Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Hoe in gesprek te gaan na de scheiding, bespreken we al tijdens de scheiding

 17 apr 2020      Arno Janssen
 

profielfoto-arno-janssen.jpgMet de meeste mensen die ik heb geholpen bij hun scheiding heb ik ook daarna wel eens contact. Meestal is men blij dat alles in goed overleg is afgerond. Soms merk ik dat de communicatie moeizaam verloopt. Zeker als het over de opvoeding en ontwikkeling van de kinderen gaat.  

Niets blijft hetzelfde na een scheiding

Niet alleen de kinderen worden ouder. Maar ook voor ouders geldt dat ze een aantal jaar na de scheiding iets anders over dingen zijn gaan nadenken. Bovendien verandert de rol als ouder ook naar mate de kinderen ouder worden, er gebeurt iets met betrokkenheid, verantwoordelijkheid, loskomen, voor jezelf zorgen en voor jezelf opkomen. En daar moet je dan als ouders (ex-partners) juist met elkaar over blijven praten. Dat laatste valt niet altijd mee. 

Nieuwe partner

Zo bespreek ik bij het opstellen van een ouderschapsplan altijd over de situatie dat één van beiden een andere partner krijgt. Wat doet dat in de relatie met de kinderen? Laatst vertelde mensen mij het volgende: de kinderen waren al een aantal jaren gewend aan de vriend van mama. Daar konden ze goed mee overweg. Ook papa en de vriend van mama konden best door één deur. Toch begon er op een gegeven moment een ander gevoel te ontstaan bij vader. De kinderen gingen, nu ze wat ouder waren geworden hun vader ook ineens bij de voornaam noemen. Ze noemden de vriend van mama immers al jaren bij de voornaam en nu vonden ze het wel tijd om ook hun vader bij de voornaam te gaan noemen. Op zich geen probleem voor vader. Echter de kinderen noemden hun moeder nog steeds mama en zo ontstond er bij vader toch iets van “ik sta gelijk aan de vriend van mama en wordt niet meer als papa gezien”. Ze hebben dus een moeder en twee “vaders” was het gevoel dat vader bekroop. Dan is het wel heel fijn als je dat soort dingen met je ex kunt bespreken. Al was het maar uit wederzijds respect en begrip.

Anders dan aan de keukentafel

Het kan ook gaan over ogenschijnlijk eenvoudiger zaken als: Hoe kom of blijf je na de scheiding in gesprek met elkaar? Dat soort gesprekken gaan dan niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger toen je het er samen aan de keukentafel over had. Je zult dat moeten organiseren, en dat vraagt van jullie alle twee inspanning. 

Bewuster met elkaar in gesprek

Zo hoorde ik laatst van twee ex-partners dat zij in het persoonlijke gesprek toch steeds terugvielen in oude verwijten. Voor hen was de oplossing om persoonlijke gesprekken bewuster in te gaan en elkaar vooraf per mail of app al vast op de hoogte te brengen van wat ze vonden. Een voorwasje voor het echte gesprek dus.  

Wat heb jij hier nu aan?

Dit soort ervaringen van mensen na de scheiding zijn enorm zinvol voor alle mensen die ik nu kan helpen. Ik weet in ieder geval door de gesprekken die ik achteraf met mensen heb, hoe ik jullie vooraf beter kan helpen. Al was het maar door je erop te wijzen dat je niet alleen de ontwikkeling van je kinderen samen in de gaten moet houden, maar ook de ontwikkeling die jullie zelf als ouders doormaken.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring