Afspraak maken
Blog overzicht

Scheiden van een narcist is complex

  05 nov 2020
  Else van Malland
 

Else van MallandAan tafel kom ik het regelmatig tegen dat één van de partijen narcistische kenmerken heeft. Wat ik dan merk is dat de ander heel voorzichtig en angstig is, ieder woord op een weegschaaltje legt en zich niet duidelijk durft uit te spreken. Dat is nogal wat in gesprekken over de kinderen en de woning. Ik zie het als mijn taak om in de gesprekken te zorgen dat beide partijen zich kunnen uitspreken, zich gehoord voelen en er dus gelijkwaardigheid aan tafel is. Dat is echt niet altijd gemakkelijk in dit soort situaties. Maar deze gesprekken gaan over de toekomst van de kinderen en van de ouders en dan moeten beiden zich kunnen uitspreken.

Wanneer één van beiden narcistische kenmerken heeft is valt mij vaak op dat deze persoon zichzelf erg belangrijk vindt. En bovendien gewend is geweest binnen de relatie dat hij zo behandeld is. Het is dan een uitdaging om dit binnen het scheidingsbemiddelingstraject te doorbreken, dat zal je begrijpen. Want de andere partij is vaak iemand die zichzelf altijd heeft weggecijferd binnen de relatie. Het is dan belangrijk dat beide partijen het inzicht krijgen hoe de dynamiek tussen hen in elkaar zit. 

Leven met een narcist

Het leven met een narcist breekt je op en je loopt daarop leeg, daarom kom je uiteindelijk tot de beslissing dat je de relatie wil beëindigen. Het is op, je bent de uitputting nabij en kan het niet meer aan. Je raapt alle moed bij elkaar om tegen je partner te zeggen dat je wil scheiden. En daar kun je wel wat hulp bij gebruiken.

Hoe is dit voor de kinderen?

In de gesprekken over de kinderen zullen de keuzes en beslissingen samen moeten worden gemaakt en moeten de kinderen centraal staan, niet de ouders. Ik merk vaak dat dit voor de ouder die narcistisch gedrag laat zien erg lastig is om zich te verplaatsen in de kinderen. Binnen de relatie is vaak één van de ouders meer thuis geweest om te zorgen voor de kinderen. De kinderen zijn hieraan gewend en het lijkt logisch dat de kinderen het hoofdverblijf bij die ouder hebben. Dit kan een narcistische ouder als een klap in het gezicht ervaren dat hij de kinderen minder vaak zal zien en daar een enorm drama van maken. Dit is ook niet gemakkelijk. En toch is het essentieel dat er gekeken wordt vanuit de belangen van de kinderen en welke keuze voor hen het beste is. In plaats van keuzes maken vanuit het gevoel van gemis van ouders. 

Gesprek met een jongen van 9 jaar

Zo had ik een tijd geleden een gesprek met een jongen van 9 jaar, hij verlangde zo ontzettend naar rust. Wil graag bij zijn moeder wonen doordeweeks, omdat zij hem altijd structuur en regelmaat heeft gegeven. En juist dat is belangrijk voor hem als hij naar school moet. Dit zeggen tegen zijn vader durfde hij niet, bang voor de reactie van zijn vader. Hij wil zijn vader wel blijven zien, een weekend in de 2 weken. De reactie van zijn vader was ook lastig, de vader probeerde de jongen te manipuleren. Er zou hem veel verdriet aangedaan worden als hij zijn zoon niet minimaal de helft van de tijd zou zien. Hierdoor kreeg de jongen de neiging om zijn vader te pleasen en tegen zijn moeder te zeggen dat hij om de week een week bij zijn wilde vader wonen. Terwijl hij dit zelf liever niet wilde. Dit kind van 9 jaar heeft ook een patroon van wegcijferen en pleasen ontwikkeld om zijn vader gunstig te stemmen, ik vind dat nogal wat en schrik hiervan.

De gevolgen van een narcistische ouder

Kinderen die onder deze hoge druk zijn opgegroeid hebben het gevoel er alleen te mogen zijn als ze voldoen aan de verwachtingen van de narcistische ouder. En alleen dan liefde en aandacht te krijgen. En zoals in het voorbeeld hierboven komen deze kinderen ook vaak terecht in een loyaliteitsconflict, of zoals ik het ook wel eens noem ‘een loyaliteits-spagaat’. Ze hebben dan het gevoel te moeten kiezen voor één van beide ouders. Ik denk dat dit één van de ergste dingen is die kinderen kunnen meemaken. En hoe kunnen deze kinderen zich dan nog ontwikkelen tot een gezonde volwassene? 

Feitelijk zijn kinderen en partners van narcisten vaak heel bang voor de reactie van de narcist. Veel narcisten hebben een kort lontje. En zijn snel beledigd of ervaren een gekrenkt ego. Dan krijgen de kinderen of de partner de schuld.  

Vaak hebben zowel de kinderen als de partner van de narcist het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn. Dit hebben ze namelijk jarenlang moeten horen. In gesprekken met deze kinderen hoor ik vaak zo enorm veel onzekerheid. Over of het kind een bepaald niveau op school wel zal halen als het kind jarenlang gehoord heeft dat dat er toch niet in zit. Of de ex-partner het gevoel heeft dat ze lelijk of te dik is omdat dat jarenlang tegen haar gezegd is. Vaak heeft deze partner dan de kledingstijl aangepast, diëten gevolgd en is het nog niet goed genoeg. Dan is er vaak echt sprake van beschadiging en is er langdurige begeleiding na de scheiding nodig. 

Het is genoeg, je wil scheiden

Dan komt het moment dat je besluit dat het genoeg is en dat je wil scheiden. Dit is vaak voor de ex-partner een heel verdrietig en pijnlijk proces. Alle energie en toewijding heb je immers jarenlang in je partner geïnvesteerd en hiermee stoppen doet zeer. Ik hoorde laatst dat dit voor de ex-partner na jarenlange fysieke en mentale mishandeling een hele heftige en pijnlijke keuze was. Ze had jarenlang gehoopt dat hij zou veranderen, dat het beter zou worden. Toen ook haar oudere kinderen in de weerstand gingen tegen hun vader zag ze in dat het nooit zou stoppen. En dat scheiden de enige oplossing was om los te komen en een eigen leven zonder onderdrukking en manipulatie te krijgen. 

Hoe helpt Zorgzaam Scheiden

Hoe kan Zorgzaam Scheiden in dit soort situaties helpen? De scheidingsbemiddelaars van Zorgzaam Scheiden herkennen narcisme en zullen zich niet laten beïnvloeden. Het bewaren van de neutrale en onpartijdige positie is essentieel. Om ervoor te zorgen dat er rechtvaardige en eerlijke keuzes gemaakt worden en de belangen van de kinderen voorop staan.

Neem contact met mij op om informatie te krijgen en een vrijblijvende kosteloze kennismaking in te plannen, ik ben er graag voor jullie.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring

Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge