"Veelgestelde vragen over eenzijdige scheiding"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht
Jolanda Hoogeboom

Heb je besloten dat je wilt scheiden, maar wil je partner niet meewerken? Dan is het in Nederland mogelijk om een eenzijdige scheiding aan te vragen bij de rechter. Dat kun je niet zelf doen. Een eenzijdig verzoek tot echtscheiding moet je indienen via je advocaat.

In dit artikel lees je antwoorden op veel gestelde vragen die we krijgen over eenzijdige echtscheiding. Zoals; hoe verloopt de procedure bij een verzoek voor eenzijdige echtscheiding? Hoelang duurt een eenzijdige scheiding? Hoelang kun je een eenzijdige echtscheiding tegenhouden en wat zijn nadelen van een eenzijdige scheiding?

Heb je vragen over een eenzijdige scheiding aanvragen?

Neem contact op
Of lees verder voor meer informatie.

Eenzijdige scheiding
Hoe werkt de procedure

Een eenzijdige scheiding is mogelijk wanneer je via je advocaat een verzoek tot echtscheiding indient. Is dit verzoek goed onderbouwd, dan zal een rechter het in de praktijk niet gauw afwijzen. Goed onderbouwd betekent dat duidelijk is dat het huwelijk ‘duurzaam ontwricht’ is.

In het verzoek om eenzijdige echtscheiding kun je de rechter ook vragen om één of enkele nevenvoorzieningen. Een nevenvoorziening is een verzoek aan de rechter over bijvoorbeeld:

Je partner kan bezwaar maken

Je partner ontvangt een kopie van dit eenzijdige verzoek. Is dit eerste verzoekschrift ingediend en wil je partner daartegen bezwaar maken? Dan heeft hij of zij daarvoor 6 weken de tijd. In het bezwaar moet je partner zijn of haar verweer indienen tegen de scheiding.

Het kan zijn dat je partner geen bezwaar maakt tegen de scheiding, maar wel tegen de nevenvoorzieningen. Dat is niet vreemd, als jullie daarover geen overleg hebben gehad. Ook daartegen kan bezwaar worden ingediend. 

Wil je scheidingsbemiddeling inzetten om de scheiding goed te regelen?

Plan een vrijblijvende kennismaking

Hoelang duurt een eenzijdige echtscheiding?

Zodra het verzoek tot echtscheiding is ingediend, is de scheidingsprocedure gestart. Je partner heeft 6 weken de tijd om bezwaar te maken, maar zijn of haar advocaat kan om uitstel vragen. Vervolgens vindt er een zitting bij de rechtbank plaats, waar de rechter een uitspraak doet. Tegen die uitspraak kan wederom bezwaar gemaakt worden binnen 3 maanden.

De scheiding is pas officieel wanneer jullie de uitspraak van de rechter accepteren en de scheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente. Al met al duurt een eenzijdige scheiding in de praktijk vaak minimaal een half jaar tot 12 maanden. Wanneer onze mediators een scheiding begeleiden, duurt een scheiding gemiddeld 2 tot 5 maanden. Een eenzijdige echtscheiding duurt in de praktijk dus vaak langer dan een ‘normale scheiding’.

Hoe lang kun je een scheiding tegenhouden?

Een eenzijdige echtscheiding kan uiteindelijk in de meeste gevallen niet tegengehouden worden. Wel kan je partner de echtscheiding rekken door maximaal gebruik te maken van de tijd en mogelijkheden om bezwaar te maken. Dit in combinatie met de drukte bij de Nederlandse rechtbanken, kan ervoor zorgen dat een eenzijdige echtscheiding minimaal 6 maanden tot soms langer dan een jaar kan duren.

Wil je scheidingsbemiddeling inzetten om je scheiding goed en snel te regelen?
Plan een vrijblijvende kennismaking.

Neem contact op

Nadeel eenzijdige scheiding

Een eenzijdige scheiding vraag je niet zomaar aan. Dat doe je alleen wanneer je het samen niet eens bent over de toekomst van jullie relatie.

Het eenzijdig aanvragen van de echtscheiding heeft een aantal belangrijke nadelen:

 • Een eenzijdige scheiding duurt langer
 • De kosten voor een eenzijdige scheiding zijn hoger
 • Conflicten worden eerder aangewakkerd dan opgelost
 • Communicatie in de toekomst verloopt moeizamer
 • Het gebrek aan communicatie tussen de ouders maakt de scheiding voor kinderen zwaarder. Nu en in de toekomst.

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende kennismaking inplannen?

Neem vrijblijvend contact op

Ondervang de nadelen met hulp van een mediator

Vanwege de grote nadelen van een eenzijdige scheiding kiezen steeds meer stellen ervoor om toch een ervaren mediator in te schakelen.

Wat levert een ervaren mediator op?

 • Alle zaken snel op een rij
 • Eerlijk advies over de beste oplossingen
 • Oog voor belangen van alle betrokkenen
 • Afspraken waar jullie allebei achter staan
 • Volop aandacht voor de kinderen
 • Zorgvuldig verloop van het scheidingsproces
 • Respectvolle gesprekken
 • Géén kostbare juridische strijd
 • Géén langslepende scheiding
 • Hulp bij het scheidingsconvenant en desgewenst ouderschapsplan
 • Nazorg

Hulp bij echtscheiding

Zoek je hulp bij jullie scheiding omdat je wilt voorkomen dat het scheidingstraject onnodig lang duurt en onnodig kostbaar wordt? Zorgzaam Scheiden helpt je van begin tot eind bij alle stappen van het scheidingstraject. Je hebt snel alle informatie die je nodig hebt en overzicht over wat er moet gebeuren.

Samen met jullie maken we in het eerste kennismakingsgesprek een reële planning. Wij bewaken die planning, zodat we de voortgang erin houden, maar zaken niet overhaasten. Dit is onze manier om de scheiding zo snel mogelijk én vooral goed te regelen, voor alle betrokkenen.

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Eenzijdige scheiding | Alle antwoorden op veelgestelde vragen op een rij
"Hoor jij de kinderstem tijdens jullie scheiding?"

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Meer artikelen over "Praktisch"

Scheiden van tafel en bed is een vorm van scheiden waarbij jullie voor de wet getrouwd blijven, maar fiscaal en financieel gescheiden leven. Ook in praktische zin gaan ex-partners vaak apart...
lees verder
“Als we dan toch uit elkaar gaan, dan maar meteen.” Het wordt vaak gezegd tijdens een kennismakingsgesprek dat ik met partners heb die willen scheiden. Deze uitspraak komt, vreemd...
lees verder
Dit is een vraag die wij heel vaak krijgen en dat is natuurlijk logisch. Jullie gaan scheiden en willen zo snel mogelijk verder met jullie leven en alles goed geregeld hebben. Zolang jullie nog...
lees verder
Na lange tijd van twijfels en veel nadenken, heb je dan de beslissing genomen; je wilt scheiden. Maar dan? Wat moet er allemaal geregeld worden? Hoe snel kan ik scheiden? Wat is de doorlooptijd...
lees verder
Op het moment dat jullie besloten hebben om de echtscheiding in gang te zetten, komt er veel op jullie af. Jullie zullen vast vragen hebben wat er allemaal komt kijken bij een echtscheiding. De...
lees verder
Tot 2009 was het mogelijk om het huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap en deze vervolgens via de notaris te laten ontbinden. Dit betekende dus dat het niet via de rechter hoefde....
lees verder
Afspraak maken