085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

Hoe lang duurt een scheiding? Lees hier de stappen en inschatting.

Dorith Trovato

Dit is een vraag die wij heel vaak krijgen en dat is natuurlijk logisch. Jullie gaan scheiden en willen zo snel mogelijk verder met jullie leven en alles goed geregeld hebben. Zolang jullie nog niet gescheiden zijn kunnen jullie namelijk nog niet verder omdat jullie dan nog financieel en fiscaal aan elkaar verbonden zijn.

De duur van het scheidingstraject ligt deels in jullie eigen handen. Er moeten veel afspraken gemaakt worden over de kinderen en over alle materiële zaken die jullie samen hebben, zoals de koopwoning, de inboedel, de auto, de bankrekeningen en het opgebouwde pensioen tijdens jullie huwelijk. Hoe sneller jullie het eens worden over alle te maken afspraken, hoe sneller de scheidingspapieren ingediend kunnen worden bij de rechtbank.

Lees verder onder de introductievideo

Hoe lang duurt een scheiding? - Zorgzaam Scheiden

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Het begint allemaal bij een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek leg ik jullie uit hoe het traject er precies uit komt te zien en wat er allemaal geregeld moet worden. Hierbij zal het belang van de kinderen continue voorop blijven staan.

Verder kunnen jullie alle vragen stellen die jullie hebben en zullen wij bespreken waar jullie het meeste zorgen over hebben. Ook ik ga jullie veel vragen stellen om een beeld te krijgen van jullie situatie. Aan het eind van het gesprek loop ik met jullie onze Mediation overeenkomst door en kan ik de kosten benoemen die voor jullie van toepassingen zijn. Als de wederzijdse klik goed is tekenen wij de Mediation overeenkomst en gaan we aan de slag.

Heb je vragen, of wil je een kennismakingsgesprek aanvragen?

Neem contact op
Of lees hieronder verder

Vervolggesprek(ken)

In het vervolggesprek, welke circa 1,5/2 uur zal duren, gaan we eerst aan de slag met het bespreken van het ouderschapsplan zodat alles duidelijk is vastgelegd voor als jullie beiden een eigen huishouden hebben.  Dit geeft overzicht en rust voor jullie allemaal.

In hetzelfde gesprek kunnen wij als er nog tijd is een begin maken met het bespreken van alle zaken die in het echtscheidingsconvenant (vaststellingsovereenkomst) komen te staan. Soms zijn er onderling al veel afspraken gemaakt waardoor alles vrij snel op papier kan staan, maar soms heeft het wat meer tijd nodig om tot overeenstemming te komen en zijn hiervoor nog 1 of 2 gesprekken nodig.

Duur na indienen bij Rechtbank

Na het indienen van de scheidingspapieren bij de Rechtbank is de wettelijke peildatum van de scheiding bekend en stopt de huwelijksgemeenschap al. Dit wil zeggen dat er op dat moment al eventuele toeslagen aangevraagd kunnen worden zodra jullie op dat moment al ieder een eigen woonadres hebben. Daarna duurt het nog ongeveer 4-6 weken voordat de beschikking (uitspraak) Rechtbank terugkomt.

Inschrijven scheiding bij de Burgerlijke Stand

Nadat de beschikking terug is van de Rechtbank vraag ik jullie middels een zogenaamde akte van berusting, of jullie het er nog steeds mee eens zijn dat de scheiding wordt ingeschreven bij de Burgerlijke Stand. Hoelang dit duurt verschilt per gemeente. Dit kan variëren tussen de 5-15 werkdagen. Zodra wij de bevestiging hebben ontvangen van de gemeente is de scheiding definitief en volgt eventueel alleen nog de weg naar de notaris als er sprake is van bijvoorbeeld een koopwoning. Bij de notaris wordt middels de akte van verdeling geregeld dat alles met elkaar afgerekend wordt.

Samengevat hoe lang een scheiding duurt

De duur van het scheidingstraject hangt af van hoe snel jullie het eens worden over alles wat geregeld moet worden. In het geval dit soepel en snel verloopt kan een scheiding in gemiddeld 3 maanden geregeld zijn.

Wil je meer informatie?

Willen jullie hier meer over weten? Neem dan contact met mij op.

Neem vrijblijvend contact op

 

Hoe lang duurt een scheiding?
"Hoor jij de kinderstem tijdens jullie scheiding?"

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Meer artikelen over "Praktisch"

Heb je besloten dat je wilt scheiden, maar wil je partner niet meewerken? Dan is het in Nederland mogelijk om een eenzijdige scheiding aan te vragen bij de rechter. Dat kun je niet zelf doen. Een...
lees verder
Scheiden van tafel en bed is een vorm van scheiden waarbij jullie voor de wet getrouwd blijven, maar fiscaal en financieel gescheiden leven. Ook in praktische zin gaan ex-partners vaak apart...
lees verder
“Als we dan toch uit elkaar gaan, dan maar meteen.” Het wordt vaak gezegd tijdens een kennismakingsgesprek dat ik met partners heb die willen scheiden. Deze uitspraak komt, vreemd...
lees verder
Na lange tijd van twijfels en veel nadenken, heb je dan de beslissing genomen; je wilt scheiden. Maar dan? Wat moet er allemaal geregeld worden? Hoe snel kan ik scheiden? Wat is de doorlooptijd...
lees verder
Op het moment dat jullie besloten hebben om de echtscheiding in gang te zetten, komt er veel op jullie af. Jullie zullen vast vragen hebben wat er allemaal komt kijken bij een echtscheiding. De...
lees verder
Tot 2009 was het mogelijk om het huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap en deze vervolgens via de notaris te laten ontbinden. Dit betekende dus dat het niet via de rechter hoefde....
lees verder
Afspraak maken