Afspraak maken
Blog overzicht

Zwanger, maar met je gedachten bij de scheiding

  30 sep 2020
  Myrthe van der Zanden
 

De liefde is over, maar jullie verwachten nog wel een kindje

MyrtheIedere scheiding brengt veel emoties en vragen met zich mee. Maar wat als je zwanger bent en je gaat scheiden? Helaas komt dit steeds vaker voor. Steeds vaker worden wij gebeld door zwangere vrouwen dat ze ons nodig hebben om het goed voor hun ongeboren kindje te regelen. Het intense verdriet is al hoorbaar bij het eerste telefonisch contact. Want dit was natuurlijk niet de bedoeling toen het kindje uit liefde is ontstaan.

De vader wil scheiden

Meestal is het zo dat de vader niet meer verder wil met de relatie. Dit kan verschillende redenen hebben. De vader geeft aan dat de relatie al niet goed was en dat het kindje niet gepland was. Door alle hormonen die bij een zwangerschap komen kijken, is de relatie er niet beter op geworden. Soms geven vaders aan dat de moeder niet meer voor rede vatbaar is. In dat geval proberen wij altijd om eerst het gesprek te voeren of er echt niet nog hoop is om elkaar weer terug te vinden. Heel af en toe lukt dat. Helaas is dit in de meeste gevallen niet het geval. Toch willen we het wel proberen, ook al weten we dat de kans klein is. Ieder stel dat toch bij elkaar blijft, ook al is het maar de eerste maanden na de geboorte van het kind, is meegenomen. Echter blijven we hier niet op doorgaan. Nee is dan ook nee. 

Soms wordt er aangegeven dat de vader vindt dat de moeder wel heel erg dik is geworden gedurende de zwangerschap en dat hij zich niet meer aangetrokken voelt tot zijn vrouw. Dit is een zeer pijnlijke uitspraak om te horen voor de vrouw. Dit onderwerp zullen we natuurlijk ook bespreken. Ook hierin lukt het ons meestal om dit in perspectief te plaatsen. Vaak blijken er andere factoren te zijn waardoor de vader niet meer verder wil. Voor de vader is het ook niet niks. Over het algemeen wordt het door zijn omgeving niet als iets positiefs ervaren. Deze vaders vertellen dan ook vaak dat zij hier ook veel verdriet om hebben en het zelf graag anders hadden willen zien. Voor de moeder geeft het vaak rust om de reden te weten, al doet dit vaak enorm veel pijn. Daarnaast ervaren sommige moeders het als een traumatische ervaring als hun partner voor een scheiding kiest, gedurende de zwangerschap. 

De moeder wil scheiden

Soms vertellen moeders dat zij in hun zwangerschap de scheiding willen inzetten. Ook dit kan verschillende redenen hebben. Soms zijn ze zwanger van een andere man. Als je getrouwd bent of een Geregistreerd Partnerschap hebt, wordt je man automatisch juridisch vader van het kindje. Moeders willen dan op korte termijn gescheiden zijn, zodat de biologische vader het gezag kan krijgen over het kindje en dus juridisch vader wordt. Deze situaties brengen veel verdriet mee voor de man. De man hoort in één klap dat zijn partner een ander heeft, zijn partner wil scheiden, maar meestal is het meest heftige voor de man om te horen dat het kindje niet van hem blijkt te zijn. Een enorm verlies. Dit vergt heel veel van beide. Geduld vanuit de vrouw, ze zitten immers op een ander niveau als het gaat om het rouwproces. En acceptatie vanuit de man, terwijl er vaak veel verdriet en ook boosheid is vanuit hem. De uitdaging is om het proces voor beide partijen goed te laten verlopen, terwijl er een hele duidelijke tijdslimiet is; de geboorte van het kindje. Daarbij moeten we ook rekening houden met het juridische proces bij de rechtbank. Het is namelijk pas geregeld als de scheiding staat ingeschreven bij de gemeente. 

Net zoals de vader dat kan aangeven, kan het ook zijn dat de moeder aangeeft dat de relatie al niet goed was en dat het kindje niet gepland was. De ene vrouw geeft de relatie dan nog een kans, de ander kiest toch om de scheidingsprocedure in te zetten. Voor de man een heftige periode, maar ook voor de vrouw om tot die beslissing te komen. Vaak is er dan bij beide een enorme rollercoaster aan emoties. Hier helpen wij mee. We doen er alles aan om de verstandhouding goed te houden, allemaal in het belang van de ongeboren baby.

Baby getrappel in de buik, maar jullie gedachten bij de scheiding

Kan je het je voorstellen? Je voelt het getrappel van je baby, misschien heb je al een dreumes die naar je lacht, terwijl hij heerlijk in de zandbak aan het spelen is. Alle reden om te genieten en gelukkig te zijn. En toch kan je er niet van genieten, omdat je gedachten bij de scheiding zijn. Wat komt er op je af? De liefde is dan wel over tussen hun vader en jou, maar je weet dat ze wel hun vader nodig hebben. Je wil goede afspraken maken, zodat je kinderen er zo min mogelijk hinder door ervaren.

