Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Wie krijgt de hond na de scheiding?

 24 jan 2020      Femke Braaksma
 

Femke BraaksmaEr wordt toch vaak een beetje lacherig gedaan wanneer mensen aan tafel zien dat we in het convenant ook een artikel hebben opgenomen over de huisdieren. "Een zorgverdeling voor een huisdier?",  wordt er dan vaak met een knipoog gevraagd.
Ja, een zorgverdeling voor een huisdier. Het kan zeker. Voor veel stellen is een huisdier belangrijk, maar wanneer men uit elkaar gaat is het vaak snel duidelijk wie het dier meeneemt of houdt en hoe ze de kosten verdelen. 

Hoe belangrijk is een huisdier?

Een huisdier is voor ouders, maar zeker ook voor de kinderen een belangrijk gezinslid. Vaak is een huisdier voor kinderen een veilige basis, zeker tijdens de scheiding. Iemand die er altijd is, liefde geeft en trouw is.
Wanneer je dan een zorgverdeling gaat maken voor de kinderen dan zal er ook nagedacht moeten worden over bijvoorbeeld de hond. Gaat hij mee met de kinderen in de zorgverdeling, of blijft hij op één plek? Waar doe je dan goed aan bij de zorgverdeling? Wat is het beste voor de kinderen, maar ook voor de hond na een relatiebreuk?

Daarnaast voelt voor veel mensen hun huisdier als hun kind. Wanneer dat zo voelt is het een stuk lastiger voor mensen om te bepalen wat er met hun huisdier gebeurt. Je hebt dan niet altijd voldoende aan het artikel in het convenant over wie het huisdier krijgt en wie de kosten betaald. Je hebt het er dan soms best een tijd met elkaar over wat nu het beste is voor het huisdier in hun situatie. Niet anders dan wanneer je het over kinderen hebt. Met dit verschil dat een huisdier niet persé beide baasjes na de scheiding nog moet blijven zien. Toch willen sommige mensen dat wel heel graag en bespreek je op welke manier er een zorgverdeling opgesteld kan worden voor het huisdier. 

En wat na de scheiding?

Een ander belangrijk punt is hoe ze omgaan met het overlijden van een huisdier. Stel, mensen spreken met elkaar af dat de hond bij de man blijft. Ze hebben de hond vanaf pup gehad samen, maar de vrouw kan hem niet meenemen vanwege haar werk of een huurwoning. De hond blijft dus bij de man en hij zal ook de volledige kosten dragen voor de hond. Twee jaar na de scheiding overlijdt de hond. Laat je dat dan nog weten aan je ex-vrouw, of niet? Spreek je hier iets over af, of niet? Dit zijn belangrijke dingen om te bespreken.

Hoe ga ik in gesprek hierover?

Ik merk in gesprekken snel hoe belangrijk een huisdier is voor mensen. Op basis daarvan ga ik het gesprek aan en bespreek ik wat ze hierin willen en wat de mogelijkheden zijn. Dit kan een kort gesprek zijn wanneer snel duidelijk is dat het huisdier bij één van de twee blijft, maar dit kan dus ook langer duren wanneer er meer emotionele verbinding is met het huisdier. Bij Zorgzaam Scheiden maken we bij elke nieuwe situatie deze inschatting en sluiten we zoveel mogelijk aan op wat de mensen hierin willen. Indien je hier vragen over hebt nodig ik je uit om het contactformulier in te vullen. Dan wordt er zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring