Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Hoe vertel je het de kinderen dat jullie gaan scheiden?

 27 mrt 2020      Femke Braaksma
 

Femke BraaksmaDe impact van de boodschap voor een kind.
Ik was 9 jaar, mijn vader wilde even met mij praten. Hij zei dat hij wegging. Hij zal vast nog meer hebben verteld op dat moment, maar tot op de dag van vandaag kan ik alleen nog maar zijn woorden herinneren: “ik ga weg”. Ik heb niet gereageerd, ik kon niks meer zeggen, klapte helemaal dicht. De woorden “ik ga weg” bleven door mijn hoofd gaan. Mijn moeder was hier niet bij. Zij wist wel dat mijn vader ging vertellen dat hij wegging. Mijn moeder en ik zijn daarna een stukje gaan fietsen, ze zei tegen mij ”gek he dat hij nu weg is”. Ik kon niet anders dan “ja” zeggen. Toen we terug kwamen was mijn vader weg. 

Ik weet wel dat mijn vader vast meer zal hebben verteld en dat mijn moeder ook meer zal hebben gezegd dan “gek he dat hij nu weg is”, maar ik kan het me niet meer herinneren. Alleen maar die twee zinnen weet ik nog. 

Uit bovenstaande blijkt wel hoeveel impact het kan hebben op kinderen wanneer ouders vertellen dat ze gaan scheiden. Dit vertelde een jonge vrouw van 31 tegen mij. Ook voor ouders is het lastig om te vertellen aan hun kinderen dat ze gaan scheiden. Haar ouders wisten niet hoe ze dit moesten aanpakken, in die tijd was hier ook veel minder, of zeg maar niets over bekend wat hierin wel of niet goed was. Achteraf weten ze wel dat hun manier niet echt goed was. Helaas heeft deze vrouw hier nog steeds deze herinnering over.

De rol van de scheidingsbemiddelaar

In mijn werk als scheidingsbemiddelaar besteed ik erg veel aandacht aan hoe ouders het de kinderen gaan vertellen.  Als ze bij mij aan tafel zitten hebben ze het de kinderen meestal nog niet verteld en kijken ze hier erg tegen op. Ik ga hierover altijd in gesprek met ze.
Er zijn een aantal standaard belangrijke punten waar je rekening mee kunt houden als je het de kinderen gaat vertellen. Deze punten bespreek ik altijd, maar daarnaast is het per gezin en per kind verschillend hoe dit gesprek het beste aangepakt kan worden. Ouders kennen hun kinderen het beste en zij weten wat hun kinderen nodig hebben hierin. Een korte boodschap, wat meer uitleg, al veel duidelijkheid over praktische zaken, of juist nog niet. In het gesprek wat ik met ouders hierover heb laat ik ze hierover nadenken en samen praten wat bij hun en bij de kinderen het beste past. 

Wat doe je wel en wat doe je niet in het gesprek met de kinderen

De standaard belangrijke punten die ik hierboven noemde bespreek ik altijd. Dit zijn een aantal do’s en dont’s.

Do’s:

  • Vertel het samen
  • Geef een gezamenlijke reden
  • Vertel het op een neutrale plek, zoals de woonkamer
  • Voer het gesprek op een moment dat er daarna ook nog voldoende tijd is, dus bijvoorbeeld in de ochtend op zaterdag. 

Dont’s :

  • Doe geen beloftes die je misschien niet kan waarmaken.
  • Ga niet in verwijten praten tegen elkaar.

De dont over het doen van beloftes vind ik het belangrijkste om met ouders te bespreken. De kans is groot dat de kinderen vragen gaan stellen, zoals blijf ik hier wonen? Zijn jullie dan nog wel samen op mijn verjaardag?, etc. Als je dit nog niet precies weet geef dat dan aan en voorkom dat je hierin toezeggingen doet. Kinderen onthouden deze namelijk altijd! 

Voor mij is het belangrijkste dat ik ouders kan begeleiden bij het voorbereiden van dit gesprek. Zodat ze, hoe verdrietig de boodschap ook is, wel met vertrouwen het gesprek kunnen aangaan.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring