Afspraak maken
Blog overzicht

Het opstellen van een ouderschapsplan voor kinderen met autisme

  21 okt 2020
  Femke Braaksma
 

Femke BraaksmaWanneer je autisme hebt vind je het fijn als je weet waar je aan toe bent. Je vindt het fijn om te weten wat er gaat gebeuren en hoe dat er dan uit gaat zien. Ook vind je het fijn wanneer je de tijd krijgt om aan nieuwe situaties te wennen.
Wanneer je autisme hebt zijn veranderingen lastig, want deze zorgen ervoor dat je niet meer goed weet waar je aan toe bent en wat er precies gaat gebeuren en hoe dat eruit komt te zien. Als deze veranderingen ook nog snel gebeuren en zonder dat je goed weet wat het betekent dan is het nog lastiger om aan de verandering te wennen. 

Autisme en scheiden

Wanneer je ouders gaan scheiden dan betekent het dat je niet meer weet waar je aan toe bent, omdat er veel gaat veranderen. Je weet niet goed hoe die veranderingen eruit gaan zien en wat dat voor jou dan betekent. Dit zorgt voor veel onrust en stress. Door deze onrust en stress kan het zijn dat je ook niet goed weet hoe je hiermee om moet gaan en vind je het lastig om je goed te uiten. Je kan het bijvoorbeeld uiten door boosheid, agressie, terugtrekken, afzonderen, huilen, paniekgevoelens, angstgevoelens, etc. Allemaal gevoelens die niet fijn zijn, maar er zeker mogen zijn en waar je ouders je in kunnen helpen. 

Autisme en ouderschapsplan

Hierboven staat een klein stukje beschreven over hoe kinderen met autisme bepaalde dingen ervaren. Ik vind het belangrijk om wanneer ik met jullie als ouders van deze kinderen aan tafel zit, meteen in te gaan op de rol van jullie kinderen bij het opstellen van het ouderschapsplan.
Wanneer betrek je ze erbij, op welke manier betrek je ze erbij en wat helpt jullie kinderen om de onrust en stress met betrekking tot de scheiding te verminderen?
De mate van betrokkenheid van de kinderen bij het opstellen van een ouderschapsplan verschilt natuurlijk per kind en situatie, maar ik maak het altijd bespreekbaar en met name als de kinderen wat ouder zijn. 

Regie voor de kinderen

Kinderen met autisme hebben graag controle over dingen in hun leven, ze willen duidelijkheid en structuur. Een scheiding haalt dat allemaal overhoop. Door ze in het opstellen van het ouderschapsplan een rol te geven krijgen ze een beetje regie en structuur over hun leven weer terug.  Natuurlijk moet je ze geen druk opleggen, maar het kan juist in kleine dingen zitten. Laat ze meedenken over hun verjaardag bijvoorbeeld, wat vinden ze daarin fijn. Willen ze 1 groot cadeau, of van papa en mama apart een cadeau zodat ze er meer hebben? Of hebben ze daar zelf nog andere ideeën over? Sommige kinderen zullen hier juist niet in mee willen of kunnen denken en dat is dan natuurlijk ook goed.
Wel merk ik vaak dat wanneer ze er bij betrokken worden in de mate die past bij hun dat het ze al wat rust geeft. Ze krijgen hierdoor het gevoel dat ze er wat controle over hebben en mee mogen denken. Ze worden niet meer buitenspel gezet, wat vaak een gevoel is wat kinderen met autisme hebben en niet alleen bij een scheiding, maar ook in andere situaties. 

Daarnaast stel ik met jullie een ouderschapsplan op waarin zoveel mogelijk vastligt. Mogelijk is het voor jullie onderling niet echt nodig om alles helemaal vast te leggen, maar kan het voor de kinderen met autisme juist wel fijn zijn dat er veel vastligt, zodat ze weer beter weten waar ze aan toe zijn.
Je kan hierbij denken aan de vakanties, de herfstvakantie bij de ene ouder, en de krokusvakantie bij de andere ouder. De meivakantie, de eerste week bij de ene ouder, de tweede week bij de andere ouder. Dit geeft overzicht voor de kinderen en dat geeft ze een stukje meer rust en regie over de situatie. 

Opstellen van de zorgverdeling

Een ander belangrijk onderdeel is de zorgverdeling. De zorgverdeling is de verdeling over wanneer de kinderen bij wie zijn en wanneer ze wisselen van huis. Voor kinderen met autisme zijn wisselingen vaak lastig. Het geeft ze onrust en veranderingen zorgen ook regelmatig voor opstand vanuit het kind. Ze willen geen veranderingen en wisselingen, maar ze willen dat alles zoveel mogelijk hetzelfde blijft. Bij een scheiding ontkom je niet aan wisselingen. Ze zullen deels bij moeder zijn en deels bij vader.
Om een goede zorgverdeling vast te leggen voor kinderen met autisme zal ik goed met jullie kijken waar jullie kind het meeste rust in zal ervaren. Dit is soms lastig inschatten, omdat jullie ook nog niet goed weten hoe een zorgverdeling in de praktijk gaat werken. Ik bekijk dan vaak hoe het nu gaat met de kinderen, waar ze nu vaak tegenaan lopen, hoe ze nu omgaan met kleine veranderingen en hoe ouders daar mee omgaan. Dit geeft een beter beeld en kan helpen in het opstellen van een zorgverdeling.
Voor het ene kind kan het juist veel rust geven als er bijvoorbeeld elke week op hetzelfde moment gewisseld wordt, terwijl het voor het andere kind juist veel meer rust geeft als hij weet dat hij de andere ouder steeds na 3 dagen weer kan zien. Dan heb je meer wisselingen, maar als dit voor het kind belangrijk is dan ga je kijken of je daar zoveel mogelijk aan kan voldoen.

Haalbaarheid voor zowel de kinderen als de ouders

Daarnaast bespreek ik met jullie wat jullie wensen zijn wat betreft de zorgverdeling. Naast dat de kinderen wensen hebben, moet het voor jullie ook haalbaar zijn. Een kind met autisme kan soms best pittig zijn. Dan is het belangrijk dat het voor jullie beiden ook haalbaar is om de tijd dat de kinderen bij je zijn je ook de volledige tijd voor ze kan zorgen. Ook hier geldt natuurlijk dat dit in elke situatie anders is, maar het is wel essentieel om met jullie te bespreken hoe de zorgzwaarte is van jullie kind. En hoe jullie hierover denken als je straks niet meer samen in een huis de zorg voor de kinderen dragen. 

Wanneer de zorgverdeling klaar is en de afspraken vastliggen kan het helpen om een weekplanning te gebruiken voor de dagelijkse zorgverdeling en overige afspraken. Het kan dan goed zijn dat in beide huizen dezelfde weekplanning met dezelfde picto’s worden gebruikt, zodat ook dit zoveel mogelijk rust en overzicht geeft voor de kinderen. 

Het belangrijkste in het opstellen van een ouderschapsplan als het gaat om kinderen met autisme vind ik dat je goed moet luisteren naar deze ouders. Doorvragen over hoe hun kinderen zijn en wat ze nodig hebben. Alleen dan kan je samen met de ouders een goed ouderschapsplan opstellen wat aansluit bij hun, maar vooral bij hun kinderen.

Vrijblijvende informatie

Wil je het beste voor je kinderen tijdens en na de scheiding? Dat er overzicht en rust komt? Goede werkbare afspraken waar jullie samen achterstaan? Een ouderschapsplan waar jullie nu, maar ook in de toekomst op terug kunnen vallen? Of heb je vragen over het ouderschapsplan? Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek door het contactformulier in te vullen.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring

Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge