Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Hoe snel kun je scheiden?

 31 jan 2020      Petra van der Brugge
 

Petra van der BruggeNa lange tijd van twijfels en veel nadenken, heb je dan de beslissing genomen; je wilt scheiden. Maar dan? Wat moet er allemaal geregeld worden? Hoe snel kan ik scheiden? Wat is de doorlooptijd van een scheiding?
Wat ik vaak merk, is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De emoties hebben je in de hand, ook al probeer je het zakelijk af te handelen. Het is een moeilijke periode. Waar moet je beginnen?
Als scheidingsbemiddelaar van Zorgzaam Scheiden hoop ik dat je bij mij of één van mijn collega’s begint. Wij helpen je door je overzicht te geven. Dit doen we al tijdens het kennismakingsgesprek. 

Overzicht geeft rust

Ik regel de scheiding van A tot Z. Dat betekent dat ik alle gesprekken en het proces begeleid en uiteindelijk zorg voor de inschrijving van de echtscheiding bij de burgerlijke stand. In het kennismakingsgesprek stel ik veel vragen. Daardoor kom ik te weten wat er allemaal te regelen valt. Hierdoor kan ik je overzicht geven en overzicht zorgt voor rust.

Wat moet er allemaal geregeld worden bij een scheiding?

Elke situatie is verschillend. Hebben jullie kinderen? Wonen jullie in een koopwoning of in een huurwoning? Hebben jullie kapitaal- of levensverzekeringen?

Wanneer jullie kinderen hebben, dan zijn jullie verplicht voor kinderen tot 18 jaar een ouderschapsplan te maken. In dat ouderschapsplan staat hoe de zorg en opvoeding verdeeld wordt, hoe jullie onderling communiceren en hoe jullie met veranderingen omgaan. Maar ook hoe jullie samen beslissingen nemen over belangrijke onderwerpen, zoals bijvoorbeeld schoolkeuze enz. En natuurlijk de verdeling van de kosten van de verzorging en de opvoeding van de kinderen(kinderalimentatie). En wat als één van jullie een nieuwe partner krijgt, hoe gaan jullie daarmee om? Dit is een belangrijk onderwerp voor de kinderen maar ook voor jullie. 

Daarna kijken we naar alles wat jullie hebben en verdeeld moet worden. Denk hierbij aan zaken zoals: de woning, auto’s, inboedel, verzekeringen, spaargeld, schulden, alimentatie (partner- en kinderalimentatie) en pensioen. 
Al deze afspraken leg ik vast in een convenant. Na ondertekening gaat het convenant samen met een eventueel ouderschapsplan naar onze advocaat, welke een verzoek tot echtscheiding indient bij de rechtbank. Hier doet de rechtbank uitspraak. Deze uitspraak (beschikking) schrijf ik voor jullie in, in het register van de gemeente waar jullie ooit trouwde en dan zijn jullie officieel gescheiden.

Hoe snel gaat dit?

Ook dat is heel verschillend en afhankelijk van de snelheid die beiden partners willen en aankunnen. Wat je vaak ziet, is dat de partner die de beslissing genomen heeft, verder is in het proces dan degene die de mededeling krijgt. In het kennismakingsgesprek vraag ik altijd wie degene is geweest die de beslissing heeft genomen en wanneer dat was en hoe de ander dat vond en waar hij of zij staat in zijn/haar emoties. Om partners goed te kunnen helpen, leg ik uit dat het soms handig is als de één wat kan vertragen en de ander wat kan versnellen, zodat beiden wat meer gelijk komen. Hierdoor ontstaat er meer balans. Echter besef ik me ook dat dit niet altijd mogelijk is. Niemand kan de ander verplichten om het verwerkingsproces te versnellen

Meestal zijn er na het kennismakingsgesprek nog 3 tot 4 gesprekken van 2 uur nodig. Dit zijn lange gesprekken waarin ik zoveel mogelijk uitleg en waarin partners hun vragen stellen en met elkaar in dialoog gaan over hoe en wat zij willen. De wet schrijft een heleboel zaken voor, maar daar mag je van afwijken als je het maar eens bent met elkaar. Mijn collega’s en ik zijn van mening dat er zo spoedig mogelijk rust en duidelijkheid moet komen. Dus als partners het aan kunnen, plannen we de afspraken snel achter elkaar zodat er snel overzicht en rust komt. Dit komt iedereen in jullie gezin ten goede. Maar lukt dat jullie niet is dat ook geen probleem, het is tenslotte jullie proces en jullie mogen het doen zoals jullie willen.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring