Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Wat als je ouders gaan scheiden?

 06 jan 2020      Else van Malland
 

Else van MallandJe hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat het de laatste tijd niet zo goed ging tussen je ouders. Wellicht maakten ze wat vaker ruzie? Je zult de spanning tussen je ouders vast gevoeld hebben. Jij zit hier natuurlijk helemaal niet op te wachten, je vindt dit heel vervelend en voelt je er verdrietig over. Misschien hoop je dat het weer goedkomt? En misschien zie je dit al heel lang aankomen en misschien weet je dat het beter is voor je ouders en voor jullie als kinderen. Maar toch is de scheiding van je ouders heel erg heftig voor je!

Het is echt waar. Je ouders gaan scheiden.

En dan vertellen ze jullie dat ze uit elkaar gaan, dat ze gaan scheiden. Het is dus echt waar. Jij hebt daar dan maar mee om te gaan, met alle veranderingen die de scheiding met zich meebrengt, met jouw verdriet, boosheid en ook de angst. Want wat gaat er allemaal veranderen? Hoe ziet je toekomst eruit? Wat blijft hetzelfde en wat niet?

Hoe denk jij over de scheiding van je ouders?

Welke gedachten heb jij hierover? Wat ik wel eens hoor van kinderen wiens ouders gaan scheiden is dat zij zich verantwoordelijk voelen voor de scheiding van hun ouders en denken dat het hun schuld is. Laat ik hierover heel duidelijk zijn, dit is nooit de verantwoordelijkheid of schuld van kinderen, de scheiding is iets tussen je ouders.

Wil je helpen?

Ben jij iemand die anderen altijd wil helpen? En voel je het verdriet van anderen? En ook de boosheid of angst? Dat is best lastig als je ouders gaan scheiden! Er spelen altijd heel veel emoties in een scheiding. Je moet dan echt oppassen dat je jezelf niet voorbij holt door meer bezig te zijn met anderen zoals je ouders, broers en zussen dan met jezelf. Het is echt belangrijk ruimte te maken voor de emoties die jij voelt en daar mag je ook hulp bij vragen. Als scheidingsbemiddelaar heb ik regelmatig gesprekken met de kinderen van de ouders die ik help bij hun scheiding. Wat ze mij dan vertellen is dat het hen enorm oplucht als ze even met mij (als onafhankelijk persoon) kunnen praten over wat hen dwarszit, waar zij aan denken en ook welke ideeën zij hebben over de scheiding van hun ouders. Praten helpt enorm, dus doe dat en vraag erom!

Pas jij je aan?

Wat ik ook hoor van kinderen is dat ze zich aanpassen aan wat zij denken dat er van hun verwacht wordt. Omdat ze hun ouders niet tot last willen zijn. En gaan ze soms zelfs taakjes in huis overnemen. Herken jij dat? Ik begrijp heel goed dat je dit allemaal doet. Met helpen is niets mis maar daar hoef je niet in te overdrijven. Het is belangrijk om ook aan jezelf te denken.

Heb je veel vragen?

Jij hebt waarschijnlijk wel 1000 vragen waar je alsmaar over nadenkt. Je hoofd maakt overuren. Het stellen van deze vragen aan je ouders is echt belangrijk om dingen duidelijk te krijgen. Want als dingen duidelijk worden geeft dat rust en rust zorgt ervoor dat jij je beter voelt. 

Wat doet Zorgzaam Scheiden voor jou?

Zorgzaam Scheiden luistert naar de kinderstem. Als scheidingsbemiddelaar/gezinscoach heb ik binnen ieder traject - mits de ouders en kinderen hiermee instemmen - een gesprek met de kinderen. Om te luisteren naar hun vragen en ideeën, om hen te helpen de scheiding te verwerken en ermee om te gaan. Wil je een afspraak maken, neem gerust contact met mij op, ik ben er graag voor je.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring