Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Is co-ouderschap voor kinderen net zo’n uitkomst als voor de ouders?

 02 jun 2020      Sandra Linthorst
 

Sandra LinthorstAls ouders gaan scheiden zijn ze het over de kinderen vaak wel eens: ze willen voor hen echt het allerbeste. Eén op de vijf stellen kiest voor co-ouderschap.  Dat betekent allebei de helft van de zorg, opvoeding en tijd voor de kinderen. Vanuit mijn rol als scheidingsbemiddelaar hoor ik vaak dezelfde vragen hierover. Is co-ouderschap de beste oplossing na de scheiding? Is het voor kinderen net zo’n uitkomst als voor ouders? 

Ouderschap of partnerschap

Stellen zijn soms vastberaden om de dagelijkse zorg om beurten voor hun rekening te nemen. Bij mijn vraag of dat vóór de scheiding ook al aardig lukte, volgt weleens een aarzeling. Een paar vragen verder vertellen vaders dat ze eigenlijk bang zijn om het contact te verliezen. En moeders erkennen dat ze boos zijn, want vader wil nu ineens wel tijd met zijn kroost doorbrengen.
Als ouders op zo’n moment beseffen dat ze bezig zijn met partnerschap in plaats van ouderschap, ontstaat er ruimte om te bespreken waar het écht om zou moeten gaan: de band met de kinderen. 

Impact van co-ouderschap op de kinderen

We spreken over de impact van co-ouderschap op de kinderen zelf. Over wat het met ze doet als ze per ongeluk hun sportkleding of schoolboeken vergeten. Of hoe het voor ze is om telkens afscheid te nemen van de hond. Het is een gegeven dat sommige kinderen van co-ouders zich afvragen in welk bed ze vanmorgen wakker werden.
Ik zie dat dit ouders raakt. Ze beseffen dat co-ouderschap veel vergt van flexibiliteit van kinderen.
Sommige kinderen voelen zich bij co-ouderschap nergens echt ‘thuis’. Deze kinderen zouden eigenlijk liever op één plek willen wonen, simpelweg omdat het wisselen te onrustig voor ze is. Of kinderen echt tegen het wisselen kunnen, merk je vaak pas in de praktijk. 

Communicatie tussen ouders

Veel ouders weten niet dat co-ouderschap in de praktijk betekent dat ze meer moeten overleggen dan toen ze samenwoonden. Want als kinderen in twee huizen wonen, moeten er meer spullen mee ‘over’, moet er beter gepland worden.
Als communicatie tussen ouders niet goed lukt, is de kans groot dat kinderen daar de dupe van worden. Lukt dat wel, dan leren kinderen, dat je ondanks onderlinge problemen met elkaar kunt blijven overleggen en compromissen kunt sluiten. Ouders zijn zo een voorbeeld van hoe je met conflicten kunt omgaan. En dat is een heel mooi signaal wat je dan je kinderen mee geeft.

Luister naar de kinderstem

Uiteindelijk kun je niet stellen dat co-ouderschap beter is voor kinderen. Soms komt de ouder-kind relatie het best tot z’n recht in een woonsituatie zoals die al was. De winst voor de kinderen bij co-ouderschap is dat er evenveel tijd is om met beide ouders contact te hebben. Een zorgregeling waarbij kinderen om de week een weekend en doordeweeks een dag naar de andere ouder gaan is ook niet per definitie beter of slechter.
De beste invulling van ouderschap na scheiding is jullie eigen unieke zorgverdeling, waarbij de band van het kind met beide ouders centraal staat. Neem de tijd om samen goed na te denken over de manier waarop jullie dat willen vormgeven. Het is belangrijk om goed na te denken over de gevolgen van de keuzes die jullie maken, voor jullie kinderen en voor jullie zelf. Zodat er een ouderschapsplan komt waar je nu en ook over een paar jaar op kunt terugvallen. 

Adviezen voor co-ouders

  1. Blijf op redelijke afstand van elkaar wonen, zodat je kind uiteindelijk zelfstandig van het ene huis naar het andere kan komen.
  2. Overleg goed en rustig over alledaagse opvoed-zaken als school, sport en uitgaan.
  3. Kijk naar de flexibiliteit van je kind.
  4. Respecteer de andere ouder in zijn rol als ouder.

Vragen?

Indien je vragen hebt, kan je mij of één van mijn collega’s bellen of het contactformulier invullen. Wij zullen je helpen.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring