Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

“Van papa mogen wij niet naar mama’s verjaardag”

 03 apr 2020      Dorith Trovato
 

Dorith TrovatoEen tijdje geleden sprak ik twee zusjes van 7 en 9 jaar. Ze waren heel boos en verdrietig. Deze week is hun mama jarig en ze mogen van hun papa niet naar de verjaardag van hun mama. Het is hartverscheurend om het verdriet en de boosheid van deze jonge meisjes te zien. Ze begrijpen het niet. Waarom mogen zij van hun vader niet naar de verjaardag van hun moeder? Ze hebben veel vragen. “Waarom mogen we van papa niet naar de verjaardag van mama?” Hoe leg je dit een kind uit? Vaak denken kinderen ook dat het aan hen ligt. Dit soort moeilijke situaties die kunnen ontstaan na een scheiding hebben een enorme impact op kinderen. 

Onveilig voelen door de scheiding

Door een scheiding kunnen de kinderen zich onveilig voelen omdat hun veilige thuisbasis wegvalt. Kinderen kunnen hierdoor niet lekker in hun vel zitten en het gevolg hiervan kan probleemgedrag zijn. Dit gedrag kan direct ontstaan of kan pas later optreden. Vooral een vechtscheiding is schadelijk voor kinderen. Dan zijn de negatieve effecten van een scheiding het grootste op kinderen. Kinderen voelen zich onveilig.

Gedrag van kinderen

Het gedrag van een kind laat veel zien over hun gevoel en over hun ontwikkeling. Voor kinderen is het moeilijk om gevoelens onder woorden te brengen en zich te uiten.

Kinderen kunnen agressief worden, zich juist terugtrekken of angstig zijn.
Als ouder is het belangrijk om goed te letten op gedragsverandering bij je kind. Als je merkt dat je kind veel boos is of ineens heel druk, dan kan het zijn dat het niet goed gaat. Verder kan een stilstand of achteruitgang in de ontwikkeling een gevolg zijn van een scheiding. Denk hierbij aan het weer plotseling in bed plassen ’s nachts, terwijl je kind zindelijk was.  

Ex-partnerrol en ouderrol

Vechtscheidingen ontstaan door emoties, verwijten naar elkaar en soms wraakgevoelens. Hierdoor hebben veel mensen die gaan scheiden de neiging om alles te verbreken. Besef je echter dat dit niet kan wanneer jullie samen kinderen hebben. De partnerrol stopt. De ouderrol niet.

Vaak gaan deze twee verschillende rollen door elkaar lopen bij het voeren van gesprekken en bij het maken van afspraken over de kinderen. Het is belangrijk om je in gesprekken bewust te zijn van deze verschillende rollen. Als ex-partners van elkaar heb je andere zaken te regelen dan als ouders. Als het gaat over het maken van afspraken over de kinderen, zoals: “Mogen de kinderen naar de verjaardag van hun moeder”, dan zit je in jouw ouderrol. Bedenk dan in het belang van de kinderen, wat is in deze situatie het beste voor hen?

Afspraken in een ouderschapsplan

Natuurlijk kun je in zo’n geval als deze naar de rechter stappen, maar als jouw ex echt niet wil meewerken dan hebben de opgelegde maatregelen niet alleen impact op jouw ex, maar ook op jullie kinderen. Iets wat natuurlijk voorkomen moet worden!

Wat is dan wijsheid? Probeer het niet zo ver te laten komen. Zorg ervoor dat jullie tijdens de scheiding al duidelijke afspraken maken over bijvoorbeeld de verjaardagen. Wij bij Zorgzaam Scheiden kunnen jullie hierbij helpen door het opstellen van een ouderschapsplan met hierin duidelijke afspraken voor nu en in de toekomst. Afspraken waar jullie altijd op terug kunnen vallen en die kunnen voorkomen dat jullie later in dit soort situaties belanden.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring