"Tips voor gezellige feestdagen"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

Kerst met gescheiden ouders is anders voor kinderen

Sandra Linthorst

Voor de meeste mensen is de kerstperiode een drukke, maar leuke tijd. Toch is de decembermaand lang niet voor iedereen alleen maar leuk en gezellig. Kerst met gescheiden ouders is anders voor kinderen. We zien helaas veel gepuzzel met bezoeken en getouwtrek om de kinderen, als er sprake is van een scheidingssituatie. In dit blog-artikel zetten we daarom een aantal tips en uitgangspunten op een rij, die je kunnen helpen om van de feestdagen vooral ontspannen en gezellige dagen te maken. 

Direct naar de tips

Kerst met gescheiden ouders: een hele puzzel

Kerst met gescheiden ouders is vaak een hele puzzel. Als kind moeten er dubbele bezoeken worden afgelegd. Plannen maken is een stuk ingewikkelder als je met twee of meer gezinnen/families rekening moet houden. Hoe hou je rekening met de wensen en behoeften van iedereen? Dat valt niet altijd mee. Het is dan ook niet zelden een enorme uitdaging om de gezelligheid die deze maand met zich meebrengt, goed te bewaken.

Kerst met gescheiden ouders; hoe handel je in het belang van de kinderen?

Helaas zien we dat de positieve kerstsfeer regelmatig toch een negatieve lading krijgt door de strijd die ontstaat over de verdeling van de kerstdagen en kinderen die ineens een heel ander schema hebben tussen 24 december en 2 januari. Die negatieve sfeer heeft impact op zowel de kinderen als de ouders.

In de media wordt regelmatig geroepen dat ouders hun eigen emoties aan de kant moeten zetten en in het belang van de kinderen moeten acteren. Maar dat lukt niet altijd, hoe graag je dat ook wilt als ouder! Als je hart zegt dat je wilt handelen in het belang van de kinderen, is het goed steeds voor ogen te houden dat kinderen tijdens een kerst met gescheiden ouders vooral last hebben van onrust en strijd tussen hun ouders. Goed overleg tussen jou en je ex-partner is daarom één van de belangrijkste dingen in deze tijd voor je kind.

Rust doet wonderen voor kinderen

Hoe moeilijk het ook is, luister naar je kind. Wat wil je kind graag zelf? Waar heef je zoon of dochter behoefte aan? Hoe heeft jouw kind een leuke kerst met gescheiden ouders? Zijn er zaken waar je een compromis over kunt sluiten? Wat is er nodig om alle partijen een fijne kerstperiode te bezorgen?

Waarschijnlijk is het antwoord op al deze vragen ‘rust’. De kerstperiode is hoe dan ook een drukke en hectische periode. Dan wil je niet nog meer onrust. Stop met verplichtingen voor jezelf én je kind waar jullie eigenlijk geen zin in hebben. Ga niet naar verplichte afspraken waar je niet blij van wordt.

Wij helpen

Als mediator hebben wij oog voor de kinderen. Alles in het belang van de kinderen, tijdens het gehele scheidingstraject.
Heb je vragen, of wil je een vrijblijvende kennismaking inplannen?

Neem contact met ons op

Uitgangspunten voor een ontspannen kerst met gescheiden ouders

Vanuit mijn ervaring deel ik graag een aantal tips en uitgangspunten die jou en de kinderen kunnen helpen om van de kerst met gescheiden ouders ontspannen en gezellige feestdagen te maken.

Tip 1. Maak basisafspraken

Ga er niet vanuit dat de feestdagen hetzelfde verlopen als altijd. Ik vraag de ex-partners die ik begeleid om voor die tijd expliciet na te denken over feestdagen en daar afspraken over te maken. Laat je de standaard zorgverdeling doorlopen of spreek je juist iets anders af? Wat is voor jullie én voor de kinderen belangrijk? De afspraken hierover leggen we vast in het ouderschapsplan. Dan kan er geen onduidelijkheid ontstaan en dat geeft rust.

Tip 2. Hou een vast schema aan

Als het mogelijk is, probeer dan vaste, standaard afspraken te maken die voor langere tijd gelden. Bijvoorbeeld dat je de dagen afwisselt; het ene jaar 1e kerstdag bij mama en 2e kerstdag bij papa, of Kerstmis bij mama en Oud en Nieuw bij papa. En dan het jaar erop andersom. Zo is er nooit onduidelijkheid over de kerstdagen. Dat levert minder stress op en het blijft ‘eerlijk’ verdeeld. Niemand hoeft zich achtergesteld te voelen; ook de kinderen niet.

Tip 3. Is een vast schema moeilijk? Houd het simpel

Maak je geen vaste afspraken waardoor het vooraf elk jaar duidelijk is wie bij welke ouder is en wanneer? Hou dan één uitgangspunt aan: houd de kerst met gescheiden ouders voor je kinderen simpel. Sleep je kind niet van hot naar her. Vooral voor jonge kinderen is het overweldigend om op 1e kerstdag te moeten lunchen bij oma en opa van moeders kant en dan door te worden gegeven voor een diner bij de familie van vader. Om vervolgens op 2e kerstdag weer teruggegeven te worden aan moeder voor het zoveelste evenement. Houd de (spontane) afspraken zo eenvoudig mogelijk voor een meer ontspannen kind.

Tip 4. Spreek niet alleen af wannéér je het viert, maar ook hoé je het viert

Geef je wel of geen cadeaus? Wat zijn die cadeaus dan? Mogen ze laat opblijven en/of uitslapen? Hoe ben je van plan het aan te pakken? Door dit soort dingen vooraf kort te sluiten, blijft het overzichtelijk. Je hoeft het overigens niet altijd eens te zijn met hoe je ex-partner besluit Kerstmis te vieren. Maar door hierover een gesprek te voeren, kun je het wel meer gelijktrekken.

Tip 5. Maak nieuwe kersttradities en herinneringen

De allereerste kerst met gescheiden ouders is een prima moment om nieuwe herinneringen en kersttradities te maken. Geef een andere draai aan het optuigen van de kerstboom. Bedenk een leuk spel of denk compleet out of the box. Je zult zien dat er op deze manier dierbare momenten ontstaan, waar jullie nog lang van zullen nagenieten.

Tip 6. Verwen jezelf tijdens je eerste kerst alleen

Jezelf verwennen kan geen kwaad, zeker na een scheiding. Met de kerst mag dat nog een beetje extra. Natuurlijk zijn er moeilijke en verdrietige momenten. Maar wissel je ze af met bewust geplande ontspanning en afleiding, dan blijf je er niet in hangen. Versier het huis zoals jij dat wilt. Koop een grote bos bloemen en verwen jezelf met een leuk cadeau. Bezoek lieve mensen in je omgeving die jouw emoties tijdens deze dagen begrijpen en je tegelijkertijd een warm gevoel geven. Wees niet te hard voor jezelf, want je mag verdriet hebben. Sterker nog, door het verdriet te aanvaarden en toe te laten, zet je de deur naar een nieuwe start wagenwijd open.

Gun de andere ouder zijn rol als ouder

De beste tip die we kunnen geven is om echt de rust te bewaren en te kiezen voor het welzijn van de kinderen. En gun elkaar dan ook iets. Soms betekent dit, dat je ook meteen een afspraak moet maken voor volgend jaar. In het ene jaar heeft de ene ouder de eerste keus en in het volgende jaar de andere ouder. In scheidingssituaties gaat het niet altijd 100% zoals jij het zou willen. Je ontkomt er niet aan soms een compromis te sluiten. Dat kan nu eenmaal niet anders. Soms moet je zelfs meer rekening houden met je ex-partner dan toen jullie nog samen waren. Dit doe je allemaal om het voor de kinderen zo rustig mogelijk te laten verlopen. Als je dat echt het belangrijkste vindt, dan heb je bij elke afspraak of beslissing die genomen moet worden de keuze: kies ik voor een conflictsituatie, of kies ik voor de rust en het welzijn van de kinderen.

Zorgzaam Scheiden helpt kerst met gescheiden ouders goed te laten verlopen

Gedurende het scheidingstraject bespreken we met de ouders de zorgverdeling. Op gewone dagen én tijdens vakanties en feestdagen. We bespreken hoe de kerst met gescheiden ouders er in de toekomst uit komt te zien. Voor de kinderen en voor jullie als ex-partners.

De meeste gescheiden ouders kiezen ervoor Kerstmis ieder jaar 50/50 te verdelen. Dat klinkt logisch. Maar de scheidingsbemiddelaars van Zorgzaam Scheiden kijken alvast wat verder vooruit en vragen net wat verder door dan anderen. Wat als er nieuwe partners komen? Wat als je beiden dezelfde kerstdag wil, door familieplannen? Hoe creëer je zoveel mogelijk rust voor de kinderen en voor jezelf?

Door deze vragen vooraf niet uit de weg te gaan, zorgen we samen voor afspraken waar je nu en in de toekomst wat aan hebt. Makkelijk zijn de feestdagen de eerste keer niet. Maar de ervaring leert dat goede en duidelijke afspraken over de feestdagen, die worden vastgelegd in het ouderschapsplan, zijn vruchten afwerpt. Nu en later. Omdat je de onderwerpen al eens met elkaar hebt besproken, is het gesprek vlak voor de feestdagen over dit onderwerp minder emotioneel en minder vervelend. Daarmee voorkom je onnodige spanning en strijd. Dat is voor de kinderen heel waardevol en draagt voor alle partijen bij aan een ontspannen en gezellige kerst.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over wat Zorgzaam Scheiden voor jouw scheiding kan beteken? Bel voor meer informatie 085 130 18 11, of laat je gegevens achter via ons contactformulier om een vrijblijvende afspraak te maken.

Kerst met gescheiden ouders | 6 Tips voor een gezellige feestdagen
"Hoor jij de kinderstem tijdens jullie scheiding?"

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Meer artikelen over "Feestdagen"

De bladeren beginnen weer van de bomen te vallen, we zitten alweer volop in de seizoenswisseling. Vaak zien we dat er dan ook een hoop verandert in de huishoudens en mensen beginnen na te denken...
lees verder
Sinterklaas is weer in het land en als ouder weet je dat maar al te goed. Een gezellige, drukke tijd waarin kinderen vaak een stuk drukker zijn dan normaal. ’s Avonds zijn ze druk met hun...
lees verder
Een tijdje geleden sprak ik twee zusjes van 7 en 9 jaar. Ze waren heel boos en verdrietig. Deze week is hun mama jarig en ze mogen van hun papa niet naar de verjaardag van hun mama. Het is...
lees verder
Staat de boom bij papa of bij mama? Of hebben papa en mama ieder een eigen kerstboom? Welke afspraken hebben jullie gemaakt voor de kerst?  Wat kinderen zeggen Wat wij kinderen...
lees verder
Sinterklaas is weer in het land! Wat een fijn kinderfeest is dat toch. Samen eten, cadeautjes krijgen, liedjes zingen en gezellig samen zijn. Hoe zou het zijn voor kinderen met gescheiden...
lees verder
Vaderdag valt voor alle kinderen op dezelfde dag en ze hebben dezelfde voorbereiding op school. Helaas ervaren de kinderen van gescheiden ouders deze dag anders dan kinderen zonder gescheiden...
lees verder
De verjaardag van een kind van gescheiden ouders vieren; typisch een situatie waar ouders altijd het belang van het kind voorop willen stellen. Maar wat is precies het belang van het kind? En hoe...
lees verder
Over het algemeen is kerst een drukke, maar leuke tijd. Zowel voor kinderen als volwassenen. Ouders zijn al ruim van tevoren bezig met het bedenken wat er gegeten moet worden, met welke...
lees verder
Afspraak maken