Afspraak maken
Blog overzicht

Hoe vier je Sinterklaas als je in scheiding ligt of gescheiden bent?

  27 nov 2020
  Petra van der Brugge
 

Petra van der BruggeSinterklaas is weer in het land en als ouder weet je dat maar al te goed. Een gezellige, drukke tijd waarin kinderen vaak een stuk drukker zijn dan normaal. ’s Avonds zijn ze druk met hun schoen zetten, wat lekkers voor het paard, een brief voor de sint, nog een liedje zingen en dan naar bed. Maar ja met al die spanning valt slapen niet mee. En vol verwachting klopt hun hart, dus zijn ze al weer lekker vroeg wakker om te kijken of de sint langs is geweest en iets in hun schoen heeft gedaan.

In overleg met je ex

Terwijl je vroeger misschien met beiden families tegelijk het heerlijk avondje vierde, of in twee dagen bij beide families apart of juist als gezin vierde, kan het zijn dat door de scheiding het dit jaar anders gevierd wordt.
Als wij als scheidingsbemiddelaars met ouders het ouderschapsplan bespreken, dan bespreken we alle feestdagen, dus ook het Sinterklaasfeest. De ene ouder is meer fan van dit feest dan de andere ouder. Maar bijna elke ouder wil het Sinterklaasfeest met zijn of haar kinderen vieren, waardoor kinderen vaak twee keer Sinterklaas vieren. Meestal vinden ze dat helemaal niet erg want dat betekent extra cadeautjes. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de intocht van Sinterklaas op tv of in jullie woonplaats. Wil jij graag met je kinderen naar de intocht van Sinterklaas op tv kijken, maar zijn de kinderen dat weekend niet bij jou, wat doe je dan? Vraag je je ex-partner of er geruild kan worden, misschien heeft je ex-partner een feestdag die voor hem of haar heel belangrijk is? Dan kunnen jullie misschien afspreken wie die feestdag of festiviteit met de kinderen viert.

Hoe je Sinterklaas kan vieren, ligt natuurlijk aan hoe jij en je ex-partner met elkaar omgaan. Als er veel spanning tussen jullie als ex-partners is kunnen jullie het misschien beter niet gezamenlijk vieren. Gaan jullie goed met elkaar om dan zouden jullie ervoor kunnen kiezen om het heerlijk avondje gezamenlijk te vieren. Maar misschien willen jullie ondanks dat jullie het goed met elkaar kunnen vinden, het toch niet samen vieren, omdat jullie bang zijn dat het onduidelijk wordt voor de kinderen.

Voor kinderen is het belangrijk dat zij onbezorgd van het grootste kinderfeest van het jaar kunnen genieten. Dat als ze bij je thuiskomen ze vol trots hun gekregen cadeautjes laten zien en vol enthousiasme hun verhaal vertellen.

Wat zou jullie kind willen?

Misschien hebben jullie kinderen zelf wel een idee hoe ze Sinterklaas willen vieren. Het mooist is als jullie samen aan ze vragen hoe zij het liefst Sinterklaas willen vieren. Willen ze het met papa en mama samen vieren? Of willen ze het apart bij papa en mama vieren? Het gesprek met oudere kinderen is vaak makkelijker. Die kunnen vaak al beter aangeven wat ze willen. Zijn ze het eens met jullie planning? Wat willen zij het liefste? Uiteindelijk zijn jullie natuurlijk degene die beslissen hoe het Sinterklaasfeest gevierd wordt. Als jullie gehoord hebben wat er op hun “verlanglijstje” staat over de viering, willen jullie misschien wel door het gesprek met de kinderen nog terugkomen op eerder gemaakte afspraken zodat jullie hen het “cadeautje” kunnen geven die ze gevraagd hebben.

Zorgzaam Scheiden

Onze rol als scheidingsbemiddelaar is om veel vragen te stellen en ervoor te zorgen dat ouders alle scenario’s en vragen hebben besproken en bekeken hebben tijdens de scheiding. Vervolgens helpen wij om hier duidelijke afspraken over te maken in het ouderschapsplan. Op die manier kunnen ouders en kinderen een onbezorgd en gezellig Sinterklaasfeest vieren. Of dit nu samen is of ieder apart met de kinderen.

Wij helpen jullie graag bij het opstellen van een goed ouderschapsplan waarin de stem van het kind gehoord wordt en waarbij jullie kinderen onbezorgd van de feestdagen kunnen genieten.
Voor vragen of het maken van een vrijblijvende afspraak, mag contact worden opgenomen.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring

Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge