"Veelgestelde vragen over co-ouderschap"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

Co-ouderschap. De beste oplossing voor je kind?

Helma Overeem

Co-ouderschap wordt steeds populairder. Zo’n 25% van de gescheiden ouders kiest voor deze vorm van ouderschap. Dat is niet voor niks. Er is veel voor te zeggen. Maar is co-ouderschap altijd de beste oplossing voor kinderen? Die vraag krijg ik regelmatig gesteld. In dit artikel geef ik antwoord op deze en andere vragen rondom co-ouderschap.

In dit artikel:

Lees verder onder de introductievideo

Co-ouderschap. De beste oplossing voor je kind? - Zorgzaam Scheiden

Wat is co-ouderschap?

Bij co-ouderschap verblijven de kinderen evenveel tijd bij hun vader als bij hun moeder. Meestal is dat 50% van de tijd bij de ene en 50% bij de andere ouder. Beide ouders hebben een gelijkwaardige rol in de opvoeding. Daarmee biedt co-ouderschap de mogelijkheid voor je kind om de band met beide ouders op te bouwen/ te behouden na de scheiding. Ook voor ouders is het plezierig dat zij de zorg voor hun kinderen kunnen verdelen. Zo kunnen zij beide weer een eigen leven opbouwen na de scheiding.

Op zoek naar meer informatie over scheiden en kinderen?

Scheiden met kinderen

Is co-ouderschap altijd 50/50?

Co-ouderschap betekent vaak dat de kinderen 3 dagen bij de ene ouder en 4 dagen bij de andere ouder zijn. Bij oudere kinderen wordt ook vaak gekozen voor een weekverdeling (de ene week bij de ene ouder en de andere week bij de ander). Co-ouderschap is dus niet altijd precies 50/50 verdeeld. Dat is ook geen voorwaarde of regel. De beste verdeling is de verdeling die voor alle partijen goed werkt.

Co-ouderschap vraagt veel afstemming

Tegelijkertijd is co-ouderschap de meest ingewikkelde vorm van ouderschap na de scheiding. Omdat de kinderen bij beide ouders ongeveer evenveel verblijven, is er veel afstemming nodig. Vooral over praktische zaken. Dit varieert van het kopen van een cadeau voor een kinderfeestje van een vriendje tot het uitwassen van sportkleding of het regelen van een tandartsbezoek. Ook afstemming over huisregels, zoals bijvoorbeeld bedtijden en zakgeld, is handig. Voor de kinderen werkt het vaak het beste als deze regels bij beide ouders enigszins gelijk zijn. Dit betekent dat je bij co-ouderschap als ouders veel met elkaar moet afstemmen en dus veel met elkaar te maken blijft houden. En dat is niet altijd makkelijk.

Wil je een scheidingsbemiddelaar inzetten om co-ouderschap goed te regelen en soepel te laten verlopen?

Plan een vrijblijvende kennismaking

Zijn er regels voor co-ouderschap?

Co-ouderschap betekent dat je samen afspreekt om de zorg- en opvoedtaken gelijk te verdelen na de scheiding. Daarvoor zijn geen (wettelijke) regels vastgesteld. Hoe jullie dat invullen, spreken jullie samen af en leg je vast in het ouderschapsplan.

Twee gouden regels bij co-ouderschap

Afspraken ondervangen echter niet altijd alles. Te gedetailleerde afspraken kunnen zelfs tot extra conflicten leiden. Goed co-ouderschap staat of valt met de juiste basishouding van beide ouders. En daarvoor zijn twee gouden regels te benoemen:

Gouden regel 1: Laat het los, laat het gaan….

Co-ouderschap is loslaten. Het is belangrijk dat je van elkaar accepteert dat je allebei op je eigen manier ouder bent. Je hoeft het niet in alles met elkaar eens te zijn. Dus loopt jouw kind in een kledingcombinatie rond die mode-technisch volstrekt onverantwoord is? Tel tot tien en bijt je tong af. Is je ex voor de tiende keer de zwemkleding vergeten mee te geven? Zucht dan onmerkbaar, haal het badpak blijmoedig op of koop nieuwe badkleding.

Wees je ervan bewust dat co-ouderschap altijd zorgt voor kleine irritaties. Je bent tenslotte niet voor niets gescheiden. Probeer over de irritaties heen te stappen en laat hier zeker niets van merken aan je kind. Geef eens een complimentje aan je ex. Voor een kind is het belangrijker dat zijn ouders in harmonie met elkaar omgaan, dan dat het altijd de perfecte kleding aanheeft.

Gouden regel 2: de perfecte ex is flex…

Het leven is per definitie onvoorspelbaar en niet alles laat zich vangen in strakke afspraken. Dus heeft jouw ex in ‘haar’ week een strakke deadline op haar werk? Bied – al dan niet spontaan – aan om dagen te ruilen of om wat extra dagen voor de kinderen te zorgen. Moet jullie zoon vroeg naar een voetbalwedstrijd en is je ex echt geen ochtendmens? Rijd een keer in zijn of haar plaats. 

Wees ruimhartig en flexibel. Co-ouderschap wordt veel leuker als je elkaar dingen gunt. In de eerste periode na de scheiding is dat misschien lastig. De ervaring leert echter dat dat steeds makkelijker gaat.

Drie voorwaarden voor goed co-ouderschap

1. Stel je kind centraal

De belangrijkste voorwaarde om van co-ouderschap een succes te maken, is je kind centraal stellen. Zorg ervoor dat je tijdens de scheiding samen al goede afspraken maakt. Een ervaren mediator kan hierin een prettige rol spelen. Hij of zij kan jullie veel vragen stellen over je kind.

Jullie zijn per slot van rekening experts: niemand kent het kind beter dan jullie. Door hier uitgebreid aandacht aan te besteden, kunnen we de afspraken in het ouderschapsplan helemaal afstemmen op wat jullie kind nodig heeft. Zo maak je maatwerk van het ouderschapsplan. En dat werkt het beste in de praktijk.

2. Ga met je kind in gesprek

Je kind centraal stellen tijdens jullie scheiding betekent ook dat je in gesprek gaat met je kind zelf. Welke wensen en behoeften heeft je kind voor de toekomst. Ook hierin kan een ervaren mediator een goede rol spelen.

In de gesprekken die wij voeren met de kinderen, leggen we uit hoe de scheiding precies werkt. We bespreken rustig welke zorgen, emoties en wensen voor de toekomst bij de kinderen spelen. Mijn ervaring is dat het kindgesprek echt meerwaarde heeft. Vaak zie ik dat kinderen zich niet duidelijk uitspreken naar hun ouders toe. Ze hebben de neiging om zich ‘groot te houden’ en hun ouders te ontzien. Omdat ze zien dat papa en mama al genoeg aan hun hoofd hebben.

Verrassende informatie voor ouders

Het kindgesprek levert vaak verrassende informatie op voor ouders. Zo maakte een meisje zich veel zorgen over wat er met de poes ging gebeuren. Ze durfde dat niet tegen haar ouders te zeggen, omdat ze niet lastig wilde zijn. Ook wilde een jongetje zijn bed graag meenemen naar het nieuwe huis van papa. Zodat het daar vertrouwd zou voelen. Dit had hij niet aan papa en mama verteld, omdat hij bang was dat het tot ruzie zou leiden. Mijn ervaring is dat kinderen mij vragen stellen die ze niet aan hun ouders stellen.

Door met het kind te praten, help ik jullie om op tafel te krijgen wat echt belangrijk is voor het kind. Zo kunnen we in het ouderschapsplan [AF2] goed rekening houden met de belangen van jullie kind. Als het kind zich gehoord voelt, draagt dat bij aan het emotionele welzijn van jullie kind.

3. Laat je begeleiden door een ervaren mediator

Ik hoor je denken: je preekt voor eigen parochie, dat is lekker makkelijk. Ik begrijp dat. Echter is het ook de realiteit in de praktijk dat een scheidingsbemiddelaars duidelijk zijn meerwaarde heeft. Als het om co-ouderschap gaat bijvoorbeeld, helpt een ervaren mediator voorkomen dat jullie in de meest voorkomende valkuilen stappen. Dat betekent dat we voorkomen dat het toch niet lekker loopt na de scheiding en afspraken weer aangepast moeten worden.

Dat geeft een hoop gedoe, onrust en onzekerheid. Schakel je een ervaren mediator in, dan bespaar je uiteindelijk tijd en energie voor iedereen. Omdat afspraken worden gemaakt die voor iedereen werken. Nu én op de langere termijn. Want ook daar kijkt je mediator al naar.

Wat doet een scheidingsbemiddelaar voor je?

Lees meer over scheidingsbemiddeling

Co-ouderschap in het ouderschapsplan

De vorm van co-ouderschap

Kiezen jullie voor een week-om-week-verdeling? Of wisselen de kinderen steeds na een halve week? De week-om-week-verdeling wordt vaak gebruikt bij wat oudere kinderen. Middelbare scholieren vinden het vaak fijner om wat minder wisselmomenten te hebben, zodat het voor hen overzichtelijker is. Bij jongere kinderen werken we vaak met een wisselmoment na een halve week, omdat het voor hen lastiger is om de andere ouder zo lang te missen. Maar niets is in beton gegoten. Kijk wat bij jullie en jullie kinderen past en leg dit duidelijk vast in het ouderschapsplan.

Het wisselmoment

Bij schoolgaande kinderen kiezen de ouders er vaak voor om het wisselmoment via school te laten verlopen. De ene ouder brengt de kinderen dan naar school en de andere ouder haalt ze op van school. Ze spreken in deze situatie altijd iets af over het vervoer van de bagage van de kinderen. Je kunt je voorstellen dat het geen prettig idee is als je kind met een rolkoffer met bagage naar school moet.

Het kan ook een goed idee zijn om af en toe een wisselmoment thuis af te spreken. Zo komen de ouders nog even bij elkaar over de vloer en dat vinden kinderen vaak prettig.

Kleding

Kopen jullie allebei kleding voor de kinderen? Of koopt één van de ouders kleding en wordt dit over beide huizen verdeeld? Of reist de kleding mee met de kinderen? Alles kan, als het maar goed werkt voor jullie en de kinderen.

Wie krijgt het kindergeld bij co-ouderschap?

Ook bij co-ouderschap is er sprake van kinderalimentatie. Degene met het hoogste inkomen betaalt een bijdrage aan degene met het laagste inkomen. Ook krijgen jullie nog steeds kinderbijslag voor je kind en hebben jullie misschien recht op toeslagen (kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget).

Om te zorgen voor een eerlijke financiële verdeling, kiezen veel co-ouders voor een kinderrekening. Dit is een en/of rekening waar beide ouders toegang toe hebben en die ze gebruiken voor uitgaven voor de kinderen. Denk aan schoolkosten, kleding en sport. Veel ouders vinden dit prettig werken, omdat ze allebei uitgaven kunnen doen voor de kinderen. Ook is een kinderrekening heel transparant: je ziet precies welke uitgaven er zijn.

Maak in het ouderschapsplan duidelijke afspraken over de kinderrekening. Welk bedrag storten jullie erop? Welke kosten betalen jullie van de kinderrekening? Welke uitgaven willen jullie vooraf overleggen? En wat doen jullie als er geld overblijft of juist tekort is op de kinderrekening? Je mediator van Zorgzaam Scheiden neemt al deze zaken en nog veel meer op in het ouderschapsplan. Zo maken jullie een goede start als co-ouder.

Meer weten over co-ouderschap?

Wil je meer weten over succesvol co-ouderschap? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik help jullie graag om samen goede co-ouders te worden.

Neem vrijblijvend contact op

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Meer artikelen over "Co-Ouderschap"

De eerste vraag die ik aan ouders stel als we starten met het maken van het ouderschapsplan is: Willen jullie co-ouderschap of niet? Ouders kijken mij dan aan en vragen vaak: wat betekent dat?...
lees verder
Als ouders gaan scheiden zijn ze het over de kinderen vaak wel eens: ze willen voor hen echt het allerbeste. Eén op de vijf stellen kiest voor co-ouderschap.  Dat betekent allebei...
lees verder
Aan tafel krijg ik met regelmaat ouders die voor co-ouderschap kiezen als de beste vorm voor zorg van hun kind(eren). In veel gevallen gaat het opstellen van een ouderschapsplan, waarbij alle...
lees verder
Co-ouderschap lijkt voor de meeste mensen die gaan scheiden de optimale oplossing voor de zorg van de kinderen. In de praktijk kiest een kwart van de stellen die uit elkaar gaan voor...
lees verder
Afspraak maken