Afspraak maken
Blog overzicht

Huisdier en echtscheiding

  13 nov 2020
  Lars Fassbender
 

Lars Fassbender“Mama, wat gebeurt er met onze hond Tommy als jullie uit elkaar gaan?”

Voor kinderen is het scheidingsproces een heel onzekere periode. Hun vastigheden en patronen worden ineens ruw doorbroken. Hun huisdieren bieden dan houvast. Heb jij al nagedacht over de impact van jullie huisdier in deze nieuwe situatie?

Huisdieren en het gezin

Huisdieren zijn een belangrijk onderdeel van het gezin. De dynamiek in huis veranderd zodra je een hond, kat of ander huisdier neemt. Dus wanneer een huisdier er na de scheiding niet meer is óf alléén wanneer de kinderen er zijn, dan veranderd deze dynamiek weer. Vooral (jonge) kinderen hebben baat bij het zorgen voor een huisdier. Tijdens de scheiding worden zij nog belangrijker, ze bieden troost, comfort en stabiliteit. Iets dat kinderen in deze onzekere situatie hard nodig hebben. Het is dus belangrijk om hier goed over na te denken en heldere afspraken over te maken.

Huisdieren en scheiding – duidelijke afspraken maken

Vaak worden huisdieren vergeten in het scheidingstraject of er worden te vage afspraken gemaakt. Terwijl het eigenlijk juist een goed onderwerp is om ook met jullie kinderen te bespreken. Sterker nog, ze zullen zelf vaak aangeven hoe belangrijk de huisdieren voor hen zijn. Het zijn immers hun maatjes.

“Papa, mag Tommy met mij mee als ik naar mama ga?”

Maar ook voor ouders is de emotionele band die ze hebben opgebouwd met huisdieren een belangrijk onderdeel tijdens onze gesprekken. De emoties kunnen hoog oplopen wanneer het over “Wie krijgt de hond?” gaat. Daarbij moet het welzijn van het huisdier niet uit het oog worden verloren. Ook voor dieren kan het veranderen van het gezin een grote stressfactor zijn. Veel dieren zijn gevoelig voor spanningen en het is belangrijk om tijdens en na de scheiding de rust voor het huisdier te bewaren.

Voor alle betrokken partijen zijn het maken van heldere afspraken uitermate belangrijk. Stel jezelf daarom eens de volgende vragen:

  • Wie gaat zorgdragen voor de huisdieren?
  • Hoe belangrijk zijn de dieren voor onze kinderen?
  • Hoe hoog zijn de kosten van de huisdieren en hoe gaan we daar mee om na de scheiding?
  • Wat doen we als de dieren ernstig ziek worden en geopereerd moeten worden. Wie beslist?
  • Wat als het dier is overleden (bijvoorbeeld 3 jaar na scheiding), informeer je de ander daar nog over?

Een zorgverdeling voor huisdieren na een scheiding, kan dat eigenlijk wel?

Voor velen is de hond, kat of ander huisdier een lid van het gezin, vaak worden ze zelfs als kind gezien. Echter stelt het Nederlandse recht een huisdier niet gelijk aan een lid van het gezin.  Voor de wet wordt een huisdier gelijkgesteld met een zaak. Dat betekent dat het huisdier hetzelfde wordt behandeld als andere objecten. Denk hierbij aan de auto’s of de inboedel. 

Echter, partijen mogen natuurlijk zelf wel afspraken maken over huisdieren. Een zorgverdeling kan dan een uitkomst zijn. Dit is natuurlijk afhankelijk van veel factoren.

  • Wat voor dieren zijn het?
  • Om hoeveel huisdieren gaat het?
  • Is het wel echt goed voor onze kinderen?
  • Wat is het beste voor de huisdieren?

Vooral de laatste vraag moet niet vergeten worden. Niet ieder huisdier leent zich voor een zorgverdeling en heeft meer baat bij één verzorgende partij.

Kortom het valt niet mee om de juiste keuzes te maken over je huisdieren. Het is een zeer gevoelige zaak.

Wil je meer informatie over hoe om te gaan met huisdieren tijdens een scheiding, neem dan gerust contact op.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring

Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge