Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Co-ouderschap en een kinderrekening? Of toch liever een andere afspraak?

 06 mrt 2020      Marloes Leusink
 

Marloes LeusinkAan tafel krijg ik met regelmaat ouders die voor co-ouderschap kiezen als de beste vorm voor zorg van hun kind(eren). In veel gevallen gaat het opstellen van een ouderschapsplan, waarbij alle afspraken omtrent de zorg voor de kinderen wordt vastgelegd, in goede harmonie. 

Ouderschapsplan

Doordat wij in onze gesprekken de juiste vragen weten te stellen en ook de situaties waar jullie als ouders mogelijk niet aan denken ter sprake brengen, komen ouders in nagenoeg alle gevallen tot een werkbaar ouderschapsplan. Een plan waar zowel op de korte als op de lange termijn een goed fundament gelegd wordt om als ouders als team te kunnen blijven functioneren richting jullie kinderen. 

Financiën omtrent de kinderen

Eén van de onderdelen in het ouderschapsplan is onder anderen hoe de financiën omtrent de kinderen wordt afgesproken. Voorheen gingen de kosten natuurlijk gewoon van de zogenaamde grote hoop. Nu zal dat anders moeten worden. In ons traject zorgen wij voor een kinderalimentatieberekening waarbij we gebruik maken van een methode die ook binnen de advocatuur en rechtbank geldt. Veel belangrijker is natuurlijk hoe jullie als ouders de afspraken over de financiën willen maken. 

Mijn ervaring is dat ouders in veel gevallen ook gezamenlijk de financiële zorg willen dragen en zich daar beiden even verantwoordelijk voor voelen. Een kinderrekening kan dan een uitkomst zijn om zo in de overstijgende kosten als kleding, contributies, abonnementen, etc. van de kinderen te voorzien.

Is een kinderrekening werkbaar in de praktijk?

Alleen is dat in de praktijk ook werkbaar? Vragen die dan door mij gesteld worden zijn; Hoe dachten jullie voor de scheiding over de financiën? Werd er toen al overleg gepleegd over (duurdere) aankopen of deed één van beide ouders dat vooral? Zaten jullie vaak op één lijn qua uitgaven of was er met regelmaat toch wat discussie over? Als dat zo is, hoe zien jullie het dan straks voor je? 

Al deze vragen geven inzicht in hoe het na de scheiding kan verlopen. Zaten jullie als ouders altijd al op één lijn, dan is een kinderrekening een mooie oplossing om, in combinatie met het co ouderschap, ook de financiën gezamenlijk op je te nemen. Was dat niet het geval, dan is het wellicht zinvoller om naar andere oplossingen te kijken. Je wilt als ouders natuurlijk liever de discussie over kosten, die in het belang van jullie kinderen zijn, vermijden. 

Ik, of één van mijn collega’s helpt jullie graag om de juiste inzichten te krijgen en zo de beste afspraken te maken, vooral voor jullie kinderen. 

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring