085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

In een scheiding is de hond vaak de beste vriend van een kind

Tom rent de keuken in, daar waar hond Jack hem al bijna tackelt met zijn grote, lompe hondenlichaam. Tom is bijna net zo groot als Jack, maar als Jack tegen het aanrecht zou gaan staan is hij veel groter. Ook hebben ze dezelfde kleur haren, dat vindt Tom altijd wel geinig. ‘We hadden broers kunnen zijn!’  Roept hij altijd.
Mama komt ook de keuken in, legt de tas van Tom op tafel en kijkt naar hoe de twee met elkaar beginnen te spelen. Hond Jack is net als Tom nog jong. Tom baalt wel dat Jack niet gewoon mee kan naar de BSO waar hij net vandaan komt of naar de kleutergym. Een betere vriend dan Jack bestaat er niet en alle andere kinderen zouden hem ook geweldig vinden.

"Ik moet je iets vertellen"

‘Ik moet je iets vertellen Tom.’ Stamelt mama. Even luistert Tom niet naar wat ze zegt. Het stoeien met Jack komt even op de eerste plaats. 
‘Tom, Jack gaat volgende week weer bij papa wonen.’ Zegt mama. Tom schrikt op en stopt meteen met het stoeien. 
‘Hoezo? Dan kan ik Jack niet iedere dag zien!’ Zegt Tom.

Hij ziet hoe mama verdrietig wordt. 
‘Jack is van papa, dus hij gaat weer terug.’ Zegt ze. 
‘Maar Jack kan toch gewoon met mij mee naar papa als het weekend is? En daarna kan Jack gewoon weer mee hier naartoe.’ Zegt Tom. 
Zijn moeder schudt haar hoofd. 
Tom begint te huilen. ‘Het is niet eerlijk!’ Roept hij.

"Ik wil niet dat je weggaat Jack."

Tom is alleen in de weekenden bij zijn vader, omdat zijn vader ver weg woont. Daarnaast werkt mama veel en kan zij niet altijd zorgen voor Jack. Jack is nog jong en moet vaak uitgelaten worden. Dat valt niet te realiseren. Tom weet niet beter dan dat Jack er altijd is geweest. Zijn ouders zijn pas sinds kort uit elkaar. 
Tom slaat met zijn vlakke hand tegen de grond aan en rent weg. Jack rent achter hem aan en vindt Tom terug in de achtertuin waar Tom op het gras aan het huilen is. Voorzichtig komt Jack dichterbij. Tom geeft hem een knuffel. 
‘Ik wil niet dat je weggaat Jack.’

Jack is niet alleen een huisdier, maar ook een familielid.Voor veel mensen is een hond meer dan een huisdier. Een huisdier kan troost bieden, biedt voor velen ook veiligheid en kan een goede gesprekspartner zijn. Kinderen die een scheiding moeten verwerken hebben vaak baat bij het hebben van een huisdier. Jack was niet alleen een huisdier, maar voor Tom ook een familielid. De hond was er altijd om mee te praten en te spelen. Praten met Jack was altijd gemakkelijker dan praten met zijn ouders. 
Daarnaast kan ook voor huisdieren de verandering een stressfactor zijn. Honden zijn bijvoorbeeld erg gevoelig voor spanningen en veranderingen. Een huisdier heeft zelf geen stem en keuze in het traject. Denk er ook aan dat het heen en weer verhuizen als hond gemakkelijker is dan voor bijvoorbeeld een kat. Het is dus aan de anderen om hier goed voor te zorgen. 


Een huisdier plan voor hond Jack.

We schrijven niet alleen een ouderschapsplan, maar ook een hondenplan wanneer dit nodig is. Er is vaak veel meer mogelijk dan dat je in eerste instantie denkt. De hond kan bijvoorbeeld een extra weekend bij de moeder of vader zijn, of tijdens een vakantie. We kijken naar mogelijkheden: wat kan nou wel? In plaats van wat niet kan. Zeker wanneer een huisdier een belangrijke rol binnen het oude gezin heeft gespeeld is het goed om daar voor later goede en duidelijke afspraken over te maken. Waar gaat het huisdier wonen na de scheiding? Wie betaalt er voor het huisdier? Hoe belangrijk is de rol van het huisdier binnen het oude gezin? 
Jouw scheidingsbemiddelaar zal met jullie bespreken wat hierin de mogelijkheden zijn. 


Wil je meer informatie over huisdieren in een scheiding?

Neem dan contact op

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Meer artikelen over "Huisdieren"

Dierendag. Een dag die in het teken staat van de huisdieren die we hebben. Een dag waarop mensen hun huisdier eens extra verwennen. Een beetje extra aandacht voor het dier die elke dag voor het...
lees verder
Tijdens mijn gesprekken met ouders en kinderen tijdens een scheiding krijg ik vaak de vraag hoe het straks moet met de huisdieren. Vooral voor kinderen is dit een heel belangrijk onderwerp....
lees verder
“Mama, wat gebeurt er met onze hond Tommy als jullie uit elkaar gaan?” Voor kinderen is het scheidingsproces een heel onzekere periode. Hun vastigheden en patronen worden...
lees verder
Wie krijgt de hond na de relatiebreuk? Er wordt nog regelmatig een beetje lacherig gedaan als mensen zien dat we in het echtscheidingsconvenant ook een artikel hebben opgenomen over de huisdieren....
lees verder
Afspraak maken