Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Wat betekent het Coronavirus voor jullie afspraken over de kinderen?

 23 mrt 2020      Else van Malland
 

Else van MallandJuist voor ouders die uit elkaar gaan is vaak het maken van afspraken moeilijk. Luisteren naar elkaar blijkt dan vaak lastig en het komen tot afspraken al helemaal. Toch zijn er afspraken gemaakt, wellicht tijdelijk over wie op welke dagen voor de kinderen zorgt en wanneer de kinderen van huis wisselen of wanneer de ouders naar huis komen om voor de kinderen te zorgen als jullie besloten hebben tijdelijk te birdnesten.

Zo min mogelijk contact

We worden allemaal geacht door de Corona crisis zo min mogelijk fysiek contact met elkaar te hebben. Hoe geven jullie uitvoering aan de afspraken over de kinderen in deze situatie? Zijn de kinderen bij één van jullie? En hoe ervaren de kinderen dit? Omdat de kinderen nu niet naar school kunnen is voor hen alles anders. Ze missen hun vrienden en vriendinnen en hun normale leven. Het kan gebeuren dat ze dan juist nu ook de andere ouder heel erg missen. Ondanks het feit dat ze gewend zijn aan het wisselen van ouder. Hoe gaan jullie hier mee om? En hoe is het voor jou als ouder om onder deze omstandigheden de kinderen te moeten missen? Want ook voor jou als ouder is alles anders. Je maakt je waarschijnlijk extra zorgen over de kinderen. Vragen over hoe het is met de gezondheid van de kinderen herkennen jullie vast. Hoe houden jullie elkaar op de hoogte van hoe het met de kinderen gaat? En wisselen de kinderen van huis of blijven ze bij één van jullie?                 Of wonen jullie als gezin nog onder één dak? En hoe gaat dat dan? Hoe gaat het nu jullie verplicht samen onder één dak verblijven en vluchten ook niet kan?

In gesprek blijven

Het is juist onder zulke omstandigheden heel belangrijk om als ouders in gesprek te blijven zodat jullie zo min mogelijk gedoe hebben over de kinderen. Voor kinderen is het echt heel lastig als ouders discussies hebben over hen. Dan hebben ze vaak het gevoel te moeten kiezen en wees eerlijk kiezen voor de ene of andere ouder is geen optie, toch?

Kinderen willen contact met beide ouders

De kans dat jullie kinderen de andere ouder missen door de Corona maatregelen is groot en wellicht maken ze zich zelfs zorgen over de gezondheid van jullie of vinden ze het lastig dat de andere ouder alleen is. Jullie helpen de kinderen door hen met de andere ouder te laten videobellen. Zodat het contact met beide ouders blijft. Uit ervaring en gesprekken met veel kinderen weet ik dat kinderen behoefte hebben aan contact met beide ouders. Zeker onder omstandigheden zoals deze. Dan moet je wellicht over je eigen schaduw heen stappen maar het welzijn van de kinderen staat voorop, toch? 

Blijf dus met elkaar in gesprek de komende tijd over jullie kinderen. Hebben jullie hier hulp bij nodig neem dan contact met ons op, de bemiddelaars van Zorgzaam Scheiden helpen jullie graag.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring