Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Partneralimentatie in 2020

 06 dec 2019      Karin Balster
 

Karin BalsterIs het vanwege de partneralimentatie wel verstandig om nu te scheiden of kan beter gewacht worden tot 2020? Deze vraag komt naar aanleiding van de herziene wet voor de regeling van de partneralimentatie.

Een logische vraag voor de persoon die de partneralimentatie moet gaan betalen.
Er verandert namelijk nogal wat in 2020.

Op dit moment bedraagt de wettelijke alimentatieplicht maximaal 12 jaar. Met als uitzondering dat wanneer het huwelijk korter dan 5 jaar heeft geduurd en er geen kinderen uit het huwelijk zijn geboren, de maximale duur gelijk is aan de periode dat men gehuwd is geweest.

Hier heb ik dan ook regelmatig het gesprek over. Wat klanten namelijk vaak niet weten is dat de partneralimentatie onder het regelend recht valt. Regelend recht betekent dat je ook afwijkende afspraken over de partneralimentatie mag maken. Als je het beiden maar eens bent met de gemaakte afspraak.

Dit is dan ook wat nu al vaak gebeurt aan tafel. Samen bespreken wat de behoefte is aan partneralimentatie. We hebben het dan niet alleen over de hoogte van de partneralimentatie, maar ook over de duur van de partneralimentatie. Hoe lang verwacht diegene die de partneralimentatie gaat ontvangen deze nodig te hebben? Een vraag die ik dan stel is: “Hoe lang denk je dat het duurt voordat je inkomen weer op het niveau is dat je in je eigen inkomen kunt voorzien?” Dit is een heel ander gesprek dan wanneer je het hebt over welk recht iemand op partneralimentatie heeft. Mensen ervaren het als erg prettig om hier een open gesprek over te hebben met elkaar. De intentie van de toekomstige ex-partners is namelijk meestal dat ze graag willen dat beiden weer goed verder kunnen gaan met hun nieuwe leven na de scheiding. En bijna altijd komen de toekomstige ex-partners tot een goede afspraak waar ze beiden mee verder kunnen in toekomst. Indien we hier niet uit komen, zal de wet gevolgd moeten worden.

Maar wat verandert er nu eigenlijk en per wanneer?

In december 2018 heeft de Tweede Kamer reeds ingestemd met het wetsvoorstel om de wet voor partneralimentatie te herzien. Deze wijziging gaat in per 01-01-2020.
Dit houdt concreet in dat wanneer het verzoek tot echtscheiding in 2019 bij de rechtbank binnenkomt de wet van 2019 nog geldt en wanneer dit verzoek in 2020 bij de rechtbank binnenkomt de nieuwe wet voor de partneralimentatie geldt.

De wijzigingen op een rijtje

In de nieuwe wet duurt de verplichting om partneralimentatie te betalen maximaal de helft van de tijd dat men
gehuwd is geweest met een maximum van 5 jaar. Maar hierop zijn wel een aantal uitzonderingen gemaakt.

  • Ben je langer dan 15 jaar gehuwd geweest en heeft de persoon die de alimentatie gaat ontvangen
    binnen 10 jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, dan eindigt de partneralimentatie zodra deze persoon de wettelijke AOW leeftijd bereikt heeft.

  • Heb je recht op partneralimentatie en ben je vóór of op 1 januari 1970 geboren en heeft het huwelijk langer dan 15 jaar geduurd? Dan duurt het recht op de partneralimentatie 10 jaar.

  • Waren jullie getrouwd en hebben jullie samen kinderen gekregen dan eindigt de alimentatieverplichting niet eerder dan op het moment dat het jongste kind 12 jaar wordt.

Wat verandert er niet?

Alle reeds afgesproken partneralimentaties voor 01-01-2020.
Deze zijn namelijk afgesproken toen de wetgeving van 2019 nog van kracht was en alleen de wet van 2019 blijft hiervoor gelden.

Hopelijk is door deze blog voor jullie duidelijk geworden wat er gaat veranderen en wat je mogelijkheden zijn om over in gesprek te gaan met elkaar. Hebben jullie hulp nodig bij het maken van afspraken omtrent jullie scheiding, vul dan ons contactformulier in voor het maken van een afspraak en dan help ik of één van mijn collega’s jullie graag.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring