Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Scheiden met hoogsensitieve kinderen, wij helpen.

 10 jan 2020      Claire Korpershoek
 

Claire KorpershoekDe laatste tijd hoor je veel over hoogsensitiviteit. Niet gek als je bedenkt dat ongeveer één op de vijf mensen een sensitiever zenuwstelsel heeft dan de ‘gemiddelde’ persoon.  Prikkels zoals licht, geluid en sfeer komen harder binnen.

Wat betekent hoogsensitief?

Het zenuwstelsel analyseert en verwerkt elke binnen gekomen prikkel nauwkeurig. Niets ontgaat het gevoelige zenuwstelsel van een hoogsensitief kind / persoon. Een mooie eigenschap wanneer je er mee om kunt gaan, maar dit kan ook nogal overweldigen wanneer dit niet het geval is. Zoals wanneer de thuissituatie niet (meer) stabiel is, door bijvoorbeeld een scheiding. 

Een veel gestelde vraag van ouders met hoog-sensitieve kinderen die gaan scheiden is; ‘Hoe kan ik mijn kind straks het beste ondersteunen?’ Een logische vraag aangezien hoog-sensitieve kinderen vaak meer opmerken en daardoor sneller overprikkeld zijn. 

Het zenuwstelsel heeft namelijk ongetwijfeld opgemerkt dat er spanning is, of dat papa of mama er ander uit ziet etc.

Hoe kan ik jullie helpen tijdens jullie scheiding?

Bij Zorgzaam Scheiden hebben wij het welzijn van het kind hoog in het vaandel staan. Niet voor niets hebben wij een zeer uitgebreid ouderschapsplan. Met datzelfde ouderschapsplan kan ik jullie helpen om een plan te maken om jullie hoog sensitieve kind het beste te ondersteunen. Dit doe ik aan de hand van de volgende vier stappen;

Stap 1
Tijdens het bespreken van het ouderschapsplan sta ik uitgebreid stil bij de vraag waar jullie kind tegen aan loopt. Voorbeelden van veel voorkomende problemen zijn;

  • Last hebben van de spanning in huis. 
  • Tegen veranderingen op zien. 
  • Het lastig vinden om zich goed te uiten. 
  • Last hebben van loyaliteitsconflict
  • Overprikkeling 

Stap 2
Vervolgens zullen we gaan kijken wat jullie kind nodig heeft om beter met de situatie om te gaan. Wanneer jullie kind ouder is dan 12 en jullie kind en jullie het prettig vinden, kan ik ook met hem/haar in gesprek gaan om te kijken wat hij of zij nodig heeft om goed om te kunnen gaan met de nieuwe situatie, zodat hij of zij niet overprikkeld raakt of zichzelf verliest. 

Stap 3
Daarna gaan we kijken in hoeverre de plannen haalbaar zijn voor jullie. Jullie kind kan het bijvoorbeeld heel prettig vinden om in hetzelfde huis te wonen, maar kan dit voor jullie ook? Met andere woorden; het meest ideale plaatje voor jullie kind leggen we naast jullie mogelijkheden en wensen en zo creëren we het ouderschapsplan.

Stap 4

Wanneer jullie het over alle zaken eens zijn, zoals de zorgverdeling, wisselmomenten, afstand, vakanties, verjaardagen, feestdagen en dergelijke dan leggen we dit vast. Op deze manier hebben jullie een plan voor nu en in de toekomst, waar jullie kind ook echt wat aan heeft.  Voor elk kind, en zeker voor een hoogsensitief kind, is een stabiele basis enorm belangrijk. Met dit ouderschapsplan leggen jullie hier samen een goed fundament voor. 

Vragen?

Ikzelf, of een collega van Zorgzaam Scheiden, staat je graag te woord om je vragen te beantwoorden. Vul het contactformulier in en we nemen spoedig contact met je op. 

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring