Afspraak maken
Blog overzicht

Is co-ouderschap de beste oplossing voor het kind?

  18 nov 2020
  Helma Overeem
 

Helma OvereemCo-ouderschap wordt steeds populairder. Zo’n 25% van de gescheiden ouders kiest voor deze vorm van ouderschap. Daar is ook veel voor te zeggen. Co-ouderschap biedt de mogelijkheid voor het kind om een band op te bouwen met beide ouders als het gaat om de opvoeding. Beide ouders hebben een gelijkwaardige rol in de opvoeding. Ook voor ouders is het plezierig dat zij de zorg voor hun kinderen kunnen verdelen. Zo kunnen zij beiden weer een eigen leven opbouwen na de scheiding.

Tegelijkertijd is co-ouderschap de meest ingewikkelde vorm van ouderschap na de scheiding. Omdat de kinderen bij iedere ouder ongeveer evenveel verblijven, is er veel afstemming nodig. Dit varieert van het kopen van een cadeau voor een kinderfeestje van een vriendje tot het uitwassen van sportkleding of het regelen van tandartsbezoek. Ook is het handig als huisregels over bijvoorbeeld bedtijden en zakgeld bij beide ouders enigszins gelijk zijn. Dit betekent dat je als ouders veel met elkaar te maken blijft houden en dat is niet altijd makkelijk.

Gelukkig kun je veel ondervangen door het maken van goede afspraken in het ouderschapsplan. Afspraken ondervangen echter niet altijd alles. Te gedetailleerde afspraken kunnen zelfs tot extra conflicten leiden.

Goed co-ouderschap staat of valt met de juiste basishouding van de ouders. En daarvoor zijn twee gouden regels te benoemen.

Gouden regel 1: Laat het los, laat het gaan….

Co-ouderschap is loslaten. Het is belangrijk dat je van elkaar accepteert dat je allebei op je eigen manier ouder bent. Je hoeft het niet in alles met elkaar eens te zijn. Dus loopt jouw kind in een kledingcombinatie rond die mode-technisch volstrekt onverantwoord is? Tel tot tien en bijt je tong af. Is je ex voor de tiende keer de zwemkleding vergeten mee te geven? Zucht dan onmerkbaar en haal het badpak blijmoedig op. Of koop nieuwe badkleding.

Wees je ervan bewust dat co-ouderschap altijd zorgt voor kleine irritaties. Je bent tenslotte niet voor niets gescheiden. Probeer over de irritaties heen te stappen en laat hier zeker niets van aan je kind merken. Geef eens een compliment aan je ex. Voor een kind is het belangrijker dat zijn ouders in harmonie met elkaar omgaan dan dat het altijd de perfecte kleding aanheeft.

Gouden regel 2: de perfecte ex is flex…

Het leven is per definitie onvoorspelbaar en niet alles laat zich vangen in strakke afspraken. Dus heeft jouw ex in ‘haar’ week een strakke deadline op haar werk? Bied – al dan niet spontaan – aan om dagen te ruilen of om wat extra dagen voor de kinderen te zorgen. Moet jullie zoon vroeg naar een voetbalwedstrijd en is je ex echt geen ochtendmens? Rijd een keer in zijn plaats.

Wees ruimhartig en flexibel. Co-ouderschap wordt veel leuker als je elkaar dingen gunt. In de eerste periode na de scheiding is dat misschien lastig. De ervaring leert echter dat dat steeds makkelijker gaat.

Ook een goede co-ouder worden? Stel de kinderstem centraal

Zorg ervoor dat je tijdens de scheiding al samen de juiste afspraken maakt. Laat je begeleiden door één van de deskundige scheidingsbemiddelaars van Zorgzaam Scheiden. Kenmerkend voor onze aanpak is dat wij de kinderstem centraal stellen tijdens jullie scheiding.

Wij kijken waar de kinderen behoefte aan hebben. Dit doen we door veel vragen aan jullie te stellen over het kind. Jullie zijn per slot van rekening expert: niemand kent het kind beter dan jullie. Jullie kunnen daarom goed inschatten hoe het kind zal reageren op alle veranderingen. Door hier veel aandacht aan te besteden kunnen we de afspraken in het ouderschapsplan helemaal wat jullie kind nodig heeft. Onze ouderschapsplannen zijn echt maatwerk.

Het kindgesprek

Maar we doen meer. Bij Zorgzaam Scheiden vinden we het belangrijk om niet alleen over het kind te praten, maar ook met het kind. Als jullie dat willen, houd ik een kindgesprek met jullie kinderen.

Ik geef dan uitleg over de scheiding en bespreek met de kinderen wat hun zorgen en hun wensen zijn. Mijn ervaring is dat het kindgesprek echt meerwaarde heeft. Vaak zie ik dat kinderen zich niet duidelijk uitspreken naar hun ouders toe. Ze hebben de neiging om zich groot te houden en hun ouders te ontzien, omdat ze zien dat papa en mama al genoeg aan hun hoofd hebben. Er komen vaak verrassende zaken voor ouders uit een kindgesprek. Zo maakte een meisje zich veel zorgen over wat er met de poes ging gebeuren, maar dit durfde ze niet tegen haar ouders te zeggen, omdat ze niet lastig wilde zijn. Ook wilde een jongetje zijn bed graag meenemen naar het nieuwe huis van papa, zodat het daar vertrouwd zou voelen. Dit had hij niet aan papa en mama verteld, omdat hij bang was dat het tot ruzie zou leiden. Mijn ervaring is dat kinderen aan mij vragen stellen die ze niet aan hun ouders stellen.

Door met het kind te spreken, help ik jullie om op tafel te krijgen wat echt belangrijk is voor het kind. Zo kunnen we in het ouderschapsplan goed rekening houden met de belangen van jullie kind. Als het kind zich gehoord voelt, draagt dat bij aan het emotionele welzijn van jullie kind.

Co-ouderschap in het ouderschapsplan

Bij co-ouderschap zijn een aantal zaken extra belangrijk in het ouderschapsplan. Ik noem een aantal voorbeelden.

De vorm van co-ouderschap

Kiezen jullie voor een week-om-week-verdeling? Of wisselen de kinderen steeds na een halve week? De week-om week-verdeling wordt vaak gebruikt bij wat oudere kinderen. Middelbare scholieren vinden het vaak fijn om wat minder wisselmomenten te hebben, zodat het voor hen overzichtelijker is. Bij jongere kinderen werken we vaak met een wisselmoment na een halve week, omdat het voor hen lastiger is om de andere ouder zo lang te missen. Maar niets is in beton gegoten. We kijken naar wat bij jullie en jullie kinderen past en schrijven dit duidelijk op in het ouderschapsplan.

Het wisselmoment

Bij schoolgaande kinderen kiezen de ouders er vaak voor om het wisselmoment via school te laten verlopen. De ene ouder brengt de kinderen dan naar school en de andere ouder haalt ze op van school. We spreken in deze situatie altijd iets af over het vervoer van de bagage van de kinderen. Je kunt je voorstellen dat het geen prettig idee is als je kind met een rolkoffer met bagage naar school moet.

Het kan ook een goed idee zijn om af en toe een wisselmoment thuis af te spreken. Zo komen de ouders nog even bij elkaar over de vloer en dat vinden kinderen vaak prettig.

De kleding

Kopen jullie allebei kleding voor de kinderen? Of koopt één van de ouders kleding en wordt dit over beide huizen verdeeld? Of reist de kleiding mee met de kinderen? Alles kan, als het maar goed werkt voor jullie en de kinderen.

De kinderrekening

Veel co-ouders kiezen voor een kinderrekening. Dit is een en/of rekening waar beide ouders toegang toe hebben en die ze gebruiken voor uitgaven voor de kinderen, denk aan schoolkosten, kleding, sport.

Veel ouders vinden dit prettig werken omdat ze beiden uitgaven kunnen doen voor de kinderen. Ook is een kinderrekening heel transparant: je ziet precies welke uitgaven er zijn.

In onze ouderschapsplannen maken we duidelijke afspraken over de kinderrekening. Welk bedrag storten jullie erop? Welke kosten betalen jullie van de kinderrekening? Welke uitgaven willen jullie vooraf overleggen? En wat doen jullie als er geld overblijft of juist tekort is op de kinderrekening?

Bij Zorgzaam Scheiden nemen we al deze zaken en nog veel meer op in het ouderschapsplan. Zo maken jullie een goede start als co-ouder.

Meer weten?

Wil je meer weten over succesvol co-ouderschap? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek door het invullen van ons contactformulier. Ik help jullie graag om samen goede co-ouders te worden.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring

Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge