Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Wat te doen met je pensioen bij scheiding?

 12 jun 2020      Djoeke Duivenvoorden
 

Djoeke DuivenvoordenGedurende het scheidingsproces vragen we of klanten al een idee hebben wat te doen met het pensioen. Vaak kijkt de vrouw me dan vragend aan en antwoord: “Ik heb werkelijk geen idee. Moeten we daar nu al over nadenken?”. Pensioen is voor veel mensen een ongrijpbaar begrip en zijn hier niet mee bezig tijdens hun scheiding. Het is in sommige gevallen ook nog ver weg, maar er moeten nu wel afspraken over gemaakt worden. Om die redenen besteden we hier aandacht aan tijdens de scheiding en leggen we dit uitgebreid uit.

Wanneer je in loondienst bent, bouw je meestal een ouderdomspensioen op. Dit is een aanvulling op het basispensioen van de overheid, de AOW, wat je ontvangt als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Als je gaat scheiden dan heeft je ex-partner recht op de helft van de aanvulling die jij hebt opgebouwd tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap, net zoals jij dat recht hebt op wat jouw ex-partner heeft opgebouwd. Dit noem je wettelijke pensioenverevening. Afwijken van pensioenverevening bij scheiding kan. Het is dan belangrijk dat jullie weten waar je afstand van doet en wat de gevolgen daarvan zijn. En wat ook heel belangrijk is, is dat jullie het daar beiden over eens zijn.

Wat is pensioenverevening?

Pensioenverevening is waar je wettelijk gezien recht op hebt. Jullie krijgen beiden de helft van elkaars pensioen over de periode dat jullie getrouwd of geregistreerd partners waren. Pensioen dat na de scheiding wordt opgebouwd of voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd, valt hierbuiten. Hebben jullie huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden? Dan moeten deze worden nagegaan om te zien wat de afspraken zijn die over het pensioen zijn gemaakt. Indien er een samenlevingscontract is, zal er na gegaan moeten worden bij de pensioenuitvoerder wat daar in de mogelijkheden zijn. Dat is per pensioenuitvoerder verschillend.
Kiezen jullie voor pensioenverevening bij scheiding? Dan zal de uitkering van het opgebouwde pensioen van je ex-partner waar jij recht op hebt worden uitgekeerd wanneer hij of zij met pensioen gaat. En dat is andersom ook het geval. Bij overlijden van één van jullie, vervalt het ouderdomspensioen van diegene die is komen te overlijden en vindt er geen uitkering plaats. Maar dan bestaat er recht op het bijzonder partnerpensioen.

Conversie

Bij conversie wordt het gedeelte waar jullie recht op hebben volledig losgekoppeld van het pensioen van de ander en is het een zelfstandige aanspraak op het ouderdomspensioen. Op deze manier is het niet gebonden aan het mogelijk overlijden of het bereiken van de pensioenleeftijd van je ex-partner. Het nadeel daarvan kan zijn dat op het moment dat je ex-partner komt te overlijden, jouw deel niet meer terugvloeit in jouw pensioen.

Andere manieren

Er kan ook gekozen worden om een afwijkende periode te kiezen, een andere verdeling in plaats van de helft of worden afgezien van het verdelen van het pensioen.

Bij Zorgzaam Scheiden bespreken we uitvoerig met jullie wat de mogelijkheden zijn en kiezen jullie zelf de optie die bij jullie past. Je kunt namelijk pas een keuze maken als je de gevolgen goed kunt overzien, daar zorgen wij voor.
Wil je meer weten? Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek via ons contactformulier.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring