"Het verdelen van de zomervakantie"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

Verdelen van de zomervakantie bij scheiding

Samyra Gorissen

Het voor iedereen goed verdelen van de zomervakantie na een scheiding.
Ik kom thuis en doe deur achter me dicht. Het is stil. Ik loop naar boven en kijk naar de lege kamertjes van de kinderen. Er ligt een verdwaalde sok op de grond, maar verder oogt het leeg. Het hele huis is stil. Ik zucht en doe de deuren van de kamertjes dicht. Ik probeer mezelf te vermannen, kom op, er is niks aan de hand ze hebben het leuk bij hun moeder en gaan leuke dingen doen zeg ik tegen mezelf. Maar o wat voelt die 3 weken die voor me liggen als oneindig. Hoe ga ik die doorkomen?

Lees verder onder de introductievideo

Hoe gebeurt het verdelen van de zomervakantie meestal?

Het lijkt zo makkelijk, de zomervakantie is 6 weken, dus ieder 3 weken. Maar is dit wel zo makkelijk? Hierboven is een voorbeeld van wat zo’n verdeling met je kan doen als ouders en hoe dit gevoel je ook kan overvallen. Wanneer we het tijdens het bespreken van het ouderschapsplan gaan hebben over de zomervakantie ga ik hier altijd dieper op in en sta ik er uitgebreid bij stil. Ja het klinkt heel makkelijk; ieder heeft de kinderen 3 weken. Soms wordt er nog vastgelegd wie dan de eerste 3 weken heeft en wie de laatste 3 weken, maar meer dan dat bespreken ouders zelf vaak niet op dat moment.
En dat is logisch, want het is voor ouders lastig om te overzien wat dat nu daadwerkelijk betekent. Ze zijn vooral bezig om het zo goed mogelijk allemaal te verdelen. 

Wanneer je samen bent weet je dat de kinderen in de zomer 6 weken vakantie hebben. Je regelt samen opvang wanneer nodig en vaak heb je een aantal weken vakantie met elkaar. Na een scheiding ziet dit er heel anders uit. Het verdelen van de zomervakantie betekent dat je je kinderen vaak 3 weken niet ziet. Dit kan 3 weken achter elkaar zijn, of verspreid over de 6 weken. Dit is afhankelijk van wat je afspreekt met elkaar.

De meeste ouders zijn het niet gewend om hun kinderen zo lang niet te zien. Ook voor de kinderen is dit wennen. Ik vind het in mijn gesprekken met jullie belangrijk om niet alleen te kijken wat dit voor de kinderen betekent en hoe jullie hier met de kinderen over kunnen hebben. Maar ik bespreek juist ook wat dit voor jullie betekent en hoe jullie ermee om kunnen gaan.

Wat betekent het voor jullie als ouders

Hoe ga je om met 3 weken zonder je kinderen? Aan de ene kant kan het een moment van rust zijn waarin je tijd voor jezelf hebt, misschien zelf op vakantie gaat en waar je even geen rekening hoeft te houden met de kinderen. Maar in de meeste gevallen is het erg pittig om je kinderen zo lang niet te zien. Het gemis kan erg zwaar vallen.

Praktische zaken

Ik vind het belangrijk om met jullie aan tafel te kijken naar hoe jullie deze weken zonder de kinderen voor jullie zien. Hoe loopt het contact met de kinderen tijdens de vakantie? Is het oké als je ex iedere dag aan de telefoon hangt om de kinderen te spreken? Worden er vaste bel-momenten afgesproken? Laat je het initiatief bij de kinderen? Mogen de kinderen tussendoor even naar de andere ouder als jullie thuis zijn? Wanneer plan je de wisselmomenten en zien deze er anders uit dan de wisselmomenten in de standaard zorgverdeling? Na 3 weken is er tenslotte vaak meer over te dragen dan na een paar dagen en is het belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt. Tevens kan het voor de kinderen even omschakelen zijn om na 3 weken bij de ene ouder naar de andere ouder te gaan. Dit zijn onderwerpen die ik tijdens het traject duidelijk naar voren laat komen en waar ik met jullie voldoende aandacht aan zal besteden.

Dit zijn met name de praktische zaken, daarnaast heb je ook nog de gevoelskant van het verdelen van de zomervakantie. Of het nu 3 weken achter elkaar is, of 2 weken, het is altijd langer dan dat je gewend bent in de zorgverdeling.

Emotioneel over het gemis

Ik bespreek met jullie hoe jullie zelf om kunnen gaan met het gemis van je kinderen. Het is logisch dat je je kinderen mist, maar in hoeverre laat je dit zien of horen aan je kinderen. Waar ligt hier de grens om te voorkomen dat je je kinderen opzadelt met jouw gemis? Tuurlijk kan je je kinderen bellen in de vakantie, maar ga je ze bellen omdat je ze echt heel erg mist en je bent daar zelf verdrietig over moet je je afvragen of je ze dan wel moet bellen. Kinderen hebben alles door en voelen heel goed dat jij verdrietig bent, ook al probeer je het te verbergen. Hierdoor krijgen ze er zelf ook last van, ze hangen dan altijd de telefoon op met buikpijn. Mama was verdrietig, want ze mist mij, of papa was alleen en dat is zielig, zijn dan vaak uitspraken die ze doen. Dit is zonde, want hiermee belemmer je hun onbevangenheid in het genieten van hun vakantie.
Op die momenten is het vaak beter om iemand anders even te bellen om je verdriet/gemis te delen.

Verder bespreek ik ook hoe je zelf de weken wilt invullen, of je daar ideeën over hebt. Wat kan je doen om die weken goed te laten lopen voor jezelf. Ga je op vakantie, ga je juist meer werken, etc? Ik vind het belangrijk om jullie meer inzicht te geven in de zomervakantie en jullie erover na te laten denken wat het voor jullie betekent.

Hoe is het voor de kinderen?

Zoals ik hierboven aangaf kijk ik uiteraard ook met jullie mee naar hoe het voor de kinderen is om in de zomervakantie lange tijd bij iedere ouder achter elkaar te zijn.

Wat ik hierin belangrijk vind is dat we met elkaar kijken naar de leeftijd van de kinderen en hoe de zorgverdeling eruit ziet. Vaak is het zo dat hoe jonger de kinderen zijn, hoe lastiger het nog voor ze is om lange tijd zonder de andere ouder te zijn. Als ze wat ouder zijn hebben ze zelf ook meer besef van tijd en kunnen ze beter vooruit kijken en plannen. Jonge kinderen hebben dit vermogen nog niet waardoor 3 weken bij de ene ouder en 3 weken bij de andere ouder erg lang kan zijn en hier kunnen ze emotioneel last van krijgen. Dit kan zich uitten in slecht slapen, veel huilen, naar de andere ouder willen, boosheid, etc.
Natuurlijk is elk kind en elke situatie anders, dus des te belangrijker om jullie kind centraal te stellen.

Scheidingsmiddeling

Heb je vragen? Of overweeg je om scheidingsbemiddeling in te zetten? Je kunt mij bereiken via het contactformulier.

Neem contact met mij op

De normale zorgverdeling

Tevens kijken we ook naar de normale zorgverdeling. Hoe ziet deze eruit? Stel je hebt een zorgverdeling waarbij de kinderen om de week een weekend bij de andere ouder zijn. Dan zijn de kinderen het grootste gedeelte van de tijd dus bij één van jullie. Is het dan haalbaar om ineens in de zomervakantie 3 weken achter elkaar bij ieder van jullie te zijn? Dit is ook echt weer in combinatie met de leeftijd van de kinderen. Hoe ouder ze zijn hoe makkelijker dit vaak gaat en hoe ouder ze zijn hoe beter je kinderen kunt betrekken in deze beslissing.

Een zomervakantie lijkt zo makkelijk te verdelen op papier, maar er hangt toch meer aan vast dan in eerste instantie blijkt. Hier zorgvuldig naar kijken met jullie helpt om te voorkomen dat dit soort emoties en praktische zaken jullie gaat overvallen bij de eerste zomervakantie als gescheiden ouders.

Iedereen heeft recht op een fijne zomervakantie, met en zonder kinderen.

Scheidingsmiddeling

Heb je hier meer vragen over? Of overweeg je om scheidingsbemiddeling in te zetten? Je kunt  mij bereiken via het contactformulier.

Neem contact met mij op

Samyra Gorissen
"Hoor jij de kinderstem tijdens jullie scheiding?"

Wil je scheidingsbemiddeling inzetten om de scheiding soepel te laten verlopen en ben je op zoek naar een scheidingsbemiddelaar die bij je past?

Plan een gratis kennismakingsgesprek

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Meer artikelen over "Vakantie"

Terug van vakantie. En nu?
Laatst belde mij iemand met het volgende verhaal: “Voor de vakantie had ik al mijn twijfels. Maar ik dacht dat het misschien wel goed zou komen als we allebei even rust hebben en in...
lees verder
Zomervakantie 2020 voor kinderen van gescheiden ouders
Voor bijna iedereen zal de zomervakantie dit jaar anders verlopen dan andere jaren. Door alle aandacht naar de gevolgen van Corona, vergeten we misschien nog wel eens om wat dichterbij om...
lees verder
Zes weken zomervakantie, hoe verdeel je dat samen na de scheiding?
Zeer regelmatig hoor ik bij mij aan tafel bij het bespreken van de vakanties: de zomervakantie doen we gewoon ieder 3 weken, die is makkelijk.  Is het echt zo makkelijk? Ik vraag...
lees verder

Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download ChromeDownload FirefoxDownload Edge