Afspraak maken
Blog overzicht

Fiscale gevolgen van een scheiding

  22 sep 2020
  Petra van der Brugge
 

Alsof jullie scheiding je wereld al niet genoeg op z’n kop zet, zitten er aan de keuze waar jullie nu voor staan heel veel fiscale gevolgen.

Als scheidingsbemiddelaars horen en zien wij die zorgen bij de mensen die we helpen. Allereerst zit jullie hoofd vol met emoties, maar al snel maakt dat plaats voor zorgen over de financiën. Wat houd ik straks maandelijks over, kan ik onze woning overnemen, krijg ik partneralimentatie, of moet ik partneralimentatie betalen, wat kosten onze kinderen en wanneer zijn ze bij mij en wanneer bij de andere ouder? Allemaal vragen die fiscale gevolgen hebben. 

Gelukkig kennen wij deze gevolgen en nemen we jullie aan de hand mee door het proces van scheiden en wijzen we jullie op de gevolgen van jullie keuzes.

In de wet is veel geregeld, echter als jullie in overleg een andere afspraak willen maken, kan dat. Hier zitten vaak wel fiscale gevolgen aan.

Alimentatie, Kindgebonden Budget en Inkomensafhankelijke Combinatiekorting

Bij het bespreken van de alimentatie leggen we uit hoe de kosten van de kinderen verdeeld zijn en ook welke fiscale veranderingen dit met zich mee brengt. Denk hierbij aan de inkomensafhankelijke combinatiekorting als jullie kinderen jonger dan 12 jaar zijn, of aan het Kindgebondenbudget wat je ontvangt tot het 18e levensjaar van je kind. Maar ook of je door de nieuwe situatie in aanmerking kan komen voor huurtoeslag of zorgtoeslag.

Partneralimentatie is een onderhoudsplicht. Dat betekent dat er een wettelijke verplichting bestaat om financieel voor elkaar te zorgen, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap eindigt in een scheiding. Hier mag je vanaf zien. Toch zijn wij wettelijk verplicht om de berekening te maken, zodat je op de hoogte bent waarvan je afziet. Indien je partneralimentatie ontvangt, moet je hierover belasting betalen, dit wordt verrekend met je inkomstenbelasting. Als je partneralimentatie moet betalen dan is het juist aftrekbaar. De bruto- en nettobedragen laten wij je weten, zodat je weet waar je aan toe bent.

De woning en fiscaal partnerschap na een scheiding

Ben je getrouwd, heb je een geregistreerd partnerschap of woon je samen? Dan ben je automatisch fiscaal partner voor de belasting.  Door de scheiding en het niet meer op hetzelfde adres wonen verandert dat. Wij raden jullie aan om in het jaar van jullie scheiding toch nog samen belastingaangifte te doen, zeker als jullie nog samen een koopwoning hebben, waardoor jullie fiscaal voordeliger uitkomen. Ook raden wij aan je belastingaangifte door een belastingadviseur te laten doen, zodat jullie zeker weten dat er op een juiste manier aangifte gedaan is en jullie later geen aanslag ontvangen.

Hebben jullie een koopwoning, dan adviseer ik jullie naar een financieel adviseur te gaan, die gespecialiseerd is in echtscheidingen. Voor het gesprek met de financieel adviseur is het belangrijk om te weten of je partneralimentatie moet betalen of dat je het gaat ontvangen. Kan je de woning overnemen of juist niet? Voor de belastingdienst is het van groot belang dat je deze gegevens doorgeeft. Deze wijzigingen hebben invloed op je belastingaangifte en op je voorlopige aanslag. De financieel adviseur bekijkt dan ook voor je of je alle hypotheekrente kan aftrekken, en wat er moet gebeuren met de kapitaalverzekering van je eigen woning? Dit klinkt complex, om die reden werken wij samen met financieel adviseurs die gedurende de scheiding al meekijken en die vragen kunnen beantwoorden, waardoor jullie gedegen beslissingen kunnen nemen.

Bij een huurwoning heb je weer andere zaken waarop je moet letten, zoals of je recht hebt op huurtoeslag. Jullie zullen vast ook vragen hebben over hoe en waar je deze kunt aanvragen, en of je kind(eren) wel of niet bij je ingeschreven moeten zijn om huurtoeslag te ontvangen. Met al deze zaken helpen we jullie mee, juist zodat jullie niet een jaar na je scheiding een aanslag van de belastingdienst krijgen en jullie scheiding alsnog pijn doet. Dat zou zonde zijn.

Zorgverdeling van de kinderen en Kindgebondenbudget

Hoe de zorgverdeling voor jullie kinderen eruit ziet heeft ook invloed op het te ontvangen kindgebonden budget. Vaak komen ouders die samenwonen door huwelijk of een geregistreerd partnerschap niet in aanmerking voor het kindgebonden budget. Doordat jullie uit elkaar gaan kan dit veranderen. De belastingdienst noemt het Co-ouderschap als je minimaal 3 dagen per week voor je kind zorgt, of een hele week en de week daarna niet. Dit is belangrijk om te weten als je een zorgverdeling afspreekt maar ook als je kindgebondenbudget wil aanvragen. Voldoe je dan wel aan de voorwaarden die de belastingdienst stelt aan Co-ouderschap? Het zou vervelend zijn als je teveel kindgebondenbudget ontvangt en je dit later weer moet terugbetalen. Co-ouderschap kan er ook voor zorgen dat je in aanmerking komt voor een inkomensafhankelijk combinatiekorting. Maar ook dan moet je weer aan een aantal voorwaarden voldoen. Wij kennen deze en leg deze tijdens het bespreken van de alimentaties aan jullie uit.

Scheiden en een eigen onderneming

Indien er sprake is van een eigen onderneming komen er meer vragen over het fiscale gedeelte van de scheiding. Ook hier zullen wij jullie in begeleiden. Natuurlijk hebben we dan wel gegevens nodig die vanuit de boekhouder of de accountant moeten komen. Welke stukken dit zijn, zullen we met jullie bespreken.

Meer informatie?

Indien je hier meer informatie over wilt hebben, nodig ik jullie uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Hiervoor kun je het contactformulier invullen.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring