"Ik zou graag de paar jaar die ik nog hoop te hebben gelukkig willen zijn"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

Je leven lang getrouwd en dan een scheiding

Jolanda Hoogeboom

“Ik zou graag de paar jaar die ik nog hoop te hebben gelukkig willen zijn”. Dit is iets wat ik laatst heb meegemaakt en wat mij enorm heeft geraakt. Het huwelijk was in dit al langer dan 40 jaar. Hoe heftig is het dan om deze stap te zetten?

Als scheidingsbemiddelaar kom ik niet alleen maar in aanraking met echtparen die kleine kinderen hebben. Ik kom in heel veel verschillende situaties terecht. Stellen die samenwonen met kinderen of zonder kinderen, stellen zonder kinderen maar die al kinderen hebben uit een vorige relatie, alleen een ouderschapsplan opstellen komt ook voor.

De situatie die ik in het begin beschreef is een situatie die meer kan voorkomen. In deze situatie ben ik bij de mensen thuis geweest en heb ik hun hele levensverhaal gehoord. Ik realiseerde me dat ik zelf nog niet eens geboren was toen zij gingen trouwen.

Lees verder onder de introductievideo

Je leven lang getrouwd en dan een scheiding - Zorgzaam Scheiden

Vroeger was scheiden niet zo normaal

Vroeger trouwden mensen vaak omdat het moest. Ze waren bijvoorbeeld zwanger en moesten trouwen of ze trouwden gewoon al op jongere leeftijd dan dat wij tegenwoordig gewend zijn.

Scheiden was in die tijd niet zo normaal en geaccepteerd als dat het nu is en daarom bleven deze mensen vaak bij elkaar vanwege de kinderen en omdat dit nou eenmaal de keuze is die ze destijds gemaakt hadden en omdat dit sociaal geaccepteerd was.

Tegenwoordig spreken meer mensen zich uit

Tegenwoordig durft deze groep mensen steeds vaker te zeggen “Ik ben nooit gelukkig geweest”, of “Ik wil weten wie ik ben, want ik ben zo jong getrouwd en daardoor ken ik geen ander leven, ik ben mezelf kwijtgeraakt” of de reden die me het meeste raakt en waar ik deze blog ook mee ben begonnen “Ik zou graag de paar jaar die ik nog hoop te hebben gelukkig willen zijn”.

Pijnlijke woorden, maar dit maakt wel duidelijk dat niet ieder huwelijk gelukkig is en dat mensen vaak heel lang kunnen doen alsof. De trieste conclusie voor mij is dat er dus mensen zijn die het grootste deel van hun leven niet zichzelf heeft kunnen zijn en niet gelukkig is geweest.

Wat als maar één van beiden wil scheiden?

Soms is het een van beide die zich zo voelt en dat maakt het natuurlijk extra moeilijk. Dit is al moeilijk als je als “jong stel” uit elkaar gaat, maar extra moeilijk als je al in de 70 of 80 bent.

Alles wat je bijna je hele leven hebt gekend valt in een keer weg. Opnieuw beginnen op deze leeftijd is veel moeilijker.

Vergelijking met overlijden

Ik hoor van klanten dan ook wel vaak de vergelijking met een overlijden. Een klant van mij verwoordde dit zo treffend, zij zei “Het is net of ik nu al afscheid moet nemen van mijn maatje. Ik wist dat het eraan zat te komen, maar ik dacht doordat hij of ik zou komen te overlijden.

Niet omdat hij nu bij mij weg wil en een nieuw leven wil opbouwen. Hoe moet ik hiermee omgaan? Als hij dood is heb ik veel verdriet, maar dan kan ik rouwen en het een plek geven.

Nu gaat hij eigenlijk ook dood, maar ik kan hem nog steeds tegenkomen. Hoe kan ik dit verwerken dat is toch onmenselijk?”

Scheiden is een bewuste keuze

Dit raakt mij als scheidingsbemiddelaar enorm. Ik kan mij ook niet voorstellen hoe het moet zijn om zo lang bij elkaar te zijn geweest, alles te hebben gedeeld zoals het geluk van kinderen krijgen, kleinkinderen, maar ook samen het verlies van familie en vrienden te hebben gedeeld. Je hebt samen zoveel geschiedenis dat kan je nooit meer vergeten. Ik leg dan ook uit dat hoe moeilijk dit ook is, dit ook vergeleken kan worden met inderdaad het rouwen alsof iemand is overleden. Je neemt afscheid van een leven die je langer hebt geleefd dan dat je zonder die partner bent geweest.

Hoe moeilijk de stap ook is, het is altijd een bewuste keuze. Vaak zullen familie en vrienden zeggen “Waar begin je aan?” “Alles kapot maken terwijl je al zo oud bent, kan je het niet gewoon nog even volhouden?” Ik zeg dan altijd waarom? Iedereen heeft nogmaals het recht op geluk ook al is het nog maar voor misschien een korte periode. Je leeft maar een keer.

Wat wel belangrijk is, is dat er goed wordt gekeken wat er in deze situatie allemaal geregeld moet worden. Buiten alle emoties die ik als scheidingsbemiddelaar begeleid help ik ook bij alles wat geregeld moet worden om ervoor te zorgen dat de scheiding goed op papier komt.

Lees meer over:
Scheiden op latere leeftijd

Veel vragen en onzekerheden

Als je jezelf hierin herkent dan zul je waarschijnlijk heel veel vragen hebben en vooral onzekerheden. Dit is heel normaal, want er gaat nogal wat veranderen. Niet alleen voor jullie, maar ook voor iedereen om jullie heen. Jullie kinderen en kleinkinderen krijgen hier ook veel van mee. Belangrijk is het daarom om alles netjes te regelen en te voorkomen dat het een vechtscheiding gaat worden die lang gaat duren, veel geld gaat kosten en waarbij iedereen nog meer pijn krijgt dan er al is.

Ieder huwelijk, kort of lang, verdient het om op een waardige en nette manier afgehandeld te worden. Er zal hierbij naar verschillende zaken gekeken moeten worden. Het zou natuurlijk zo mooi zijn dat jullie na de scheiding wel nog de leuke opa en oma kunnen zijn voor jullie kleinkinderen. Dat jullie, hoe moeilijk dat misschien ook is in het begin, samen naar hun verjaardagen kunnen gaan en leuke dingen met hen kunnen doen. Ook voor jullie eigen kinderen is dit heel belangrijk. Want hoe oud jullie eigen kinderen ook zijn, jullie blijven hun ouders en zij willen jullie ook gelukkig zien.

Wij helpen graag

Willen jullie scheidingsbemiddeling inzetten om alles goed en netjes te laten verlopen?

Plan een vrijblijvende kennismaking
Wij beantwoorden graag jullie vragen en helpen jullie op weg.

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Meer artikelen over "Zorgzaam"

Regelmatig heb ik de laatste tijd aan mijn mediation-tafel mensen die al lange tijd getrouwd zijn en wat ouder zijn. Na een heel leven samen veel te hebben meegemaakt, besluiten ze te gaan...
lees verder
En ze leefde nog lang en gelukkig. Was het leven maar altijd zo romantisch als het in sprookjes en films eindigt. Helaas is dit heel vaak niet zo in het echte leven. De hoop was er wel maar helaas...
lees verder
Ik heb van die dagen dat ik me besef dat wat ik doe er ook echt toe doet. Ik was bij een stel die het super heeft getroffen in het leven. Intelligent, goede kansen gehad om dat om te zetten in...
lees verder
Wat gaat er soms toch mis wanneer mensen gaan scheiden? Hoe kan het toch dat mensen soms  zo met elkaar in strijd raken, dat zij zelfs (onbewust) ten koste van de kinderen elkaar kwetsen en...
lees verder
Scheiden of bij elkaar blijven. Misschien loop je al langer met deze gedachte rond en kom je er niet uit. Niet zo raar. Scheiden of blijven is een van de allermoeilijkste beslissingen die je kunt...
lees verder
Ik wil scheiden maar mijn partner niet. Wat moet ik doen? Heel regelmatig word ik gebeld met deze vraag. Ook tijdens een kennismakingsgesprek gebeurt het regelmatig dat we aan tafel zitten en er...
lees verder
Ik hoor heel vaak in een kennismakingsgesprek de meest vreselijke verhalen van stellen die uit elkaar gaan en vertellen hoe het bij andere familie, vrienden en buren helemaal verkeerd is gegaan....
lees verder
Cultuur wordt ons met de paplepel ingegoten. Het raakt onze diepste waarden en normen. Ik kan mij dus goed voorstellen dat een relatie tussen 2 mensen met een verschillende culturele achtergrond...
lees verder
Samen één visie; in het scheidingsproces moet het om het kind gaan. De stem van het kind moet gehoord worden. Kinderen mogen niet de dupe worden van de strijd tussen ouders....
lees verder
Zorgeloos scheiden. Kan dat? Op het moment dat je een van de grootste beslissingen in je leven neemt, die grote impact heeft? Ik vrees van niet. Helemaal zorgeloos scheiden is niet reëel....
lees verder
Met de meeste mensen die ik heb geholpen bij hun scheiding heb ik ook daarna wel eens contact. Meestal is men blij dat alles in goed overleg is afgerond. Soms merk ik dat de communicatie...
lees verder
Hoe zou je willen omgaan met je ex-partner na de scheiding? Wil je samen de ouderavonden van de kinderen bezoeken? Af en toe een kop koffiedrinken om even bij te praten? Of wil je samen dingen...
lees verder
Wat gaat er vaak toch mis wanneer mensen gaan scheiden? Hoe kan het toch dat mensen soms zo met elkaar in strijd raken, dat zij zelfs (onbewust) ten koste van de kinderen elkaar kwetsen en pijn...
lees verder
Een scheiding is vaak extra emotioneel als er kinderen bij betrokken zijn. Dan heb ik als scheidingsbemiddelaar extra aandacht voor de toekomstige relatie tussen de ex-partners die voor de rest...
lees verder
Je had je verheugd op je oude dag samen maar dan komt de mededeling dat je echtgenoot van je wil scheiden. En dan zit je na 30, 40 of zelfs 50 jaar huwelijk bij een mediator aan tafel om je...
lees verder
Over het algemeen kiezen mensen niet zomaar voor een scheiding. Veel mensen doen er 3 tot 5 jaar over om tot deze definitieve beslissing te komen, zeker als er kinderen in het spel zijn. De...
lees verder
Mensen vragen mij weleens waarom ik dit werk doe en ook of het niet enorm zwaar is. Ja natuurlijk word ik regelmatig geraakt in de gesprekken, ik ben ook maar een mens. Echter wordt er aan tafel...
lees verder
‘Papa wil ons even niet meer zien!’ Het scheidingspercentage bij Nederlandse huwelijken ligt hoog. Maar liefst veertig procent van de trouwbeloften strandt tussentijds. Veelal...
lees verder
De zomerkampen waren volgens de kinderen een groot succes! Omdat er in Nederland steeds meer kinderen met gescheiden ouders zijn en we uit ervaring weten dat kinderen hier veel last van hebben,...
lees verder
Afspraak maken