Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Ga je scheiden en heb je kinderen met ADHD? Wij helpen.

 14 feb 2020      Else van Malland
 

Else van MallandEen scheiding is voor partners al een impactvolle gebeurtenis. Als jullie kinderen hebben maakt dit de scheiding vaak nog complexer. En als jullie kinderen hebben met ADHD is de impact nog groter.

Kinderen met ADHD en scheiding

Kinderen met ADHD zijn erg gevoelig en nemen veel prikkels waar, daarom zullen ze reageren op spanningen tussen ouders door druk en dwars gedrag te laten zien. Dit kan betekenen dat er veel herrie in huis kan ontstaan.

Als jullie kinderen hebben moeten jullie een ouderschapsplan opstellen, waarin jullie de zorgtaken en -tijd verdelen en ook de kosten van de kinderen, jullie maken afspraken over de onderlinge communicatie, hoe om te gaan met veranderingen in de toekomst en maken jullie afspraken over verjaardagen, feestdagen en vakanties.

Het opstellen van een ouderschapsplan voor kinderen met ADHD is echt een ander verhaal. Want wat zijn jullie kinderen wat betreft begeleiding gewend? Wat hebben ze daarin nodig? Welke afspraken maken jullie over de wissels? Wat is het beste voor de kinderen? Hoe reageren jullie kinderen op veranderingen? Wat hebben jullie kinderen nodig om de veranderingen die jullie scheiding met zich meebrengt zo soepel mogelijk te laten verlopen? Welke afspraken maken jullie als ouders om de taken te verdelen? Hoe willen jullie het gezamenlijke ouderschap vormgeven? Welke afspraken maken jullie daarover? En hoe kunnen jullie samenwerken als ouders?

Het is heel belangrijk te luisteren naar de kinderen. Hoe zien zij de toekomst? Welke ideeën hebben ze? Wensen en ideeën van jullie kinderen kunnen een plek krijgen in het ouderschapsplan.

Op welk moment, hoe en wat jullie vertellen over jullie scheiding aan jullie kinderen is cruciaal voor kinderen met ADHD. Als scheidingsbemiddelaar bij Zorgzaam Scheiden geef ik ouders hier hulp en adviezen in.

Zeer regelmatig heb ik een gesprek met de kinderen heb om te luisteren naar hun stem, naar wat zij willen en welke ideeën zij hebben over jullie scheiding.

Binnen het scheidingstraject is er ruimte voor een gesprek over jullie kinderen; hoe hebben ze gereageerd op de veranderingen en wat jullie kinderen nodig hebben. Het is mijn ervaring dat deze ondersteuning zeer welkom is voor ouders omdat jullie zelf in een moeilijke periode zitten die de nodige emoties oproept.

Zorgzaam Scheiden

Zorgzaam Scheiden is een landelijk werkende organisatie gericht op het ontzorgen en ondersteunen van ouders en kinderen in een echtscheidingssituatie. Binnen Zorgzaam Scheiden is er bij de scheidingsbemiddelaars veel kennis en expertise aanwezig in de begeleiding van ADHD.

Else van Malland – Scheidingsbemiddelaar/gezinscoach – Zorgzaam Scheiden Gooi en Vechtstreek.

Neem gerust contact met mij op via het contactformulier,  else@zorgzaamscheiden.nl of 06-54772358.

Of lees mijn persoonlijke pagina.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring