Afspraak maken
Blog overzicht

Zorgeloos scheiden. Scheiden zonder zorgen.

  09 apr 2021
  Arno Janssen
 

Arno JanssenEigenlijk kan dat niet. Zorgeloos scheiden bestaat niet. En je wordt waarschijnlijk niet blij als je dit leest want dat is natuurlijk wel wat je wil, zorgeloos scheiden. Je moet echter wel zo reëel zijn dat als je een van de belangrijkste beslissingen in je leven neemt en zeker als jullie ook nog kinderen hebben, dat het onmogelijk is om je nergens zorgen over te maken. En dat is misschien maar goed ook. Dat betekent in ieder geval dat je het belangrijk vindt. Want de meeste mensen maken zich alleen zorgen over dingen die ze belangrijk vinden. Dus zorgeloos scheiden kan niet. Wat wel kan is scheiden met zo min mogelijk zorgen. En dat kan als je daarbij begeleid wordt door iemand die je helpt met jouw zorgen. Iemand die zorgzaam is.

Zorgzaam gaat verder

Zorgzaam betekent bij ons dat we je helpen bij het zo klein mogelijk maken van je zorgen. Dus we gaan niet jouw zorgen overnemen. We gaan ervoor zorgen dat jij jouw zorgen kan “handelen”. Dat doen we door je inzicht te geven in alle opties die je hebt, door je overzicht te geven in alle mogelijkheden die er zijn, en door je te helpen tot een keuze of beslissing te komen. Zo zorgen we ervoor dat je zo zorgeloos mogelijk door je scheiding komt. Wij noemen dat Zorgzaam Scheiden.

Zorgzaam Kids

En zorgzaam gaat verder dan inzicht en overzicht geven. Zorgzaam slaat ook op de betrokkenen bij een scheiding die niet direct aan tafel zitten. Zorgzaam staat vooral op voor jullie kinderen. Zorgzaam betekent hier letterlijk dat wij ervoor zorgen dat de stem van jullie kinderen aan tafel gehoord wordt. Of door daar steeds op te blijven wijzen, of soms letterlijk door een gesprek met jullie kinderen te hebben over hun ideeën bij jullie scheiding.

Zorgzaam wonen

Nog zoiets waar mensen zich zorgen over maken tijdens hun scheiding. Waar kan ik straks wonen. Ook deze zorgen zijn reëel. En er bestaan geen pasklare oplossingen voor de woonproblematiek in Nederland. Er is nu eenmaal een gebrek aan woningen, zowel aan huurwoningen als aan koopwoningen. En de hypotheekregels zijn nu eenmaal streng en ondanks de lage rente of misschien wel dankzij de lage rente zijn de huizenprijzen hoog. Zelfs de huurprijzen in de vrije sector rijzen de pan uit. Dus logisch dat je je zorgen maakt. Nogmaals de panklare oplossing bestaat niet. We kunnen jullie wel helpen door alle mogelijkheden op een rijtje te zetten waardoor je ziet dat er soms meer mogelijkheden zijn dan je dacht. En we gaan je ook in contact brengen met ons netwerk van hypotheekadviseurs die met jullie mee gaan denken om tot de beste oplossing voor jullie beiden te komen. Belangrijk daarbij is dat wij altijd met onafhankelijke hypotheekadviseurs werken, hoe kan het ook anders als je je onpartijdigheid als mediator serieus neemt. Ook op dit punt hebben we een unieke samenwerking. Dus ook in deze houdt dat in dat het niet volledig zorgeloos is, maar we helpen jullie wel om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen, waardoor jullie geen zorgen hierover meer hebben.

Zorgzaam rondkomen

En waar de meeste mensen vaak ook geen idee over hebben is hoe ze rond moeten komen na de scheiding. Deze onzekerheid is iets waar mensen dag en nacht mee rondlopen. En dat is ook logisch want het leven wordt er niet goedkoper op als je uit elkaar bent, en meestal ga je niet ineens meer verdienen. Dubbele woonlasten, dan niet tijdelijk, opgroeiende kinderen, misschien meer reiskosten. Hoe ga je dat allemaal rondbreien? Wij zorgen er heel vroeg in het traject al voor dat hier zoveel mogelijk duidelijk wordt. Misschien niet direct achter de komma, maar wel zo dat jullie allebei een duidelijk vertrekpunt hebben voor de toekomst. Onze alimentatieberekeningen geven een inzicht in de kinderkosten en de verdeling daarvan en geven ook direct een inzicht of en hoeveel ruimte er is voor eventuele partneralimentatie. Dat is meestal al weer een zorg minder.

Zorgzame begeleiding

Uiteraard zijn wij in onze hele begeleiding zorgzaam. Vanaf het eerste tot en met het laatste gesprek zorgen we voor aandacht aan tafel voor jullie allebei. Wij begeleiden het gehele proces onafhankelijk en neutraal voor jullie. Goede gesprekken vormen de basis voor goede overwegingen en de juiste beslissingen en leiden uiteindelijk zo tot een goed resultaat voor iedereen. Een goed resultaat geeft niet alleen rust maar is ook een voorwaarde voor duurzame afspraken en is de basis voor goede communicatie in de toekomst. Want ook na de scheiding zullen jullie als ouders van jullie kinderen moeten blijven communiceren met elkaar. Dit zodat de kinderen zoveel mogelijk zorgeloos door hun kindertijd kunnen gaan.

Kortom: Zorgzaam Scheiden

Dus als je volledig zorgeloos wil scheiden, kunnen we dit niet volledig waarmaken. Als je Zorgzaam wil Scheiden, helpen we je graag. Dat doen we in de volgende stappen:

 • Kennismaking
  We beginnen het traject dan met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. In dat gesprek brengen we meteen al jullie zorgen in kaart. Gaan we je uitleggen wat wij daarin kunnen betekenen en wat je zelf daarin zal moeten doen. Duidelijkheid is de eerste stap. Meestal vallen er dan al een heleboel zorgen van je af.
 • Ouderschapsplan
  Vervolgens gaan we de grootste zorgen die de meest ouders hebben, de verzorging en opvoeding van jullie kinderen, zo helder mogelijk met jullie afstemmen en afspraken daarover vastleggen. Van dagelijkse verzorging tot vakanties en bijvoorbeeld de verjaardagen van Opa en Oma. Het ouderschapsplan is misschien we het meest zorgzame deel van de scheiding.
 • Convenant
  Tot slot leggen we alle meer zakelijke, financiële zaken vast. Hoe gaan jullie rondkomen, wie gaat waar wonen, hoe ga je om met pensioen etc. Stuk voor stuk dingen waar een heleboel mensen van wakker kunnen liggen. Hierbij is het vooral van belang goed inzicht te krijgen in alle mogelijkheden en beperkingen die de (fiscale) wetgeving met zich meebrengt.
 • Bekrachtigen
  Uiteindelijk telt alleen dat jullie allebei tevreden kunnen zijn met de afspraken die jullie maken voor de toekomst van jullie zelf en vooral voor jullie kinderen. Die afspraken laten we vervolgens door de rechtbank bekrachtigen. Tenslotte wordt de uitspraak van jullie scheiding door de rechtbank ingeschreven bij de gemeente waar jullie getrouwd zijn. Ook daar zorgen wij voor.

Meer weten, neem vrijblijvend contact op met een van de mediators van Zorgzaam Scheiden door het invullen van ons contactformulier.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring

Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge