"Cultuur wordt ons met de paplepel ingegoten"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

Rust, Reinheid en (alsjeblieft géén) Regelmaat: Cultuurverschillen aan de mediationtafel

Carola Dogan

Cultuur wordt ons met de paplepel ingegoten. Het raakt onze diepste waarden en normen. Ik kan mij dus goed voorstellen dat een relatie tussen 2 mensen met een verschillende culturele achtergrond extra spanningen oplevert.

Aan de mediation-tafel heb ik dan ook regelmatig mensen uit biculturele gezinnen. De andere beleving van tijdsbesef, de rolverdeling in het gezin, het belang van de mening van de omgeving, de opvattingen over seksualiteit en geld zijn vaak onderwerpen waarop het botst. Ik merk dat mensen het zelf lastig vinden om te expliciet te benoemen dat cultuurverschillen ten grondslag liggen aan hun problemen.

Als die roze olifant eenmaal uit de kamer is, vertellen beide partijen vaak met trots over hun eigen cultuur en over wat zij waarderen in de cultuur van de ander. Zo ontstaat ruimte voor mooie gesprekken, die resulteren in voor alle betrokkenen goede, duurzame afspraken.

Heb je vragen over dit onderwerp, of wil je een vrijblijvende kennismaking inplannen?

Neem contact met ons op
Wij helpen jullie graag

Waarom zijn afspraken over een zorgverdeling belangrijk?

“Wéér die robot-houding! We zijn toch geen robots?” Zomaar een uitspraak die ik regelmatig voorbij hoor komen in biculturele gezinnen. “Waarom kan een kind niet gewoon eten wanneer het honger heeft en slapen wanneer het moe is? Waarom moet altijd alles op de klok? Waarom moeten we afspraken maken over een zorgverdeling? Ik kan toch gewoon langskomen als ik mijn kinderen mis? Of op zijn minst even bellen dat ik hen een paar uur meeneem? Wat is het probleem?!”

De Hollandse Rust, Reinheid en Regelmaat en de bijbehorende structuur in de dag- en weekindeling ervaren mensen met andere roots nogal eens als star. Vaak is de meer flexibele omgang met tijd iets wat in het begin van de relatie juist als aantrekkelijk werd ervaren. Als je je nooit druk hoeft te maken over tijd, geeft dat een gevoel van vrijheid. Dat je elkaar op elk moment van de dag kunt verwachten en niet weet wanneer iemand weer eens naar huis gaat is als je verliefd bent fijn.

Na een scheiding ziet de wereld er anders uit. De meeste mensen zien noch spreken hun ex niet graag dagelijks, en zeker niet graag onverwacht. Alleen al daarom is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over een zorgverdeling voor de kinderen. Wanneer zijn de kinderen bij wie? Hoe laat komen de kinderen ongeveer terug? Een exact tijdstip is niet perse nodig, maar weten of iemand tussen 10 en 12, tussen 14 en 16 of tussen 18 en 20 uur gebracht wordt geeft wel een hoop meer duidelijkheid. Duidelijkheid geeft rust. En dat is voor iedereen goed.

“Seksualiteit? We hebben het toch over ouderschap, wat heeft dat met seksualiteit te maken?!”

De seksuele ontwikkeling van hun kinderen, in de breedste zin des woord, is voor veel ouders een lastig onderwerp om over te praten. In culturen waarin de eer van de familie een belangrijke rol speelt, ligt seksualiteit bij uitstek in de taboesfeer. In veel biculturele gezinnen die ik begeleid bij de scheiding is dit een ruzieonderwerp.

Het dragen van ‘open’ kleding, veel make-up, actief zijn op social media, het hebben van vrienden van een ander geslacht of andere geaardheid, het hebben van verkering op jonge leeftijd, het hebben van seks voor het huwelijk en het hebben van homoseksuele gevoelens kunnen voor mensen met eerculturen zeer gevoelig liggen. Immers, wat zullen de mensen uit de gemeenschap daarvan zeggen?

Als de andere partner vindt dat een kind vrij moet zijn in zijn/haar/hen seksuele ontwikkeling, mag experimenteren met vriendjes en vriendinnetjes en aan de anticonceptie mag, dan is er een probleem met een risico op hoogoplopende ruzies in de toekomst. Daarom is het belangrijk om dit onderwerp goed uit te diepen in het ouderschapsplan. Door het te hebben over wat voor beide ouders belangrijk is en waarom, ontstaat er ruimte voor afspraken die werken voor allebei en vooral voor de kinderen. Zo krijgen zij namelijk kennis, wijsheid en vaardigheden mee uit beide culturen en creëren zij hun eigen cultuur met het beste uit twee werelden.

Alimentatie, waarom moet dat formeel worden vastgelegd?

“Ik ben een vader hoor, als zij na de scheiding financieel iets nodig heeft ben ik er. Dat is mijn taak, ze zijn nog nooit iets tekort gekomen, dat weet zij ook heel goed!”

In scheidingen van mensen met zogenaamde wij-culturen, zoals veel Aziatische, Islamitische, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse culturen, zie ik vooral vanuit mannen, die nog altijd vaker de alimentatieplichtige zijn, veel weerstand tegen het formeel vastleggen van alimentatie. Niet omdat de alimentatie te hoog is, maar omdat zij zich niet kunnen voorstellen dat zij hun kinderen niet in hun financiële behoeften zouden voorzien.

Gek is dat niet, want geld is in wij-culturen iets dat je haast onvoorwaardelijk met je familie en goede vrienden deelt. Goed vaderschap begint voor hen met kostwinner zijn. In veel gezinnen werkte de vrouw tijdens de relatie niet of parttime en heeft zij het gevoel gehad dat de man zijn werk altijd op 1 zette. Zij voelde zich niet gezien als partner, voelde zich eenzaam en is uiteindelijk steeds meer haar eigen ding gaan doen. De man brengt daar dan met de nodige emotie tegenin dat hij dat wel moest doen om alles te betalen wat zij nu hebben en ervaart de vrouw als ondankbaar en gemeen. “Kijk toch eens om je heen! Ik doe alles voor jullie. Wat wil je nog meer? Voor jou is niets goed genoeg…”.

Ik wil gewoon weten waar ik aan toe ben, zodat ik straks mijn budgetplanning kan maken

Het altijd maar met iedereen willen delen van geld is voor Hollandse partners vaak ook een pijnpunt geweest. Veelal is er geld geleend aan vrienden of familie, dat niet werd teruggevraagd toen zij het zelf nodig hadden. Ook het overmaken van geld aan familieleden in het buitenland, het altijd maar iedereen willen trakteren bij elk etentje en het geven van dure cadeaus bij het op visite gaan zijn veel gehoorde ruzieonderwerpen. “Ik houd gewoon van een appeltje voor de dorst, maar dat zit er op deze manier niet in. Ik wil gewoon weten waar ik aan toe ben, zodat ik straks mijn budgetplanning kan maken”.

Door uit te diepen wat de andere ouder in het verleden heeft bewogen, welk effect dat op de ander heeft gehad en wat nu financieel gezien voor beide partijen het belangrijkst is richting de toekomst, slagen mensen er over het algemeen in om allebei een stuk pijn uit het partnerschap af te hechten. De stap van naar wat de wet zegt over alimentatie is dan klein. De wetgeving is er immers ook om te zorgen dat de kinderen en bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap ook ex-partners, niets tekort komen.

Ik leg de alimentatieberekening altijd uitgebreid uit, zodat de cijfers voor beide partijen geen Abacadabra meer zijn. Uiteindelijk is het vastleggen van de bedragen dan geen issue meer en is voor iedereen duidelijk waarom het handig is dat die zwart-op-wit staan.  

“Dus wij kunnen écht scheiden zonder gedoe met advocaten?”

Omdat de verschillen groot lijken en scheidingsbemiddeling onder mensen met andere culturele achtergronden over het algemeen nog wat minder bekend is, denken mensen met biculturele gezinnen soms dat hun scheiding alleen kan via een advocatenprocedure. Als zij horen dat ik als scheidingsbemiddelaar thuis kom voor bemiddelingsgesprekken waarin ik mijn hand niet omdraai voor verschillende culturen aan tafel, zorg dat de stukken via onze advocaat naar de Rechtbank gaan en de scheiding via mij wordt ingeschreven bij de gemeente zijn mensen blij verrast.

Bemiddeling is immers iets dat in veel wij-culturen van oudsher wordt ingezet voor het tot stand brengen en behouden van relaties en het oplossen van conflicten. Bovendien is mediation discreet, duidelijk, even rechtsgeldig, vele malen sneller en tegen veel lagere kosten dan een scheiding via advocaten.

Wij helpen

Als mediator hebben wij oog voor jullie beiden en samen tot afspraken te komen waar jullie beiden achter kunnen staan.
Heb je vragen, of wil je een vrijblijvende kennismaking inplannen?

Neem contact met ons op

Cultuurverschillen aan de mediation-tafel
"Hoor jij de kinderstem tijdens jullie scheiding?"

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Meer artikelen over "Zorgzaam"

Als jullie hebben besloten om te gaan scheiden is dat al een hele grote beslissing. Op het moment dat jullie tijdens een scheiding kinderen hebben, waarvan een kindje nog een baby is of nog een...
lees verder
Tiener van 12 jaar. Je voelt de hormonen door je lijf razen. Je lichaam begint zich in rap tempo richting volwassen proporties te ontwikkelen. Je vindt dat je best al heel wat van de wereld weet,...
lees verder
Scheiden van tafel en bed is een vorm van scheiden waarbij jullie voor de wet getrouwd blijven, maar fiscaal en financieel gescheiden leven. Ook in praktische zin gaan ex-partners vaak apart...
lees verder
“Als we dan toch uit elkaar gaan, dan maar meteen.” Het wordt vaak gezegd tijdens een kennismakingsgesprek dat ik met partners heb die willen scheiden. Deze uitspraak komt, vreemd...
lees verder
Dit is een beslissing die niet makkelijk is en veel zorgen en vragen met zich meebrengt. De afgelopen tijd heb ik meerdere stellen geholpen waarbij dit het geval was. De grootste zorgvraag die ik...
lees verder
Piepjonge kinderen en toch uit elkaar? Jullie zijn misschien echt net ouders geworden en komen er dan achter dat het niet lekker loopt tussen jullie. En één van jullie toch echt...
lees verder
Samen één visie; in het scheidingsproces moet het om het kind gaan. De stem van het kind moet gehoord worden. Kinderen mogen niet de dupe worden van de strijd tussen ouders....
lees verder
Eigenlijk kan dat niet. Zorgenvrij scheiden bestaat niet. En je wordt waarschijnlijk niet blij als je dit leest want dat is natuurlijk wel wat je wil, zorgeloos scheiden. Je moet echter wel zo...
lees verder
De laatste tijd krijg ik steeds meer telefoontjes van mensen die aangeven te willen scheiden maar hun partner niet. Een lastige situatie. Hoe ga je hiermee om en wat kan ik voor jullie doen?...
lees verder
Opa’s en oma’s spelen een grote rol in het leven van hun kleinkinderen. Ze passen bijvoorbeeld een vaste dag per week op, de kleinkinderen komen logeren tijdens schoolvakanties, ze...
lees verder
Iedere scheiding brengt veel emoties en vragen met zich mee. Maar wat als je wilt scheiden tijdens de zwangerschap? Het komt steeds vaker voor dat we worden gebeld door zwangere vrouwen die willen...
lees verder
Dit hoorde ik laatst van Sofie, de dochter van mensen die ik begeleid in hun scheiding. Er was ruzie geweest en die ruzie was uit de hand gelopen. Met als gevolg dat de buren de politie hebben...
lees verder
Met de meeste mensen die ik heb geholpen bij hun scheiding heb ik ook daarna wel eens contact. Meestal is men blij dat alles in goed overleg is afgerond. Soms merk ik dat de communicatie...
lees verder
Een tijdje geleden sprak ik twee zusjes van 7 en 9 jaar. Ze waren heel boos en verdrietig. Deze week is hun mama jarig en ze mogen van hun papa niet naar de verjaardag van hun mama. Het is...
lees verder
De impact van de boodschap voor een kind. Ik was 9 jaar, mijn vader wilde even met mij praten. Hij zei dat hij wegging. Hij zal vast nog meer hebben verteld op dat moment, maar tot op de dag...
lees verder
Uit elkaar, en nu? Een vraag die ik vaak krijg is: Hoe gaan we alles zo goed mogelijk regelen voor de kinderen? Er moeten natuurlijk afspraken gemaakt worden over de omgangsregeling en over hoe...
lees verder
Na lange tijd van twijfels en veel nadenken, heb je dan de beslissing genomen; je wilt scheiden. Maar dan? Wat moet er allemaal geregeld worden? Hoe snel kan ik scheiden? Wat is de doorlooptijd...
lees verder
Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat het de laatste tijd niet zo goed ging tussen je ouders. Wellicht maakten ze wat vaker ruzie? Je zult de spanning tussen je ouders vast gevoeld hebben. Jij...
lees verder
Stel je voor; jullie zijn straks gescheiden en je kind geeft op een dag aan dat hij of zij liever bij de andere ouder wil wonen. Voor de meeste ouders is dat schrikken. Mijn kind wil bij de...
lees verder
Hoe zou je willen omgaan met je ex-partner na de scheiding? Wil je samen de ouderavonden van de kinderen bezoeken? Af en toe een kop koffiedrinken om even bij te praten? Of wil je samen dingen...
lees verder
Wanneer maak je de keuze om te scheiden? Als er geen reden meer is om te blijven. Als er geen liefde meer is. Als de kinderen eronder lijden. Als je jezelf bent verloren. Als je elkaar...
lees verder
Er is sprake van ouderverstoting als een van de ouders de andere ouder afwijst. Soms gebeurt dit zelfs onbewust. Vanuit een innerlijke houding die misschien wel gevoed wordt door de pijn van de...
lees verder
Wat gaat er vaak toch mis wanneer mensen gaan scheiden? Hoe kan het toch dat mensen soms zo met elkaar in strijd raken, dat zij zelfs (onbewust) ten koste van de kinderen elkaar kwetsen en pijn...
lees verder
Een scheiding is vaak extra emotioneel als er kinderen bij betrokken zijn. Dan heb ik als scheidingsbemiddelaar extra aandacht voor de toekomstige relatie tussen de ex-partners die voor de rest...
lees verder
“ Opa en oma zijn heel boos op mijn papa, mag ik hem nog wel leuk vinden? Praten over papa doe ik ook niet meer met opa en oma. ” Zomaar een zin die ik een kind pas geleden hoorde...
lees verder
Hoe het begon De vader van Sem is verliefd op iemand anders. Zijn ouders gaan scheiden. Sem ziet zijn moeder vaak boos en verdrietig. Hij maakt zich zorgen om haar en hij is boos op zijn...
lees verder
Je had je verheugd op je oude dag samen maar dan komt de mededeling dat je echtgenoot van je wil scheiden. En dan zit je na 30, 40 of zelfs 50 jaar huwelijk bij een mediator aan tafel om je...
lees verder
Vorig jaar hebben er alleen voor het VMBO/HAVO en VWO al 199.697 jongeren examen gedaan en waren er al 18.178 scheidingen met kinderen. Je kan je voorstellen dat veel van deze kinderen te maken...
lees verder
Elk gezin heeft zijn uitdagingen. Tijdens het huwelijk, tijdens een scheiding en ook in de periode na de scheiding. Bijvoorbeeld als er nieuwe partners in beeld komen en er samengestelde gezinnen...
lees verder
Over het algemeen kiezen mensen niet zomaar voor een scheiding. Veel mensen doen er 3 tot 5 jaar over om tot deze definitieve beslissing te komen, zeker als er kinderen in het spel zijn. De...
lees verder
Mensen vragen mij weleens waarom ik dit werk doe en ook of het niet enorm zwaar is. Ja natuurlijk word ik regelmatig geraakt in de gesprekken, ik ben ook maar een mens. Echter wordt er aan tafel...
lees verder
‘Papa wil ons even niet meer zien!’ Het scheidingspercentage bij Nederlandse huwelijken ligt hoog. Maar liefst veertig procent van de trouwbeloften strandt tussentijds. Veelal...
lees verder
Vaak wordt er gezegd, dat ouders moeten praten met hun kinderen. Dit met uiteraard het doel, dat de ouders van de kinderen vernemen, hoe het met de kinderen gaat. Wat gaat er in hun om, waar...
lees verder
Stel je voor, je hebt een samengesteld gezin. Twee kinderen van jezelf, je nieuwe partner heeft een kind uit een eerdere relatie én misschien hebben jullie ook een kind van jullie samen. De...
lees verder
Het maakt niet uit hoe oud een kind is. Voor ieder kind is het horen dat zijn of haar ouders uit elkaar gaan even schrikken. Wat ons opvalt, wanneer we lezen en spreken over scheidingen, is dat...
lees verder
Op het moment dat jullie besloten hebben om de echtscheiding in gang te zetten, komt er veel op jullie af. Jullie zullen vast vragen hebben wat er allemaal komt kijken bij een echtscheiding. De...
lees verder
Tot 2009 was het mogelijk om het huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap en deze vervolgens via de notaris te laten ontbinden. Dit betekende dus dat het niet via de rechter hoefde....
lees verder
Veel kinderen krijgen te horen dat hun ouders gaan scheiden. In 2017 waren dit er ruim 70.000. Dit moment zal veel kinderen de rest van hun leven bij blijven.  Echter betekent dit niet dat je...
lees verder
De zomerkampen waren volgens de kinderen een groot succes! Omdat er in Nederland steeds meer kinderen met gescheiden ouders zijn en we uit ervaring weten dat kinderen hier veel last van hebben,...
lees verder
Afspraak maken