Soms gebeurt het zelfs dat een vader aangeeft naar de andere kant van Nederland te verhuizen of zelfs naar een ander land te emigreren. Je hoort jezelf zeggen tegen je vrolijke dreumes; Papa zei gister dat hij niet meer verder wil met ons, maar jij, de baby en ik redden ons wel. En daar gaan je tranen. Hoe dan? Een kind heeft natuurlijk recht op een vader, we zullen jullie helpen om ervoor te zorgen dat er dan toch contact zal zijn met de vader van het kindje. Er zijn vaak oplossingen waar jezelf nog niet aan gedacht hebt.

En kan jij je voorstellen hoe het voor een vader moet zijn? Gister voelde je het getrappel van je baby nog in de buik van je vrouw. Jullie waren aan het praten over de naam die jullie kindje zou krijgen en je was al aan het fantaseren over wat jullie samen allemaal zouden gaan ondernemen. En vanmorgen kreeg je te horen dat je vrouw niet meer met jou de relatie wil voortzetten. Je voelde gelijk al afstand. Wat gaat dit doen gedurende de zwangerschap? Zou je nog mee mogen naar de verloskundige? De bevalling? En daarna? Hoe vaak zal jij je kind zien? Voldoende om een band mee op te bouwen? Zo had je het je niet voorgesteld. Hoe moet je dit aanpakken?

Wat doen wij?

Iedereen weet dat stress bij de moeder niet goed is voor de ongeboren baby. Om die reden zorgen wij ervoor dat je binnen een week bij één van ons terecht kan. Geen wachtlijsten dus. Jullie scheiding zal dan ook prioriteit krijgen bij ons. Het maken van afspraken geeft overzicht en duidelijkheid en dit is in het belang van de ongeboren baby. 

Veel moeders geven aan dat zij het prettig vinden als de vader van de baby in ieder geval tot en met de kraamweek bij ze blijft wonen. Dit omdat je als zwangere steeds minder mobiel bent en het ook een spannende periode is. Zeker als er nog oudere kinderen zijn, die zorg nodig hebben, is het pittig als je daar alleen voor staat. Er zijn ook zwangere vrouwen die dit juist niet willen en de vader niet bij de geboorte willen hebben. In beide situaties moeten haalbare afspraken gemaakt worden. Afspraken over de periode tot aan de bevalling, afspraken over de bevalling zelf en afspraken over de tijd daarna. Dus de periode tot aan dat er een officieel ouderschapsplan is opgesteld. Wij helpen daarbij, wij weten wat er op jullie afkomt en welke onderwerpen besproken moeten worden. Wij kijken dan ook hoe jullie netwerk jullie kan helpen. Alles is het belang van de kinderen en de ongeboren baby. Dit alles zetten we samen met jullie op papier. Indien er ook oudere kinderen betrokken zijn, zullen we samen met jullie een ouderschapsplan op papier zetten, waarin we alle afspraken inzake de kinderen op papier zetten en laten bekrachtigen door de rechter. Indien er alleen sprake is van een ongeboren baby, kunnen we geen ouderschapsplan laten bekrachtigen bij de rechter. De ongeboren baby heeft immers nog geen BSN. In die gevallen maken we de afspraak dat we een ouderschapsplan zullen opstellen als de baby vier weken oud is, of in overleg op een ander moment. Dit kan bijvoorbeeld ook drie maanden na de bevalling zijn. De ene ouder vindt het prettig om die duidelijkheid te hebben, voordat het verlof erop zit. En de andere ouder vindt het prettig om gedurende het verlof te genieten van het nieuwe kindje en daar nog geen energie in te hoeven steken. Kortom; veel om over na te denken. Het is niet niks en wij snappen dat je hier begeleiding voor wilt. Wij zullen jullie helpen en zullen hier heel zorgvuldig mee omgaan.

Meer informatie?

Op onze website www.zorgzaamscheiden.nl lees je alles over scheidingsbemiddeling en mediation en wat ons anders maakt dan andere scheidingsbemiddelaars. Indien je hier nog vragen over hebt of wanneer je een vrijblijvend kennismakingsgesprek wilt, kun je contact met ons opnemen via ons contactformulier, of via contact@zorgzaamscheiden.nl. Indien je ons meteen wilt spreken, mag je ons ook bellen op 085 130 18 11.

Neem contact op

Je kan contact met ons opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek of als je vragen hebt over je situatie. Wij zullen je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen. Velden met een * zijn verplicht.
Wij wijzen je op onze privacyverklaring