Afspraak maken
Blog overzicht

Kerst… net even anders voor kinderen van gescheiden ouders

  21 dec 2020
  Sandra Linthorst
 

Sandra LinthorstOver het algemeen is kerst een drukke, maar leuke tijd. Zowel voor kinderen als volwassenen. Ouders zijn al ruim van tevoren bezig met het bedenken wat er gegeten moet worden, met welke familieleden en vrienden zij dit zullen vieren en welke cadeautjes er onder de kerstboom komen. Op school maken de kinderen knutselwerkjes en oefenen ze liedjes. Maar de maand december is lang niet voor iedereen leuk en aangenaam. We zien een boel getouwtrek om de kinderen als er sprake is van een scheidingssituatie.

Het is soms een ware puzzel om de gezelligheid te bewaken. Want met gescheiden ouders heb je als kind dubbele bezoeken die afgelegd moeten worden. Plannen maken is natuurlijk een stuk ingewikkelder als je met twee of meer gezinnen/families rekening moet houden. Zo zien we helaas dat de positieve kerstsfeer toch een negatieve lading kan krijgen voor veel ouders die strijd hebben over de verdeling van de kerstdagen en dat kinderen ineens een heel ander schema hebben tussen 24 december en 2 januari.

In de media wordt er veel geroepen over dat ouders hun eigen emotie aan de kant moeten zetten en in het belang van de kinderen moeten acteren. Waarom lukt dat dan niet altijd? Wat is de reden dat dit niet in alle gezinnen gebeurt?  Tja.. de volwassenen onder ons zijn ook maar mensen met hun eigen emoties.

Wat kunnen we doen?

Hoe moeilijk het ook is. Toch jezelf proberen blijven voorhouden dat de kinderen last hebben van de strijd. Luister naar je kind. Wat wil het kind zelf? Wat is belangrijk gedurende de kerstperiode? Over welke zaken kan je een compromis sluiten? Wat is er nodig om alle partijen een fijne kerstperiode te laten hebben?

Waarschijnlijk is het antwoord op al deze vragen ‘rust’. De kerstperiode is sowieso al een drukke en hectische periode, dan wil je niet nog meer onrust. Stop met verplichtingen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Ga niet naar verplichte afspraken waar je niet blij van wordt.

Andere belangrijke uitgangspunten voor de feestdagen zijn:

1. Basisafspraken maken
Ga er niet vanuit dat het op een specifieke manier zal verlopen omdat het hiervoor ook altijd zo ging. Er zullen opnieuw afspraken gemaakt moeten worden. Laat je de standaard zorgverdeling doorlopen of spreek je iets anders af? Ik vraag de mensen die ik begeleid om expliciete afspraken te maken die we vastleggen in het ouderschapsplan. Dan kan er geen onduidelijkheid ontstaan.

2. Hou een vast schema aan
Als het mogelijk is: probeer vaste, standaard afspraken te maken die voor langere tijd gelden. Bijvoorbeeld dat je de dagen afwisselt; het ene jaar Eerste Kerstdag bij mama en Tweede Kerstdag bij papa, of Kerst bij mama en Oud en Nieuw bij papa, en dan het jaar erop andersom.  Zo is er nooit onduidelijkheid over de kerstdagen, levert het minder stress op en blijft het ‘eerlijk’. Zo hoeft niemand zich achtergesteld te voelen; ook de kinderen niet.

3. Is een vast schema heel moeilijk? Houd het simpel.
Ook als je geen vaste afspraken maakt die elk jaar hetzelfde zijn: sleep je kind niet van hot naar her. Vooral voor jonge kinderen is het overweldigend om op Eerste Kerstdag te moeten lunchen bij oma en opa van moeders kant en dan door te worden gegeven voor een diner bij de familie van vader. Om vervolgens op Tweede Kerstdag weer teruggegeven te worden aan moeder voor het zoveelste evenement. Houd de (spontane) afspraken zo eenvoudig mogelijk voor een meer ontspannen kind.

4. Overleg niet alleen over wannéér je het viert, maar ook over hoé je het viert.
Geef je wel of geen cadeaus? Wat zijn die cadeaus dan? Mogen ze laat opblijven en/of uitslapen? Hoe ben je van plan het aan te pakken? Door dit soort dingen kort te sluiten, blijft het overzichtelijk. Je hoeft het overigens niet altijd eens te zijn met hoe je ex-partner besluit kerst te vieren, maar je kunt door hier een gesprek over te voeren het wel meer gelijk trekken.

5. Maak nieuwe kersttradities en herinneringen
De eerste kerst na een scheiding is een prima start voor het maken van nieuwe herinneringen. Ook kersttradities horen daarbij. Geef een andere draai aan het optuigen van de kerstboom, bedenk een leuk spel of denk compleet out of the box. Je zult zien dat er op deze manier dierbare momenten ontstaan waar jullie nog lang van na zullen genieten.

6. Verwen jezelf tijdens je eerste kerst alleen
Jezelf verwennen kan, zeker na een scheiding, geen kwaad. En met de kerst mag dat nog een beetje meer. Natuurlijk zullen er moeilijke en verdrietige momenten zijn. Maar door deze af te wisselen met ontspanning en afleiding, blijf je er niet in hangen. Versier het huis zoals jij dat wilt, koop een flinke bos bloemen en verwen jezelf met een leuk cadeau. Bezoek lieve mensen in je omgeving die jouw emoties tijdens deze dagen begrijpen en je tegelijkertijd een warm gevoel kunnen geven. Wees niet te hard voor jezelf, want je mag verdriet hebben. Sterker nog, door dit te aanvaarden zet je de deur naar een nieuwe start wagenwijd open.

Hoe helpt Zorgzaam Scheiden?

Gedurende het scheidingsproces bespreken we met de ouders de zorgverdeling inclusief de vakanties en feestdagen. Hierin bespreken we hoe ook de kerstdagen eruit komen te zien in de toekomstige woonsituatie. De meeste gescheiden ouders kiezen ervoor om dit ieder jaar met elkaar 50/50 te verdelen. Wat wij anders doen dan anderen; wij vragen door. Wat als er nieuwe partners komen? Wat als je beide dezelfde kerstdag wil, door familieplannen? Hoe creëer je zoveel mogelijk rust voor de kinderen en voor jezelf? Door deze vragen niet uit de weg te gaan, zorgen we ervoor dat je een plan maakt waar je nu, maar ook in de toekomst wat aan hebt. Makkelijk zal het niet zijn, maar de feestdagen goed en uitvoerig beschrijven werpt zijn vruchten later af. Je hebt het dan al eens besproken en het zal daardoor minder vervelend zijn.

Gun de andere ouder zijn rol als ouder

De beste tip die we kunnen geven is om echt de rust te bewaren en te kiezen voor het welzijn van de kinderen. Gun elkaar dan ook iets. En soms betekent dat, dat je ook meteen een afspraak moet maken voor het jaar daarop. In het ene jaar heeft de ene ouder de eerste keus en in het volgende jaar de andere ouder. In scheidingssituaties is het soms niet anders dan dat je een compromis moet sluiten en dat het niet altijd gaat zoals je zou willen. Hier moet je soms meer rekening houden met de andere ouder dan toen jullie nog samen waren. Dit allemaal om het voor de kinderen zo rustig mogelijk te laten verlopen. Denk eraan dat je elke keer weer, bij elke beslissing, de keuze hebt: kies ik voor de conflictsituatie, of het welzijn van de kinderen.

Wil je meer weten over wat Zorgzaam Scheiden voor jouw scheiding kan beteken? Bel voor meer informatie 085 130 18 11, of laat je gegevens achter via ons contactformulier om een vrijblijvende afspraak te maken.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring

Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge