Afspraak maken
Blog overzicht

Terug van vakantie. En nu?

  03 sep 2020
  Arno Janssen en Else van Malland
 

Arno JanssenElse van MallandLaatst belde mij iemand met het volgende verhaal:

“Voor de vakantie had ik al mijn twijfels. Maar ik dacht dat het misschien wel goed zou komen als we allebei even rust hebben en in een andere omgeving zijn. En dan hebben de kinderen ook meer afleiding en lopen ze niet zo te zeuren de hele dag. En misschien worden ze dan ’s-nachts ook wat minder wakker. Ach zij kunnen er ook niets aan doen we hebben de afgelopen maanden best wel veel op elkaars lip gezeten door Corona. Maar eerlijk gezegd waren we elkaar toch al een beetje aan het irriteren. 

De vakantie was voor mij de laatste mogelijkheid. En ja hoor, we hebben het echt heel gezellig gehad, veel leuke dingen gedaan, lekker gegeten en ik heb zelfs tijd gehad om een boek te lezen. En in het buitenland in de zon kom je al snel in een wat meer romantische sfeer. Kortom, er was niet veel op aan te merken. 

En nu zijn we weer thuis. De wasmachine draait, de scholen zijn weer begonnen we gaan allebei weer naar ons werk. Het is toch weer haasten na het eten om de kinderen in bed te krijgen, en ik vraag mij af? Is dit nou wat ik wil?”

De beslissing om te gaan scheiden, duurt vaak jaren

Je merkt soms als mediator dat iemand al ‘afscheid’ heeft genomen en daar heel alleen in staat. Hier vaak al maanden of zelf jaren over na heeft gedacht. Maar het nog nooit besproken heeft met de partner. Het is dan echt een grote stap om samen een afspraak te gaan maken met een mediator. Zeker als er ook nog ‘scheidingsbemiddelaar’ op het visitekaartje staat. Ook de beslissing om uit elkaar te gaan kan heel goed in overleg of in gesprek bij een mediator tot stand komen. Een gezamenlijk gedragen beslissing levert altijd een beter resultaat op. 

Zeker voor jullie kinderen. Iedere dag merken wij hoe belangrijk het is om ouders te helpen op hetzelfde niveau te komen in het verwerkingsproces. Degene die de beslissing heeft genomen, ofwel het voortouw neemt, loopt vaak ook voor in de verwerking van de scheiding terwijl de ander nog midden in het rouwproces zit. Met alle emoties die daarbij horen. En het is nu eenmaal een feit dat wanneer je hoog in de emoties zit je niet helder kunt nadenken, keuzes maken of beslissingen nemen. Vaak heeft die partner dan wat tijd nodig om zaken een plek te geven.

De stem van de kinderen

Voor de kinderen is het belangrijk dat ouders samen afspraken maken waarbij de kinderen en hun belangen centraal staan. En samen nadenken over hun toekomstige ouderschap. Al deze zaken worden in het ouderschapsplan vastgelegd. Als scheidingsbemiddelaars helpen wij ouders om emotioneel op eenzelfde niveau te komen om gelijkwaardig de keuzes te kunnen maken en beslissingen te nemen, bij volle bewustzijn, als ouders voor hun kinderen.

Daarnaast zijn wij van mening dat de stem van de kinderen ook heel belangrijk is. Wij praten dan ook graag met de kinderen. Uit zo’n gesprek komt zeer zinvolle informatie die we kunnen gebruiken om het ouderschapsplan zo optimaal als mogelijk te maken, zodat het werkbaar is voor alle partijen.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring