"Komt mama ooit terug?"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

Papa en mama gingen scheiden en ik werd verstoten

‘Komt mama ooit nog terug?’  Vraagt hij aan zijn vader. Zijn vader twijfelt even en zoekt naar de juiste woorden. Een paar seconden gaan voorbij en dan antwoordt hij: ‘Vast wel.’  Jason gaat weer rechtop in zijn bed zitten. Eigenlijk was zijn bedtijd al geweest, maar hij kon niet slapen. Hij ziet het beeld van vorige week nog helder voor zich; zijn moeder die langskomt om afscheid te nemen en nog het nodige naar zijn vader schreeuwt en zijn moeder die de zwarte BMW instapt naast haar nieuwe vriend die vervolgens hard wegrijdt.
‘Waarom was mama nou zo boos op jou?’ Vraagt hij.
‘Dat zijn geen dingen waar jij je zorgen om hoeft te maken. Dat is iets tussen mij en mama.’ Antwoordt zijn vader. Zijn vader schuifelt wat nerveus heen en weer. Dat deed papa altijd wanneer hij niet weet wat hij moet zeggen.

Op dat moment dacht vader…

Wetende dat zijn ex niet meer terug zou komen, kijkt hij naar Jason. De exacte woorden van zijn ex-vrouw waren namelijk: ‘Zoek het maar uit samen met Jason!’ Heel duidelijk gaf ze aan dat ze aan de start staat van haar nieuwe leven, met een nieuwe man en een nieuwe toekomst. Eentje waar hij en Jason niet in passen. Of wist ze gewoonweg niet hoe ze moest aangeven dat ze niet genoeg van hem en Jason houdt of het nooit gedaan heeft? Wat is anders een goede reden om weg te gaan en je kind achter te laten en te verstoten uit je leven? Voor haar was Jason maar een moeilijke jongen. Dat zou komen door zijn vader. Er zijn al zoveel ruzies geweest hierover, maar wat moet hij Jason vertellen?

In het nieuwe huis van moeder is er geen kamer voor Jason. 


De moeder van Jason werd verliefd op Patrick. Naast zijn knappe verschijning presenteert hij zichzelf als groot zakenman en sportieve, creatieve man, iemand die zijn leven wel op de rit heeft, in tegenstelling tot de vader van Jason, die volgens haar maar wat aanmoddert.
‘Is mama ook boos op mij?’ Vraagt Jason.
‘Nee.’ Zegt zijn vader meteen. Jason schudt zijn hoofd. Hij weet dat hij mama vanaf nu niet vaak kan bezoeken. Ze gaat met Patrick wonen in een grote stad, ergens waar het te ver is om naartoe te rijden. Daarnaast hebben mama en Patrick geen plek voor hem in hun nieuwe huis, waar Jason al eens is wezen kijken met zijn moeder.

In het nieuwe huis is er geen kamer voor Jason, alleen voor zijn moeder, Patrick en hun nieuwe baby die in het najaar wordt geboren. Een meisje wisten ze al. Papa en mama hadden heel veel ruzie om zijn nieuwe zusje. Toen Jason voorstelde dat hij ook wel bij mama en Patrick op zolder wilde slapen zei zijn moeder dat dat niet kon. Patrick gaat daar zijn kantoor maken. Doordeweeks is Patrick veel aan het werk en in de weekenden gaan ze vaak op pad. Ook daar is geen ruimte voor Jason, die best graag mee wilde met alle weekenduitjes. Ze gaan dan vaak naar het zwembad of naar het park. Iets wat ze later veel met zijn nieuwe zusje zullen gaan doen, maar niet met hem.

‘Kan ik mama nog Face-Timen?’ Vraagt Jason. Zijn vader begint weer te schuifelen, maar pakt dan zijn mobiel. De telefoon gaat over, maar het opnemen blijft uit. Een tweede poging wordt abrupt opgehangen. 
‘Mama neemt niet op.’ Zegt Jason teleurgesteld. 

‘We hebben geen invloed op wat mama doet. We hebben wel invloed op hoe wij daarmee omgaan. Wij gaan ons hier nu niet druk over maken. We proberen het een andere keer weer.’ Zegt zijn vader. Hij aait zijn zoontje van 9 over de bol en staat op van het bed. Jason gaat liggen en trekt zijn dekbed tot aan zijn kin. Zijn vader blijft even in de deuropening staan, glimlacht en trekt dan de deur achter zich dicht. De duisternis vult de slaapkamer, op het blauwe nachtlampje naast zijn bed na. Het nachtlampje dat hij nog van zijn moeder heeft gekregen. Ze wist dat hij gek was op dolfijnen. Ze worden afgebeeld op het lampje en maken sprongen in het diepe. Net zoals zijn moeder nu doet.

Wat doen wij? Tijdens onze gesprekken met het kind en de ouders bespreken wij de impact van kinderverstoting. We gaan met de ouders om tafel en met het kind.
Bovenstaande situatie komt niet vaak voor, maar het gebeurt wel. Jason is een van de kinderen die zijn moeder niet ziet omdat hij verstoten is door haar.
Via onze Social Media krijgen we ook steeds vaker berichten van jongeren dat zij geen of weinig contact hebben met een van hun ouders en advies zoeken bij ons.
Wil je meer weten en vrijblijvend en kosteloos kennismaken? Neem contact met ons op. We helpen graag.

Meer over kinderverstoting

Meer informatie over kinderverstoting kun je lezen op de pagina Kinderverstoting.

Meer info over Kinderverstoting

Papa en mama gingen scheiden en ik werd verstoten
"Komt mama ooit nog terug?"

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Meer artikelen over "Kinderverstoting"

‘Ik ben niet goed genoeg voor hem, niet leuk genoeg, niet slim genoeg, ik lijk te veel op mijn moeder en hij haat haar. Hij vindt de zoons van zijn nieuwe vriendin leuker dan dat hij mij...
lees verder
Afspraak maken