Afspraak maken
Blog overzicht

Scheiden opa en oma van de kleinkinderen als jullie scheiden?

  06 okt 2020
  Djoeke Duivenvoorden
 

Opa’s en oma’s spelen een grote rol in het leven van hun kleinkinderen. Ze passen bijvoorbeeld een vaste dag per week op, de kleinkinderen komen logeren tijdens schoolvakanties, ze ondernemen leuke dingen en hebben via social media en whatsapp regelmatig contact met hun kleinkinderen. 

Vaak hebben opa’s en oma’s alle tijd voor hun kleinkinderen en genieten daar ontzettend van. Veel opa’s en oma’s geven aan dat ze de ontwikkeling van hun kleinkinderen bewuster meemaken dan bij hun eigen kinderen toen die klein waren. Van de kinderen onder de 4 jaar gaat 60% op een vaste dag naar hun opa en oma. Bij schoolgaande kinderen is dat 50%.

Jouw ouders en schoonouders brengen veel tijd door met jullie kinderen. Ze spelen dus een belangrijke rol in het leven van jullie kinderen.
En dan besluiten jullie te gaan scheiden en zit je bij ons aan tafel. In alle emoties en chaos zien we heel vaak dat er niet stil wordt gestaan bij de rol die opa’s en oma’s hebben bij jullie kinderen. En dat is niet zo heel gek. Je hebt immers zoveel dingen aan je hoofd waar je rekening mee moet houden.

Houd je rekening met de opa’s en oma’s tijdens de scheiding?

We gaan je nu niet vragen om specifiek rekening te houden met de opa’s en oma’s. Natuurlijk is dit voor hun ook een heftige periode waar ook zij afscheid moeten nemen en in een rouwproces zitten. Wat we aan tafel wel vragen is hoe de band van jullie kinderen is met de opa’s en oma’s en wat het voor hun zou betekenen als zij hun opa’s en oma’s na de scheiding veel minder zouden gaan zien. Het is nogal wat: alle familietradities, de vanzelfsprekendheid dat je elkaar ziet en de vaste oppasdagen van opa en oma die dan opeens zouden stoppen als jullie scheiden.

Dit vertellen de cijfers ons

Helaas is het een feit dan 14.000 kinderen per jaar het contact verliezen met hun opa en oma. Voor 53% geldt dat het contact na de scheiding drastisch verandert. We hoeven niet te zeggen dat dit voor opa’s en oma’s een enorm gemis is en een leegte die ontstaat. En wat betekent dit dan wel niet voor de kinderen?

Een scheiding is voor kinderen een heftige gebeurtenis, waarbij hun hele leven op z’n kop staat. Juist de opa’s en oma’s die een belangrijke rol spelen in hun leven kunnen dan van groot belang zijn. Een vertrouwde omgeving waar ze zich veilig voelen in een onrustige periode.

Wat kunnen opa’s en oma’s doen voor hun kleinkinderen?

Het zal lastig zijn, een scheiding gaat ook de opa’s en oma’s aan het hart. Maar juist door geen partij te kiezen en buiten het eventuele conflict te blijven van de ouders kunnen opa’s en oma’s een waardevolle rol vervullen. Dan kan er vanuit een neutrale rol geluisterd worden naar de kleinkinderen, zonder dat er een oordeel wordt gegeven.
Wat kunnen opa’s en oma’s nog meer doen? De ouders hebben veelal genoeg aan hun hoofd tijdens een scheiding en hebben veel zaken die geregeld moeten worden. Wat extra oppasmomenten zouden welkom zijn, leuke dingen ondernemen met de kleinkinderen voor wat extra afleiding en tegen zo nu en dan een extra knuffel zullen de kleinkinderen vast geen nee zeggen.
Op deze manier kunnen opa’s en oma’s een belangrijke (blijven) spelen in het leven van hun kleinkinderen. En welk kleinkind wil dat nou niet?

Wat zegt de wet?

Wettelijk gezien hebben opa’s en oma’s die een ‘nauwe persoonlijke betrekking’ hadden met de kleinkinderen ook rechten. Dit is opgenomen in artikel 8 van het Europees Verdrag Rechten van de Mens. Hierin is het recht op Family Life vastgelegd. Of er sprake was van Family Life, moet in elk afzonderlijk geval bekeken worden. Daarnaast moet omgang altijd in het belang van het kind zijn. Ook hier hebben kinderen vanaf 12 jaar een stem die gehoord moet worden.  

Buiten dat er dus wettelijk rechten zijn, is het vaak een ellende voor alle betrokken partijen om dit recht te gaan halen bij een rechtbank. De onderlinge verhoudingen worden er niet beter op en dat is nooit in het belang van de kinderen.

We snappen dat ouders dit willen voorkomen en daarom bespreken wij dit aan tafel. 

Wat doet Zorgzaam Scheiden?

We weten wat een impact een scheiding heeft op jezelf, de kinderen, de opa’s en oma’s en de verdere omgeving. Dat je wil dat je kinderen zo min mogelijk schade ondervinden dat snappen we ook heel goed. Ook begrijpen we dat je veel aan je hoofd hebt en soms door de bomen het bos niet meer ziet.
Juist door de zaken in kaart te brengen die belangrijk zijn voor je kinderen, de verschillende keuzes daar in, wordt je bewust van de eventuele gevolgen. Pas dan kan je bewuste keuzes maken in het belang van je kinderen als je gaat scheiden.

Vind je het ook belangrijk dat je kinderen zo min mogelijk schade ondervinden van de scheiding? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring