Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

In welk huis staat de kerstboom voor de kinderen?

 20 dec 2019      Arno Janssen en Else van Malland
 

Arno JanssenElse van MallandStaat de boom bij papa of bij mama? Of hebben papa en mama ieder een eigen kerstboom? Welke afspraken hebben jullie gemaakt voor de kerst? 

Wat kinderen zeggen

Wat wij kinderen vaak horen zeggen, is dat ze graag willen dat er duidelijke afspraken worden gemaakt voor de kerstdagen. Vaak omdat ze zeker willen weten dat ze beide ouders zien maar ook dat ze zeker weten dat één van hun ouders niet alleen kerst viert. Het valt ons op in de gesprekken met kinderen, dat kinderen vaak voor hun ouders willen zorgen.

Laatste kerst bij een scheiding: samen of apart?

Als scheidingsbemiddelaars horen wij regelmatig aan tafel de vraag: “zullen we deze kerst nog samen vieren”. Dan vragen we ons altijd af: Doe je dit voor jezelf of voor de kinderen? Hoeveel kost het je? Moet jij je dan inhouden, aanpassen of voel jij je er goed bij?
Kerst is voor gezinnen die net gescheiden zijn of gaan scheiden een ingewikkelde periode. 
Want hoe vieren jullie nu, als je gaat scheiden, de kerst? Een feest dat je altijd met je gezin hebt gevierd. 

Hoe zie jij de kerstdagen en hoe vier je het nu?

Hoe kijk jij naar de kerstdagen? Wil je de lieve vrede bewaren? Of zie je het anders?
Vier je kerst voor de kinderen of is het voor jou ook een belangrijk feest? Of ben je al bezig met hoe je het volgend jaar gaat doen? 

Hoe zit het met familie, vieren jullie kerst met opa’s en oma’s? En hoe gaat dit dan nu? Welke afspraken zijn er gemaakt?
Zijn er altijd bepaalde tradities rondom kerst geweest? Wellicht in jouw familie of de familie van je ex. Welke van deze tradities willen jullie in stand houden?

Nieuwe partner?

Heb je een nieuwe partner met wie je een samengesteld gezin vormt? En hoe gaat het dan? Of heeft je ex-partner een nieuwe partner en zitten jouw kinderen aan tafel met die nieuwe partner en zijn of haar kinderen? Hoe is dat voor jou?

Verdeling kerstdagen na een scheiding

Hoe verdelen jullie de kerstdagen? En hoe gaat dat straks met oud en nieuw? Hebben jullie al afspraken gemaakt over de verdeling van de feestdagen? 

Al deze vragen stellen wij als scheidingsbemiddelaars aan tafel. Om ervoor te zorgen dat jullie er over nadenken. Dat jullie keuzes kunnen maken en beslissingen nemen die naar de omstandigheden het beste voelen zodat de kerstdagen goed verlopen voor jullie beiden en voor jullie kinderen.

Namens Zorgzaam Scheiden wensen wij iedereen een heel fijn kerstfeest.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring