"Regel je het samen goed, dan hoef niet voor de rechter te verschijnen"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

Scheiden zonder rechter
Regel je het samen goed, dan hoef niet voor de rechter te verschijnen

Chris van Diest

Scheiden zonder rechter is in Nederland niet mogelijk. De rechter moet namelijk de scheiding officieel bevestigen via een beschikking. Maar dat betekent niet dat je altijd voor de rechtbank hoeft te verschijnen met je ex-partner, om de scheiding officieel te maken.

Ik krijg regelmatig vragen over scheiden zonder rechter of advocaat. In dit artikel geef ik je graag wat meer informatie over dit onderwerp en een antwoord op de meest gestelde vragen.

Meer weten over scheiden zonder rechter of advocaat?

Neem contact op
Dan heb je snel antwoord op je vragen

Scheiden zonder rechter
Scheiden met of zonder zitting

In Nederland eindigt bijna 1 op de 3 huwelijken in scheiding. Veel van deze scheidende stellen zien daarvoor nooit een rechter. Gelukkig maar, want dat betekent dat het hen lukt om samen goede afspraken te maken over de scheiding.

Zodra jullie het eens zijn over de verdeling van zaken (woning, spaargeld, vermogen, pensioen, etc.) en de afspraken over de toekomst, leg je dit vast in het echtscheidingsconvenant. Zijn er kinderen betrokken bij de scheiding, dan stel je samen ook een ouderschapsplan op.

Vervolgens kan de scheidingsaanvraag ingediend worden bij de rechter, die zorgt voor de formele afhandeling van scheiding. Deze aanvraag en afhandeling verlopen schriftelijk. Daar is geen zitting in de rechtbank voor nodig, waarbij je voor de rechter moet verschijnen.

Scheiden met rechter
Wanneer is er wel een zitting nodig?

Er zijn enkele situaties denkbaar waarbij je wél voor de rechter moet verschijnen om de scheiding te regelen.

Bijvoorbeeld omdat aangeleverde stukken (echtscheidingsconvenant en eventueel het ouderschapsplan voor minderjarige kinderen) niet akkoord worden bevonden.

De rechter heeft als taak om na te gaan of deze goed in elkaar zitten, compleet zijn en niet in strijd zijn met bestaande wet- en regelgeving. Blijf je hierin in gebreke, dan zal hij om aanvullingen of een zitting vragen, voordat hij de scheiding uitspreekt en de beschikking afgeeft.

Wil je zeker weten dat het scheidingsconvenant en het ouderschapsplan aan alle eisen voldoen, voordat je de rechtbankprocedure start? Schakel dan de hulp in van een ervaren scheidingsbemiddelaar.

Als het niet lukt om samen goede afspraken te maken

Lukt het niet om het samen eens te worden over de verdeling van gezamenlijke bezittingen en schulden? Of over de opvoeding en verzorging van de kinderen? Dan zal de rechter hierin een beslissing nemen, voordat hij of zij de scheiding uitspreekt. Daarvoor is dus een zitting en de tussenkomst van een rechter nodig.

Het grootste nadeel hiervan voor scheidende stellen, is de tijd en kosten die hiermee zijn gemoeid. Zodra de rechter in een zitting uitspraken moet doen over zaken waarover je het niet een wordt met je ex-partner, heb je een advocaat nodig die je helpt jouw belangen te behartigen. De kosten lopen dan snel op en de scheidingsprocedure, inclusief onzekerheid over de toekomst, duurt al snel weken, soms maanden langer. En daar wordt niemand beter van.

Scheiden zonder rechter verloopt soepeler

Scheiden zonder rechter, ofwel zonder zitting, verloopt in het algemeen soepeler, sneller en goedkoper. Schakel je een scheidingsbemiddelaar in, dan weet je zeker dat je tot afspraken komt waar je allebei achter staat. De scheiding kan dan zonder zitting door de rechter uitgesproken worden.

Wil je een scheidingsbemiddelaar inschakelen om de scheiding goed en soepel te laten verlopen.

Plan een kennismaking

Scheiden zonder rechter bij geregistreerd partnerschap

Hebben jullie een geregistreerd partnerschap, zijn jullie het eens over de scheiding en zijn er geen minderjarige kinderen betrokken? Dan kun je scheiden zonder tussenkomst van een rechter. Een notaris of advocaat kan in dit geval een scheidingsovereenkomst opmaken. Met daarin de afspraken die jullie maken over de verdeling van bezittingen, schulden, pensioen, etc.

Om tot goede afspraken te komen, kun je ook hiervoor een scheidingsbemiddelaar inschakelen. Je weet dan zeker dat je afspraken maakt waar je allebei achter staat.

Je scheidingsbemiddelaar ondersteunt bij het oplossen

Bovendien ondersteunt je scheidingsbemiddelaar bij het oplossen van eventuele conflicten en spanningen, zodat een vechtscheiding wordt voorkomen en jullie beiden met een goed gevoel terugkijken op de scheidingsperiode.

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Meer artikelen over "Juridisch"

Het woord gezag kent iedereen wel, maar wat betekent dit woord nu eigenlijk als je het hebt over ouderlijk gezag. Wat houdt dit dan in? Letterlijk betekent het dat de juridische ouder(s)...
lees verder
Als jullie gaan scheiden, dan spreekt de rechter jullie scheiding uit. Hiervoor worden administratieve kosten in rekening gebracht, het griffierecht. De hoogte van het griffierecht wordt jaarlijks...
lees verder
Afspraak maken