Afspraak maken
Terug naar blog overzicht

Zomervakantie 2020 voor kinderen van gescheiden ouders

 13 jul 2020      Arno Janssen en Else van Malland
 

Arno JanssenElse van MallandVoor bijna iedereen zal de zomervakantie dit jaar anders verlopen dan andere jaren. Door alle aandacht naar de gevolgen van Corona, vergeten we misschien nog wel eens om wat dichterbij om ons heen te kijken. Naar al die kinderen van (bijna) gescheiden ouders. 

Helaas weten inmiddels een heleboel volwassenen hoe het is om een dierbaar familielid bijna niet of weinig te zien. Voor kinderen van ouders die uit elkaar zijn is dat iedere zomervakantie weer een uitdaging. Wij spreken in onze praktijk als familie mediators, scheidingsbemiddelaars vaak met kinderen van gescheiden ouders of ouders die bezig zijn uit elkaar te gaan. Kinderen willen natuurlijk het liefst met de hele familie op vakantie. Maar dat gaat bij een scheiding niet meer. Kinderen zijn dan overgeleverd aan de plannen van hun ouders. En natuurlijk klinkt het geweldig om een grote reis of lange vakantie met vader of moeder te maken naar een ver land of geweldig vakantieparadijs, maar het betekent ook dat je kind de andere ouder een hele tijd niet ziet. En, zijn de kinderen daar aan toe? Kunnen ze een aantal weken zonder de andere ouder?

Je kan altijd bellen of Face-timen

En natuurlijk spreken we af dat je altijd kan bellen of Face-timen. Maar we horen veel kinderen vertellen dat dat niet altijd even makkelijk is. “Ik moet dan eerst een wifi verbinding hebben want met mijn telefoonabonnement kan ik niet naar het buitenland bellen. Dus ik moet meestal aan mijn vader/moeder vragen of ik de ander kan bellen of Face-timen. En meestal gaan we dan net weg, naar een restaurant om wat te eten. En als we weer terug zijn is het vaak al zo laat. En als ik in bed lig durf ik niet zo goed meer te bellen...”

Als dit soort afspraken gemaakt worden is het belangrijk dat beide ouders achter de afspraak staan. Want als één van de ouders het eigenlijk maar niks vindt dat de kinderen contact hebben met de andere ouder dan hebben de kinderen daar last van. Dan komen ze in de loyaliteitsspagaat. En dat is verschrikkelijk voor kinderen. Het gaat dan namelijk niet over de behoefte van het kind om iets te delen met de andere ouder maar om de belangen en behoeftes van de ouders. En dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Kinderen laten kiezen?

Sommige ouders laten de keuze voor de vakantie aan hun kinderen. Wil je met mama mee naar Terschelling of ga je liever met papa duiken op Bali?
Beste ouders: iedere keuze in deze is voor een kind onmogelijk. Het komt namelijk letterlijk op de keuze tussen vader of moeder neer. Wij horen zo vaak van kinderen terug dat ze hun ouders niet willen teleurstellen in alle (goedbedoelde) vakantieplannen die ze hun kinderen voorschotelen. Een werkelijke kwelling voor de meeste kinderen. 

Het maken van deze keuzes is echt iets dat ouders in onderling overleg moeten doen. En in het maken van de keuzes het kind centraal stellen. Waar zijn de kinderen aan toe? Wat is het beste voor de kinderen? Want als de ouders net in scheiding liggen is alles nog heel vers. Kinderen zijn de scheiding aan het verwerken en zijn ze dan al toe aan het doorbrengen van een aantal weken vakantie met één van hun ouders? Kunnen ze de andere ouder wel zolang missen? Of is het wellicht beter om de afgesproken zorgverdeling in deze eerste zomervakantie door te laten lopen?

Wat kun je doen om de zomervakantie voor je kinderen zo leuk mogelijk te maken?

Dit begint bij het aanvoelen waar jullie kinderen aan toe zijn. Wat is voor dit jaar de beste keuze? Wat is in het belang van de kinderen?

En als jullie de weken onderling verdelen en beiden met de kinderen op vakantie gaan is het voor de kinderen fijn om hen hierin te betrekken. Want wat zouden zij graag willen? Wat hebben de kinderen nodig? 

Maak samen (met jullie kinderen) duidelijke afspraken over de pakweg 6 weken dat ze vrij zijn deze zomer. Wanneer spreken we af om in ieder geval even te (video)bellen? Is er tussen de vakanties door nog tijd om “gewoon” thuis te zijn, en zo ja bij wie in huis en ben je er als ouder dan ook echt? Hoe blijf je in contact met je kinderen als je zelf (zonder kinderen) op vakantie bent? Welke rol kunnen opa’s en oma’s hier eventueel in spelen?

Als de kinderen in de zomervakantie een periode bij jou zijn is het belangrijk er te zijn voor de kinderen, vrij te zijn van bijvoorbeeld werk. Wij horen van kinderen dat ze het belangrijk vinden dat hun ouders tijd met hun doorbrengen, aandacht voor hen hebben.

Laatst vertelden 2 kinderen dat ze als ze in de zomervakantie bij hun vader zijn en thuisblijven (dus niet op vakantie gaan) ze eigenlijk meer tijd doorbrengen bij de oppas en de nieuwe vriendin van hun vader dan met hun vader. En kinderen zijn dan heel duidelijk, dat willen ze niet! Ze komen voor hun vader en willen tijd doorbrengen met hem, aandacht krijgen van hem. Want dat vinden ze fijn en leuk.

Anders dan “normaal”

Voor een heleboel kinderen is de zomervakantie een periode waarin je dingen doet die je normaal niet doet (onderzoek zomervakantie en kinderen door booking.com). De uitgelezen periode dus om juist wat langer of meer bij je vader of moeder te zijn, dan je normaal bent. Hoe ga je hier als ouders mee om? Hoe stap je over je eigen schaduw heen en kun je je kind die “andere periode” gunnen. En hoe ga je als ouder die nu “eindelijk” ook even tijd met de kinderen heeft, ruimte geven aan het feit dat de andere ouder daar dus geen deel van uitmaakt. Kinderen voelen dat als gemis. Ouders onderling vaak niet. Het gevoel van de kinderen is juist iets om bij stil te staan. Als ouders. Het begrijpen van wat nog niet zo gemakkelijk is voor de andere ouder helpt enorm. Kinderen zijn gevoelig voor deze compassie, het maakt zaken ook bespreekbaar. En als het bespreekbaar is kan er begrip ontstaan en daardoor rust.

“Ik-tijd” voor ouders

En niet te vergeten, als de kinderen op vakantie zijn met de andere ouder heb jij de tijd om de dingen te doen waar je anders niet aan toekomt. En kun je jouw batterijen opladen. Zodat je als de kinderen weer terugkomen van vakantie uitgerust en opgeladen bent. En er weer even tegenaan kunt en helemaal er kunt zijn voor de kinderen. Het is namelijk best pittig om alleen voor de kinderen te zorgen!

Arno Janssen en Else van Malland

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring