Afspraak maken
Blog overzicht

Wanneer doe je het goed als ouder na de scheiding?

  09 apr 2021
  Karin Geurts
 

Karin Geurts scheidingsbemiddelaarDe eerste vraag die ik aan ouders stel als we starten met het maken van het ouderschapsplan is: Willen jullie co-ouderschap of niet? Ouders kijken mij dan aan en vragen vaak: wat betekent dat? En waar kunnen we dan uit kiezen? De meeste ouders bij mij aan tafel maken zich zorgen over hun rol als ouder na de scheiding. Hoe doe ik het als alleenstaande ouder? Hoe ga ik om met het gemis op de momenten dat ik de kinderen niet heb? Samen gaan we op zoek naar de vorm die het best past, bij hen en bij de kinderen.

Maar welke vormen van ouderschap zijn er dan?

Vormen van Ouderschap

Vriendschappelijk:

Er is veel onderlinge communicatie mogelijk, ouders kunnen samen verjaardagen vieren, beiden aanwezig zijn bij belangrijke gebeurtenissen van het kind en in overleg veel dingen over de kinderen samen beslissen. Nieuwe partners mogen er ook zijn.

Collegiaal:

Ouders communiceren vooral over de praktische zaken. Zij beseffen dat zij samen de kinderen zullen moeten blijven opvoeden. En gaan met elkaar om alsof zij collega’s zijn. De communicatie is prettig, respectvol, beleefd. Zij praten in positieve zin over elkaar, zodat de kinderen daar geen last van hebben. Soms komen zij nog wel een bij elkaar over de vloer. Zij kunnen beiden bij gelegenheden aanwezig zijn in belang van het kind.

Zakelijk:

Ouders hebben afspraken op papier en houden zich daaraan. Communicatie is er wanneer noodzakelijk voor het welzijn van de kinderen. En de communicatie is vooral kort, zakelijk en veelal via de mail of whatsapp. Liever ontmoeten deze ouders elkaar niet meer rechtstreeks. Maar kunnen dit wel als het moet voor het kind.

Afstandelijk/onafhankelijk:

Ouders kunnen niet meer met elkaar communiceren zonder dat daar een conflict van komt. Ouders kiezen voor het Parallel Solo Ouderschap, waarbij zij vooraf wel goede en sluitende afspraken op papier hebben gemaakt. Maar ouders bemoeien zich daarna niet meer met elkaar en communiceren niet mee met elkaar. Ook niet over de kinderen. Zij bouwen een figuurlijke muur tussen hen in en kijken niet meer bij elkaar over de muur. Welke vorm je ook kiest, belangrijk is om dit bewust te doen en te begrijpen waarom.

Wat is het effect op kinderen?

Uit onderzoek is gebleken dat in de praktijk veelal de meeste mensen een vorm van solo ouderschap uitvoeren. Dat wil zeggen dat zij goede afspraken hebben gemaakt en zij zich daaraan houden.

Ook is gebleken dat niet zozeer de scheiding zelf, maar vooral de strijd tussen ouders zo schadelijk is. De groep kinderen die opgroeit bij ouders die nog samen zijn en de groep kinderen die opgroeit bij ouders die een vorm van solo ouderschap uitvoert, groeit min of meer hetzelfde op en is even kansrijk en gelukkig in hun latere leven.

De groep kinderen die opgroeit tussen jarenlang strijdende ouders, is de groep die er het slechtst uitkomt. En die blijvende schade oploopt. Dit neem ik door met ouders die ik aan tafel heb. In gesprek met hen en als het kan ook hun kinderen, gaan we samen ontdekken welke vorm van ouderschap het best passend is.

In een kindgesprek zei ooit een kind van 8 jr tegen mij: ” Papa en mama mogen niet meer bij elkaar naar binnen van mij. Dan maken ze alleen maar ruzie. Als ze buiten blijven staan gaat het goed.”

Of het kind van 6 jr dat mij zei “Bij papa het thuis was en bij mama (nog) niet”. (Papa is in het ouderlijk huis gebleven. Mama woont in bij haar nieuwe partner, die ook kinderen heeft).

Wat betekent dat voor het gevoel van een kind? En wat kun je als ouders doen om je kind daarin te helpen en steunen?

Wat past bij jullie en jullie kind(eren)?

Bij welke vorm voelt iedereen zich prettig? En kan ieder individu, zowel ouders als kinderen, zich ontwikkelen tot de stabiele en gezonde persoon die hij/ zij graag wil zijn? Waarbij essentieel is dat kinderen van beide ouders mogen houden. En bij beide ouders een thuisgevoel kunnen ervaren. En vooral dat kinderen er mogen zijn, met hun eigen mening, hun eigen verhaal en hun eigen persoonlijkheid. Dat zij de ruimte krijgen om te vertellen hoe leuk ze het bij papa of mama hebben gehad. Ook met de eventuele nieuwe partner van papa/ mama. Zonder dat daar dan negatief op wordt gereageerd vanuit de ouder. Tijdens het maken van het ouderschapsplan komen al deze onderwerpen voorbij. En bespreken we de wensen en mogelijkheden die jullie als ouders hebben voor jullie kinderen en jezelf.

Wat kan ik daarin betekenen voor jullie?

Graag help ik ook jullie verder met het opstellen van het ouderschapsplan op maat. Ik kan ook de kinderen spreken om hun stem te horen. Dit kan helpen om een juiste keuze te maken in welke vorm van ouderschap bij jullie past.

Maak vrijblijvend een afspraak met mij of een van mijn collega’s van Zorgzaam Scheiden via het contactformulier.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring

Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge