"Kinderverstoting; ieder verhaal heeft 3 kanten"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

Kinderverstoting; ieder verhaal heeft drie kanten.

Myrthe van der Zanden

‘Ik ben niet goed genoeg voor hem, niet leuk genoeg, niet slim genoeg, ik lijk te veel op mijn moeder en hij haat haar. Hij vindt de zoons van zijn nieuwe vriendin leuker dan dat hij mij vindt.’

Zei het meisje van 14, terwijl ze haar schouders ophaalde. Het was een uitspraak die ze al vaker had geuit, het kwam er soepel en zonder emotie uit. Het meisje heeft een half jaar geleden het contact verbroken. Haar vader heeft een bepaalde instantie ingeschakeld om weer contact te krijgen met zijn dochter en heeft benoemd dat zijn ex aan ouderverstoting heeft gedaan.

Lees verder onder de introductievideo

Kinderverstoting; ieder verhaal heeft drie kanten. - Zorgzaam Scheiden

Het verhaal van het meisje:

Het meisje ging verder met haar verhaal. Zij had meerdere acties ondernomen om contact te krijgen met haar vader. Echter heeft vader haar iedere keer afgewezen. Op een gegeven moment besloot dit meisje dat ze dat niet meer wilde, het deed haar te veel verdriet. Het meisje vertelde dat haar vader nooit echt interesse getoond had, maar dat er nog wel contact was.

Toen haar vader een nieuwe relatie kreeg, werd het contact minder. Het meisje was van mening dat vader bij zijn nieuwe vriendin wilde zijn en niet bij haar. Zo wist ze zich nog te herinneren dat ze haar vader belde met de vraag of hij kwam kijken naar een hockeywedstrijd. Ze konden kampioen worden en alle ouders zouden aanwezig zijn. Haar vader gaf aan dat de weekenden echt voor hem en zijn vriendin waren. Het meisje was teleurgesteld. Maar het ergste vond zij dat alle andere vaders er wel bij waren en zij wederom moest uitleggen waarom haar vader er niet bij was. Dat hij liever bij zijn nieuwe vriendin wilde zijn. Vriendinnen reageerden daar dan altijd heel negatief op en ook dat vond het meisje dan weer heel naar. Vervolgens was het resultaat dat ze al helemaal geen zin meer had in die wedstrijd en toen ze kampioen werden, zij alle andere vaders zag juichen en haar vader extra mistte.

Na meerdere malen gedurende meerdere jaren dit meegemaakt te hebben, besloot zij dat ze zou stoppen met contact zoeken. Het deed haar te veel verdriet. Ze hoopte dat haar vader dan contact zou zoeken met haar. Helaas gebeurde dit niet volgens het meisje. Ze heeft zich er heel naar onder gevoeld. Dit resulteerde in slechte cijfers op school. Ook werd zij depressief en sprak zij steeds minder af met vriendinnen, omdat zij niet iedere keer wilde uitleggen dat haar vader niks met haar te maken wilde hebben. Ze gaf zichzelf de schuld. Ze zou het wel verdiend hebben. Misschien was ze ook gewoonweg geen leuke dochter om te hebben.

Het verhaal van moeder:

Ze zag dat haar dochter veel verdriet had iedere keer als ze werd afgewezen. Moeder gaf aan dat ze het regelmatig probeerde goed te praten. Ze had immers gelezen en velen malen gehoord dat je niet negatief moest spreken over de andere ouder en ze had zich voorgenomen dit dan dus ook niet te doen. Moeder kreeg steeds vaker discussie met haar dochter over het gedrag van haar ex. Het meisje was van mening dat haar moeder altijd de kant koos van haar vader en het meisje voelde zich totaal niet gehoord. Dit vond moeder ook niet juist. Een enorm dilemma volgens moeder. Wat ze haar dochter niet verteld had, was dat ze zelf regelmatig met vader heeft proberen te praten. Heel veel appjes en mailtjes heeft ze naar haar ex gestuurd om uit te leggen wat het met hun dochter deed. Moeder gaf aan dat ze haar ex gesmeekt heeft om het contact goed te laten verlopen tussen hem en hun dochter.

De situatie inzake de hockeywedstrijd kon zij zich nog goed herinneren. Haar dochter was al bij voorbaat zenuwachtig geweest om haar vader te vragen. Zij had haar ex een appje gestuurd hierover, om alvast aan te geven dat die vraag zou komen en dat hun dochter heel graag wilde dat hij daarbij aanwezig zou zijn. Zij kreeg geen reactie op dat appje. Zij was in de keuken toen haar dochter belde met haar vader en ze hoorde opeens een schreeuw van haar dochter. Toen ze de kamer inliep, zag ze haar dochter met rode ogen. Tranen over haar wangen en ze had haar telefoon op de grond gegooid. Een barst in het scherm. Het heeft lang geduurd voordat haar dochter weer rustig was. Het had een enorme impact op het gezin, iedere keer als haar vader het meisje teleurstelde. Ze had verschillende therapeuten al om hulp gevraagd. Helaas gaf iedere therapeut aan dat vader dan mee moest werken aan het voeren van gesprekken en zelf moest inzien dat hij zijn dochter hiermee verdriet deed. Iets wat haar ex niet wilde. Ze stond met haar rug tegen de muur. Ze zag dat haar dochter in een neerwaartse spiraal terecht kwam. Echter had ze geen controle over het gedrag van haar ex. Toen haar dochter aangaf niet meer het contact op te zoeken met haar vader, was haar dochter heel kalm. Het leek alsof haar dochter er vrede mee had. Ze zei het niet in haar boosheid en verdriet. Ze heeft haar dochter gezegd dat ze af en toe nog wel dit met haar dochter wilde bespreken, om ervoor te zorgen dat ze er echt achter stond, maar niet volledig de deur zou dichtgooien jegens haar vader. Deze moeder had het graag anders gezien.

Het verhaal van vader:

Kapot was hij ervan, toen zijn ex hem meldde dat ze van hem wilde scheiden. Hij heeft zich een lange tijd heel eenzaam gevoeld. Hij was dan ook dolblij toen hij zijn huidige partner tegenkwam. De band met zijn dochter was volgens vader altijd goed geweest, maar na de scheiding merkte hij al snel dat zij meer naar zijn ex trok.

Vervolgens begon ze te puberen en vond hij het lastig om nog aansluiting te vinden. Ook vroeg ze veel aandacht en probeerde hij haar te leren niet overal zo’n drama van te maken. Hij was van mening dat het van kwaad tot erger ging. Daarnaast werkte zijn ex hem ook tegen en koos zijn ex nooit zijn kant, maar altijd de kant van zijn dochter. Hij wist zich de situatie van de hockeywedstrijd nog wel te herinneren. Dat was namelijk ook zo’n situatie waarin zijn dochter ‘drama had gemaakt’.

Hij had zijn dochter al verteld dat hij een moeilijke periode had gehad doordat haar moeder van hem had willen scheiden. En dat hij het heel fijn had met zijn nieuwe vriendin en dat echt nodig had om zich weer prettig te voelen. Hij zag zijn vriendin alleen in de weekenden en daar keek hij altijd heel erg naar uit. Toch vroeg zijn dochter hem voor een hockeywedstrijd. Daar was hij nooit bij geweest, maar opeens moest hij dan nu wel komen opdraven. En toen hij rustig had uitgelegd waarom hij echt niet kon komen, was ze ‘drama gaan maken’. Dat ze zich schaamde tegenover haar vriendinnen, had ze tegen hem gezegd.

Hij had daarvoor al een appje gekregen van zijn ex. Die had hij niet beantwoord, aangezien hij zelf wel kon bepalen hoe hij met zijn dochter moest omgaan. En voordat ze weer in een hele discussie zouden belanden en hij de schuld kreeg van haar depressie en slechte schoolprestaties, vond hij dat het beter was om niet te reageren. Hij was juist van mening dat zijn dochter opgevoed moest worden dat het leven niet alleen om haar draaide en dat ze harder moest worden, omdat ze anders de maatschappij niet aankon. Hij was haar vader en ze had te luisteren, niet te pas en te onpas aandacht op te eisen wanneer het haar uitkomt. Maar dat gedrag had ze van haar moeder overgenomen en het was voor hem niet makkelijk om daarmee om te gaan.

Meer weten?

Heb je vragen over kinderverstoting of wil scheidingsbemiddeling inzetten om de scheiding goed te regelen en soepel te laten verlopen?

Plan een vrijblijvende kennismaking
Wij beantwoorden graag je vragen en helpen je op weg.

Ieder verhaal heeft drie kanten:

Dus ieder verhaal heeft drie kanten: de kant van vader, de kant van moeder en de kant van het kind. En wie er dan ook gelijk zou hebben, het is het kind die zelfs nog op volwassen leeftijd, de gevolgen moet dragen. Het gevoel er niet te mogen zijn, door een ouder niet gewaardeerd te worden, aan de kant gezet te worden, heeft gevolgen voor hun eigen vriendschapsrelaties en liefdesrelaties. Het kind, daar moet het om gaan.

Stem van het kind bij het ouderschapsplan

Ons werd gevraagd om met ouders een nieuw Ouderschapsplan te maken. Zoals inmiddels bij meerdere instanties bekend, praten wij met de kinderen en zijn wij van mening dat de stem van het kind een belangrijk onderdeel is gedurende het opstellen van het Ouderschapsplan. Dan maak je het werkbaar en succesvol. En gelukkig zien steeds meer instanties dit ook in.

Lees meer over het Ouderschapsplan

Promovideo's

Bekijk hier onze twee promovideo's over kinderverstoting.
Deel 1:

 

Deel 2:

Campagne tegen kinderverstoting

Via onze social media kanalen besteden we veel aandacht aan ouderverstoting. Terecht dat er veel berichten kwamen vanuit jongeren die met kinderverstoting te maken hadden. Via TikTok hebben verschillende jongeren ons benaderd en vroegen of er ook video’s gemaakt konden worden over kinderverstoting. Dat gaan we nu doen. We zullen aandacht geven aan dit grote probleem, waar helaas al veel kinderen de dupe van zijn geworden.

Deze tekst gaat niet over een meisje in het bijzonder. Het is een verhaal waarin voorbeelden worden genoemd vanuit verschillende jongeren en ouders.

Meer weten?

Wil je meer weten over kinderverstoting? Of heb je andere vragen over jullie scheiding? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij of één van mijn collega’s. Vul hiervoor het contactformulier in. We helpen jullie graag om samen tot goede afspraken te komen.

Kinderverstoting; ieder verhaal heeft drie kanten.
"Het gevoel er niet te mogen zijn"

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Meer artikelen over "Kinderverstoting"

‘Komt mama ooit nog terug?’  Vraagt hij aan zijn vader. Zijn vader twijfelt even en zoekt naar de juiste woorden. Een paar seconden gaan voorbij en dan antwoordt hij: ‘Vast...
lees verder
Afspraak maken