Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Verschillende opvoedstijlen na de scheiding, hoe doe je dat?

 09 mrt 2020      Carola van der Ven
 

Carola van der VenUit elkaar, en nu? Een vraag die ik vaak krijg is: Hoe gaan we alles zo goed mogelijk regelen voor de kinderen? Er moeten natuurlijk afspraken gemaakt worden over de omgangsregeling en over hoe de kosten verdeeld worden, maar het is ook belangrijk om goede afspraken te maken over de opvoeding van de kinderen. Helaas zie ik vaak dat mensen hier te weinig aandacht aan hebben besteed bij een scheiding en hoor ik van de kinderen dat er nog veel onrust en onduidelijkheid is.

Eenduidige opvoeding na de scheiding

Het is bekend dat kinderen zich beter ontwikkelen bij een eenduidige opvoeding. Dit kan al lastig zijn voor partners die samen zijn. Zelfs dan komt het vaak genoeg voor dat regels bij papa net anders zijn dan bij mama. Gelukkig blijven de ouders dan in gesprek en blijven de verschillen beperkt.

In een moeilijke tijd van uit elkaar gaan weet je ergens wel dat duidelijkheid en vooral eenduidigheid van groot belang is voor je kinderen. Maar in een fase waarin je als partners uit elkaar gaat en je daardoor in een rollercoaster komt van emoties, gaat dat niet altijd vanzelf. Juist de punten, waar je het in de opvoeding niet helemaal (of zelfs helemaal niet) over eens was, worden nu uitvergroot. En als ieder zijn eigen normen en regels gaat hanteren, gaat dat juist volledig tegen elk belang van het kind in.

Belang van de kinderen

Hoe doe je dit dan in een fase als je meer tegenover elkaar dan naast elkaar staat? Juist dan is het wat betreft de kinderen belangrijk om te besluiten naast elkaar te blijven staan en niet tegenover elkaar uit te komen. 

Door afspraken te maken over een aantal onderwerpen zoals bedtijd, schermtijd en voeding en je daar allebei aan te houden, ontstaat er duidelijkheid en rust voor de kinderen. Jullie maken het voor je kinderen zo een stuk gemakkelijker om in twee verschillende huizen te leven. 

 En natuurlijk is het niet zo dat jullie op alle fronten op één lijn gaan komen. Dat dan op een aantal punten de regels bij de één anders zijn dan bij de ander, daar ontkom je niet aan. Voor kinderen is het dan belangrijk dat het duidelijk is hoe werkt het bij de één en hoe werkt het bij de ander. En als een kind bij de ene ouder aangeeft een regel stom te vinden van de andere ouder, dan is het belangrijk dat je dit respecteert en dit tussen je kind en je ex laat.

Zorgzaam Scheiden

De inhoud van de afspraken, die bepalen jullie zelf. Normen en regels zijn immers voor iedereen anders. Maar ik kan jullie daar wel bij helpen. Ik help jullie eerst in te zien waar nu echt het belang van het kind zit, om vervolgens te komen tot het besluit om dit belang voorop te zetten. De afspraken die jullie dan maken vertaal ik in een ouderschapsplan, zodat het duidelijk is hoe jullie de opvoeding willen gaan voortzetten. Dit zal jullie kinderen rust en duidelijkheid geven en dat is wat ze juist nodig hebben na een scheiding.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring