Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Wij gaan scheiden. Moeten we dan onder één dak blijven wonen? Is birdnesting een optie?

 15 jul 2020      Arno Janssen
 

profielfoto-arno-janssen.jpgDe rente staat laag, de huizenprijzen zijn fors gestegen, huurwoningen zijn schaars en urgentie is vaak lastig te krijgen. Hoe komen we aan een “extra huis”? Waar ga ik straks wonen? Veel voorkomende en terechte vragen, want de huisvesting-situatie in Nederland vraagt momenteel veel creativiteit van mensen die gaan scheiden.

Samen in het huis blijven wonen?

Veel mensen kiezen er (meestal noodgedwongen) voor om onder één dak te blijven wonen. Voor de meeste kinderen is dit de ideale situatie na de scheiding. We delen het huis horizontaal of verticaal in tweeën. Papa aan de ene kant en mama aan de andere kant. We zien het kinderen vaak tekenen als ideale situatie. Zo hoeft er niets te veranderen. En dat is ook meestal meteen het probleem. Jullie gaan uit elkaar omdat er iets in de relatie niet meer werkt en moet veranderen. En dat gebeurt dus niet meer als je dagelijks samen blijft leven. Deze (tijdelijke) oplossing kan ook alleen maar als jullie goed met elkaar omgaan en als er (nog) geen andere partner in het spel is. Want hoe gaan jullie het dán organiseren? Maar eerlijk is eerlijk, dat zijn allemaal zaken waar jullie zeker tijdelijk afspraken over kunnen maken. 

En dan toch weer terug naar de kinderen. Jullie hebben ze net verteld dat je uit elkaar gaat en dan ga je nu uitleggen dat jullie wel bij elkaar blijven wonen. Als kinderen nu ergens hoop van krijgen is dat het laatste wel. En wil je dat? Is dat eerlijk naar jullie kinderen? Samen in een huis kan alleen met hele duidelijke afspraken en in goed overleg met jullie kinderen.

Om de beurt samen in het huis wonen?

Ook wel birdnesting genoemd. Het gemakkelijkst uitgelegd door de omschrijving op Wikipedia erbij te halen: “Een vogelnest biedt de vogels een veilige plaats om hun eieren in te leggen en hun nakomelingen te voeden tot ze zelfstandig kunnen vliegen.” 

De vogels in de definitie zijn dus de ouders, om misverstanden te voorkomen. Daar begint het dus, bij een veilige plaats voor de ouders. En het tweede gedeelte van de definitie sluit al in dat er dus een einde gaat komen aan birdnesting. Als ze zelfstandig kunnen vliegen. Dat laatste is voor de meeste ouders (of ze nu samen zijn of ieder apart hun leven inrichten) onderwerp van discussie. Wanneer is jullie kind zelfstandig genoeg om zelf uit te vliegen? De wetgeving helpt daar in ieder geval niet heel erg bij. Immers, een ouderschapsplan loopt tot het 18 levensjaar en de kinderen mogen vanaf 16 jr. zelf beslissen waar ze willen wonen. Kunnen ze nu met 18 of met 16 zelf vliegen? En dan gaan we voor het gemak nog maar even voorbij aan het feit dat dit voor ieder kind anders is en het gemiddelde kind niet bestaat.

Wat betekent dat in het dagelijks leven?

De kinderen blijven dan in het huis wonen en de ouders vliegen in en uit op hun zorgdagen. Ouders hebben in deze situatie dus een tweede gezamenlijk appartement of huis nodig waar ze om de beurt verblijven als ze niet voor de kinderen zorgen. Of tijdens deze niet-zorgdagen ieder in een eigen appartement of huis wonen.

Even terug naar het begin van de definitie. Naar de veilige plaats voor de ouders. Hoe ziet dat veilige nest er nu uit en hoe ziet dat er uit na de scheiding? Concreet: jullie echtelijke woning is nu van jullie samen. Hoe willen jullie dat voor de toekomst regelen? En hoe lang duurt de toekomst? Tot één van jullie het huis overneemt? Of laten jullie het huis onverdeeld? En voor welke periode laat je de woning dan onverdeeld? Hoe gaan jullie het praktisch regelen? Komen jullie eventuele nieuwe partners ook parttime in het “birdnest” of is dat huis alleen voor jullie en de kinderen? En hoe regelen jullie de schoonmaak, onderhoud, huishouden, opruimen, de was? Hoe ziet het huis eruit op een wisseldag, tijdens de overdracht? Doe je dan samen de schoonmaak, was en boodschappen of laat je “iets achter” voor de ander.

Birdnesting vraagt veel van iedereen

Birdnesting kan heel goed werken en het vraagt heel veel overleg en geregel. Als je niet oppast ga je scheiden en blijf je naast dat je via de kinderen verbonden blijft, ook met elkaar verbonden via het huis, de huisregels, de woonplaats, de mogelijkheden zelf een ander huis te vinden, de toeslagen, fiscale verbinding, de hypotheek etc. Het regelen van birdnesting kost tijd, vraagt inspanning van beide partijen en geeft geen garantie voor succes voor de kinderen. En dat laatste ging het tenslotte om toch?

De oplossing!

Helaas. Er is niet één oplossing voor huisvesting. De oplossing voor een huisvestiging-probleem moeten jullie echt zoeken in creativiteit en vooral ook flexibiliteit naar elkaar. Bij vrienden of familie, in stacaravans, het is allemaal niet ideaal en het zal vooral voor jullie als ouders een tijdje behelpen kunnen worden. Je zult allemaal een tijdje moeten dealen met de situatie en vooral voor jullie kinderen het zo soepel mogelijk moeten laten verlopen.   

De oplossing is er voor iedereen. Echter is iedere situatie anders en is er dus voor iedereen een andere oplossing nodig. Wij helpen jullie daarbij. Wij zullen structuur bieden, zodat jullie de keuzes kennen en daar de gevolgen van. Wij vragen door. Net zo lang tot de situatie duidelijk is en ieders wensen daarin. Dat kost tijd en inspanning, maar we komen er wel.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring