Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Kinderalimentatie berekenen. Hoe werkt dat?

 01 mei 2020      Samyra Gorissen
 

Samyra GorissenAls je kinderen hebt onder de 21 jaar, dan ben je als ouder onderhoudsplichtig. Dit betekent dat je verplicht bent om financieel voor je kinderen te zorgen. Hoe werkt dat als je gaat scheiden? Jullie moeten samen een financiële regeling treffen over de verzorging van de kinderen. Het bedrag dat wordt betaald voor het onderhoud en verzorging van de kinderen heet kinderalimentatie. 

Hoe gaat de berekening kinderalimentatie in zijn werk?

De betaler en de ontvanger

Als de kinderen meer bij één van jullie wonen dan ontvangt diegene vaak kinderalimentatie. Jullie zijn allebei onderhoudsplichtig voor jullie kinderen. Echter maakt de ouder waar de kinderen meer zijn geen geld over, maar betaalt de kosten vanuit eigen portemonnee.

Bij co-ouderschap bestaat veelal het misverstand dat er geen sprake is van kinderalimentatie. Dit is onjuist, want kinderen kosten nu eenmaal geld. In de praktijk zie je wel dat in het geval van co-ouderschap er vaak gebruikt wordt gemaakt van een kinderrekening waar beide ouders hun aandeel in de kosten van het kind op storten. 

Hoogte kinderalimentatie

Uitgangspunt bij kinderalimentatie is dat de kinderen er qua levensstandaard zo min mogelijk op achteruit gaan. Bij de berekening van kinderalimentatie wordt gekeken naar de Trema-normen. De hoogte van kinderalimentatie wordt vastgesteld op basis van de volgende punten:

 1. Gezinsinkomen
  Er wordt gekeken naar jullie totale gezinsinkomen vlak voor de scheiding. Kortom, van welk inkomen hebben jullie geleefd? Dit betreft inkomen uit arbeid, uitkeringen en/of winst uit de onderneming. 
 2. Behoefte van het kind
  Op basis van jullie gezinsinkomen wordt de behoefte van jullie kind(eren) bepaald. De hoogte van het inkomen wordt gekoppeld aan Nibud tabellen waaruit de kosten van jullie kind(eren) volgen. Dit bedrag, oftewel de behoefte van het kind, wordt vastgesteld tijdens de scheiding en wijzigt totdat het kind 18 jaar is niet. 
 3. De draagkracht 
  Vervolgens moeten deze kosten kind/ behoefte van het kind worden verdeeld tussen vader en moeder. Wat jullie kunnen bijdragen in de kosten van jullie kind wordt berekend. Hierbij wordt o.a. rekening gehouden met woonlasten en een minimaal inkomen wat je nodig hebt om zelf van te leven. 
  Jullie draagkracht kan in de toekomst veranderen. Wat spreek je hierover af? Hier zijn richtlijnen voor. Als jullie inkomen in de toekomst wijzigt, dan verandert ook jullie draagkracht. Maar wanneer laat je een nieuwe berekening maken?  Het kan handig zijn om af te spreken dat er een nieuwe berekening wordt gemaakt vanaf een bepaald percentage aan loonstijging of -daling.    
 4. Omgangsregeling en zorgkorting 
  Als jullie een omgangsregeling hebben afgesproken, is er vaak sprake van een zorgkortingspercentage. Dit is een korting die je als alimentatieplichtige mag toepassen, afhankelijk van hoeveel dagen het kind bij jou is. Deze korting wordt toegepast omdat je zelf ook kosten maakt op die dagen en het is dubbelop als je die kosten ook nog eens betaalt richting je ex. Voor 1 dag per week geldt 15%, voor twee dagen per week geldt 25% en voor drie dagen per week geldt 35%. Hoe vaker de kinderen bij jou zijn als betaler, hoe hoger de korting is die je mag toepassen op het te betalen bedrag. 
 5. Toeslagen 
  In de berekening voor kinderalimentatie wordt ook rekening gehouden met inkomensafhankelijke combinatiekorting en kindgebondenbudget. Deze toeslagen worden meegenomen in de draagkracht van de ontvanger van deze toeslagen.  

Duur kinderalimentatie

De alimentatieplicht duurt totdat het kind financieel zelfstandig is of 21 jaar wordt. Als ouders kun je hier wel aanvullende afspraken over maken. Bijvoorbeeld als jullie kind nog studeert. Tussen de 18 en 21 jaar wordt de kinderalimentatie omgezet in een ‘bijdrage levensonderhoud’. De hoogte van het bedrag vanaf 18 jaar is afhankelijk van of jullie kind nog thuis woont en nog naar school gaat. 

Vragen?

Wil je meer weten, vind je het ingewikkeld of komen jullie er samen niet uit? Mijn collega’s en ik staan voor jullie klaar, dus neem gerust contact op via het contactformulier. Wij helpen jullie graag verder. 

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring