"Een scheiding en huisdieren vraagt om extra afspraken"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

Met huisdieren een scheiding in

Daphne Prins

Dierendag. Een dag die in het teken staat van de huisdieren die we hebben. Een dag waarop mensen hun huisdier eens extra verwennen. Een beetje extra aandacht voor het dier die elke dag voor het warme gezelschap zorgt in huis. Het is vaak niet het allereerste waar mensen aan denken wanneer ze samen besluiten om uit elkaar te gaan.

Lees verder onder de introductievideo

Met huisdieren een scheiding in - Zorgzaam Scheiden

Misschien niet de eerste prioriteit

De eerste prioriteit ligt toch vaak eerst bij de kinderen, het huis of bijvoorbeeld de verdeling van de eigen onderneming. Maar wat gaan jullie doen met jullie trouwe viervoeter? Of de kat die jullie samen hebben gekocht toen jullie gingen samenwonen? Of de konijnen van de kinderen? Ook over jullie huisdieren zullen jullie samen iets moeten afspreken en daarom besteden we daar aan tafel ook aandacht aan. Want dit is immers toch ook een onderdeel van jullie gezin?

Omgangsregeling voor de hond?

Steeds vaker kom ik als scheidingsbemiddelaar tegen dat mensen graag een omgangsregeling willen voor bijvoorbeeld de hond. Mensen spreken dan af dat het huisdier de ene week bij de één verblijft en de andere week bij de ander. Wat ik ook steeds vaker zie gebeuren is dat het huisdier meegaat met de zorgveredeling van de kinderen. Op deze manier is er genoeg aandacht voor het dier en hoeven de kinderen het dier niet te missen.

Voorbeeld uit de praktijk

Voor de kinderen is dit vaak erg fijn als het huisdier met hun mee gaat zodat ze samen blijven. Zeker in een situatie waarin al zoveel dingen om hun heen veranderd kan het een goede steun voor ze zijn. Ik hoor ook vaak kinderen in het kindergesprek hun zorgen uiten over hun huisdier en dat ze bang zijn om het dier minder te zien. Laatst had ik een gesprek met een meisje van 12. Ze wist eigenlijk zelf niet beter dan dat ze haar hond Kyra van 8 in haar leven had.

Haar wens was dat de hond met haar mee zou gaan, maar ze vertelde dat haar vader dat met zijn werk niet zag zitten. “Nou, in de week dat wij dan bij papa zijn, dan kan ik toch in de schoolpauze naar huis fietsen om Kyra uit te laten?’’ Riep ze overtuigend. Ze had er veel voor over om niet ook gescheiden te worden van haar hond.

Samen met haar ouders hebben we toen gekeken wat er mogelijk was en hoe haar hond Kyra toch zoveel mogelijk bij haar kon zijn. Dit en hoe ze dan om wilde gaan met de kosten van de hond heb ik daarna voor ze vastgelegd in het convenant. Natuurlijk kijken we ook wat het beste is voor het dier. Wie is er meer thuis? En kan het dier het aan om steeds tussen twee huizen te wisselen? Voor katten bijvoorbeeld is het wisselen tussen twee huizen vaak niet wenselijk.

Het huisdier heeft geen stem of wil in de scheiding. Het is overgeleverd aan zijn baasjes en wat zij met elkaar afspraken. Het heeft ook recht op een fijne plek na de scheiding en dat er ook dan nog voor hem of haar gezorgd wordt.

Met huisdieren een scheiding in
"Afspraken maken over de huisdieren bij een scheiding hoort erbij"

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Meer artikelen over "Huisdieren"

Tijdens mijn gesprekken met ouders en kinderen tijdens een scheiding krijg ik vaak de vraag hoe het straks moet met de huisdieren. Vooral voor kinderen is dit een heel belangrijk onderwerp....
lees verder
Tom rent de keuken in, daar waar hond Jack hem al bijna tackelt met zijn grote, lompe hondenlichaam. Tom is bijna net zo groot als Jack, maar als Jack tegen het aanrecht zou gaan staan is hij veel...
lees verder
“Mama, wat gebeurt er met onze hond Tommy als jullie uit elkaar gaan?” Voor kinderen is het scheidingsproces een heel onzekere periode. Hun vastigheden en patronen worden...
lees verder
Wie krijgt de hond na de relatiebreuk? Er wordt nog regelmatig een beetje lacherig gedaan als mensen zien dat we in het echtscheidingsconvenant ook een artikel hebben opgenomen over de huisdieren....
lees verder
Afspraak maken