Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Hoe vertel je aan je kind met autisme dat jullie gaan scheiden?

 26 feb 2020      Femke Braaksma
 

Femke BraaksmaVertellen aan de kinderen dat jullie gaan scheiden.
Wanneer je autisme hebt, heb je vaak het idee anders te zijn dan anderen.
Wanneer je autisme hebt, vind je het vaak fijn wanneer er bepaalde dingen duidelijk zijn.
Wanneer je autisme hebt, is het soms lastig om je eigen emoties goed te snappen en te vertellen.
Wanneer je autisme hebt, vind je het meestal niet fijn wanneer er iets (onverwachts) verandert.

Hoe zou het dan zijn, wanneer je autisme hebt en je ouders vertellen dat ze gaan scheiden? Hoe zouden ze dat dan moeten doen? 

Het geven van de boodschap

Ouders bespreken over het algemeen eerst met elkaar dat ze gaan scheiden. Vervolgens worden de kinderen ingelicht hierover. Vaak vinden ouders het erg moeilijk om dit gesprek goed aan te gaan met de kinderen. 
Het is erg belangrijk om samen deze boodschap aan de kinderen over te brengen.  Daarnaast is het nog belangrijker dat je als ouders zoveel mogelijk een eenduidige boodschap hebt samen. Kinderen zoeken naar duidelijkheid en houvast en wanneer je ieder een verschillende boodschap geeft wordt de situatie voor kinderen alleen maar nog onduidelijker en lastiger. 

Hoe moet je dit dan aanpakken als je kind autisme heeft? 

Het geven van de boodschap aan kinderen met autisme

Voor alle kinderen is de boodschap dat je ouders gaan scheiden een verdrietige boodschap.
Er is geen vaststaand script hoe je het moet vertellen aan de kinderen. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee kan houden.

  • Vertel het samen;
  • Vertel het op een neutrale plek in huis;
  • Zorg dat je geen beloftes doet die je misschien niet na kan komen;
  • Geef de kinderen de ruimte om te reageren hoe ze dat zelf op dat moment willen. 

Deze punten gelden ook wanneer je het gaat vertellen aan een kind met autisme. Alleen zal je wanneer er sprake is van autisme goed moeten kijken naar wat het kind nog meer nodig heeft. Elk kind met autisme is anders en bij elk kind uit het autisme zich op een eigen manier. Het is daarom belangrijk om hier extra bij stil te staan en samen goed te bespreken wat voor jullie kind nog meer belangrijk is om rekening mee te houden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jullie kind baat heeft bij korte en feitelijke zinnen of dat je het wel samen verteld, maar dat 1 van jullie het woord doet.
Zoals ik hierboven al aangaf zoeken alle kinderen naar duidelijkheid en houvast. Kinderen met autisme hebben hier vaak nog meer behoefte aan. Ze zullen meer vragen hebben over hoe het er dan uit gaat zien. Hoe zit het met vakanties? Hoe vieren we mijn verjaardag? Etc. Wanneer je daar als ouders geen antwoord op hebt is dit voor een kind met autisme heel moeilijk om dat los te laten en kan hij daar veel last van hebben. Het geeft ze rust wanneer jullie daar zelf al wat duidelijkheid over hebben voordat jullie het vertellen. Hebben jullie hier zelf geen duidelijkheid nog over, dan kan het je kind helpen door aan te geven hoe jullie die duidelijkheid wel gaan krijgen.

Wat kan ik hierin betekenen?

Dit is het gesprek dat ik ook aan tafel uitgebreid voer met ouders. Ik vraag ouders te vertellen over het karakter van hun kind en luister hierin goed naar hen. We bespreken met elkaar waar de aandachtspunten liggen bij hun kind en hoe ze hier in het dagelijks leven mee omgaan. Hierop maken we met elkaar een overzicht van punten die ze juist wel of niet kunnen zeggen in het gesprek met de kinderen.
Uiteindelijk weet je nooit helemaal of hoe je het samen hebt bedacht ook de beste manier is, maar het feit dat je er aandacht aan besteed samen en het zorgvuldig wilt doen is de belangrijkste stap.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring