Afspraak maken
Blog overzicht

Ik wil scheiden, maar mijn partner niet

  09 nov 2020
  Carola van der Ven
 

Carola van der VenDe laatste tijd krijg ik steeds meer telefoontjes van mensen die aangeven te willen scheiden maar hun partner niet. Een lastige situatie. Hoe ga je hiermee om en wat kan ik voor jullie doen?

De één is verder dan de ander

Wat je regelmatig ziet is dat degene die wil scheiden een aantal stappen verder is dan de ander. Hij of zij is al maanden of soms al jaren bezig om de stap te maken naar een scheiding. Bij de ander is het dan wel duidelijk dat het niet helemaal lekker loopt, maar soms komt het bericht van een scheiding aan als donderslag bij heldere hemel. Deze situatie is voor beide partners lastig en beiden moeten daar een weg in vinden. Om goed te kunnen scheiden is het belangrijk dat je rekening met elkaar houdt. De partner die al verder in het scheidingsproces is, zal even pas op de plaats moeten maken en de ander zal een stap vooruit moeten maken. Door zo rekening met elkaar te houden, kun je op een goede manier afspraken maken en leg je de basis voor een goed contact na de scheiding. Dit is zeker belangrijk op het moment dat er kinderen betrokken zijn.

Wat speelt er in deze situatie nu eigenlijk?

Meestal wil de partner niet in gesprek, hij of zij kapt dit al snel af. De boodschap ‘ik wil scheiden’ is te confronterend, zeker als deze als verrassing komt. Allerlei angsten komen boven, de onzekerheid over wat er op hem of haar af komt, de angst om alleen komen te staan, het gevoel weer helemaal opnieuw te moeten beginnen. Hier komt dus vaak het eerste stadium van een rouwproces naar voren: de ontkenning. Typische reacties zijn van ‘ach, het valt toch allemaal wel mee, we hoeven toch niet uit elkaar’ tot boze reacties ‘dat kun je toch niet maken na zo’n lange periode van huwelijk!’. Kern van al dit soort reacties is het niet onder ogen willen zien van het bericht. Ook al is dit geen fijne reactie als je na een lange tijd de knoop hebt doorgehakt, wees er bewust van dat dit wel een hele natuurlijke reactie is. Door te proberen hier begrip voor te hebben, haal je een stuk van de spanning weg. Maar, natuurlijk blijft voorop staan, dat als je wil scheiden, dat proces op ten duur wel op gang moet komen.

Blijf in gesprek, ook als je partner niet mee wil werken aan een scheiding

Maar wat doe je als je partner die stap niet kan zetten en aangeeft niet mee te willen werken aan een scheiding? Blijf in ieder geval met elkaar in gesprek. Dit kan lastig zijn, misschien zijn er spanningen of ontwijk je elkaar. Maar zeker als er kinderen in het spel zijn is het belangrijk om het contact met elkaar niet te verliezen. Probeer erachter te komen wat de reden is waarom hij of zij niet wil scheiden. Zoals gezegd, vaak krijg ik mee dat angst een grote rol speelt. Veel dingen worden ineens onzeker en er ontstaan een hoop vragen: hoe gaat mijn toekomst er uitzien, hoe gaan we alles regelen met de kinderen en waar ga ik straks wonen? Dit zijn hele legitieme vragen, maar hoe ga je nu met die angst van je partner om?

Geef je partner in ieder geval tijd om aan het idee te wennen. Als je partner te horen krijgt dat je wilt scheiden kan hij of zij dit niet willen geloven. Deze ontkenning is eigenlijk een bescherming om het verdriet niet te veel binnen te laten komen. Gun je partner tijd om het bericht te laten bezinken. Benoem en onderken het gevoel van je partner. Uitspraken als ‘volgens mij overval ik je enorm, neem zeker even wat tijd om het te laten bezinken’ of ‘ik merk dat mijn boodschap veel bij je losmaakt, neem daar rustig even de tijd voor’ kunnen zeker helpen. Als je een paar weken verder bent is het verhaal bij je partner meer bezonken en staat hij of zij misschien wel open om te praten over een scheiding.

Wat in deze fase juist averechts kan werken, is om heel actief de partner ‘vooruit’ te proberen te duwen. Voorbeelden hiervan zijn boos reageren op de partner vanwege het niet meewerken, continue een voorstel doen om toch maar mee te werken, of suggesties doen om alvast na te denken over zaken als wie waar gaat wonen na de scheiding. Ook dit gedrag is heel natuurlijk, je wil immers vooruit! Maar, de praktijk leert dat dit gedrag meestal niet goed werkt. De stappen zijn dan te groot, en de hakken van de partner gaan in het zand, waardoor het allemaal nog langer kan gaan duren.

Wat kan ik voor jullie doen?

Wat ik voor jullie kan doen, is een kennismakingsgesprek inplannen waar jullie beiden aanwezig zijn. Tijdens dit gesprek krijgen jullie inzicht in het scheidingsproces, welke stappen daarbij horen en kunnen jullie al je vragen stellen. Dit gesprek is vrijblijvend. Als één van beiden daarna niet verder wil, dan is dat mogelijk. Juist de vrijblijvendheid van zo’n eerste gesprek, kan helpen om de partner in het proces mee te nemen. Een vrijblijvend gesprek is namelijk een kleinere stap dan commitment aan de hele scheiding. Naast de uitleg over het proces, is er als gezegd ook de ruimte voor het stellen van vragen. Ook zal ik jullie vragen stellen, over hoe jullie de potentiële scheiding zien, hoe jullie in het proces staan en wat dan de volgende stappen zijn. Dit geeft de ruimte om het over het verschil in snelheid in het proces te hebben. Een compromis kan dan immers zijn, om een tempo te kiezen waarin jullie beide mee kunnen gaan.

Mocht je partner trouwens echt niet in gesprek willen gaan dan is mediation helaas niet mogelijk. De enige stap die je dan nog kan zetten is de stap naar een advocaat. De advocaat kan een eenzijdig verzoek indienen om te scheiden. Dit is de minst prettige manier en tegelijkertijd ook de duurste manier van scheiden. Je komt tegenover elkaar te staan, via jullie beider advocaten, en laat de rechter uiteindelijk bepalen over jullie scheiding. Ook duurt deze manier van scheiding vaak erg lang. Een niet-meewerkende partner ervaart deze manier van scheiden vaak als een directe aanval, dit komt jullie toekomstige verstandhouding niet ten goede. Door het inschakelen van een echtscheidingsbemiddelaar voorkom je dit en heb je zelf meer invloed op je scheiding, en ook op het tempo waarin jullie het proces doorlopen. En, uiteindelijk zal de verstandhouding beter blijven, wat vooral in situaties met kinderen ontzettend belangrijk is.

Natuurlijk kan ik niemand dwingen om aan tafel te komen en mee te werken. Mediation blijft wel de beste manier om een scheiding daadwerkelijk op te pakken. Met mediation kun je samen in overleg, afspraken maken en de scheiding vormgeven. Mocht je nog vragen hebben of wil je een afspraak inplannen, neem dan contact op.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring

Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge