"Gescheiden en toch onder één dak?"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

Na scheiding samen in huis blijven wonen
Is dat een goed idee?

Arno Janssen

Het woningaanbod in Nederland is klein en de prijzen voor kopen of huren torenhoog. Urgentie is vaak lastig te krijgen. Hoe komen we dan aan een ‘extra huis’? Een logische en terechte vraag die vaak wordt gesteld. En wat doe je als je geen huis kunt krijgen?

Is na scheiding samen in huis blijven wonen een optie? Of kies je voor ‘birdnesting’? Waarbij de kinderen in het huis blijven wonen en de ouders om de beurt ‘in- en uitvliegen’ om voor de kinderen te zorgen. In dit blogartikel nemen we beide opties onder de loep.

Lees verder onder de introductievideo

Na de scheiding samen in huis blijven wonen? - Zorgzaam Scheiden

Na scheiding samen in huis blijven wonen
Kan dat werken voor jullie?

Steeds meer ex-partners kiezen er (meestal noodgedwongen) voor om na de scheiding samen in huis te blijven wonen. Voor de meeste kinderen is dit de ideale situatie na de scheiding. We zien het kinderen vaak tekenen als ze mogen aangeven wat voor hen de ideale situatie zou zijn. Ze delen het huis horizontaal of verticaal in tweeën. Papa aan de ene kant en mama die aan de andere kant van het huis woont. Zo hoeft er weinig te veranderen voor de kinderen.

Dat is ook meestal meteen het probleem. Jullie gaan uit elkaar omdat er iets in de relatie niet meer werkt en je besluit je leven niet langer met elkaar te delen. Na de scheiding samen in huis blijven wonen, betekent dat er weinig verandert. Is dat dan een goed idee?

Gescheiden onder één dak wonen, werkt alleen (tijdelijk) als jullie goed met elkaar omgaan en als er (nog) geen andere partner in het spel is. Want hoe gaan jullie het dán organiseren? Maar eerlijk is eerlijk; er zijn veel zaken waar je - zeker tijdelijk - samen afspraken over kunt maken.

Meer weten over birdnesting of na scheiding samen in huis blijven wonen?

Neem contact op
Snel antwoord op je vragen

Na de scheiding samen blijven wonen
Hoe leg je dat uit aan de kinderen?

Terug naar de kinderen. Jullie hebben de kinderen net verteld dat je uit elkaar gaat. En dan ga je daarna uitleggen dat jullie na de scheiding samen blijven wonen. Als kinderen ergens hoop van krijgen dat het toch weer goed komt, is het wel hiervan.

Wil je dat? Is dat eerlijk naar de kinderen toe? Na de scheiding samen in huis blijven wonen kan alleen met hele duidelijke afspraken en in goed overleg met jullie kinderen.

Is na scheiding samen in huis blijven wonen een goede woonoplossing voor jullie?
Bespreek het met een onafhankelijke mediator

Plan een kennismaking

Birdnesting
Om de beurt in het huis wonen

Birdnesting komt letterlijk van ‘vogelgedrag’. De term is het gemakkelijkst uit te leggen aan de hand van de omschrijving op Wikipedia. Daarin wordt birdnesting als volgt uitgelegd: ‘een vogelnest biedt de vogels een veilige plaats om hun eieren in te leggen en hun nakomelingen te voeden, tot ze zelfstandig kunnen uitvliegen.’

Jullie huis is een ‘veilig nest’ voor de ouders om de kinderen op te voeden. In het tweede gedeelte van de definitie wordt al benoemd dat er een einde komt aan deze situatie van birdnesting. Want als de kinderen groot worden en zelfstandig uitvliegen, hebben ze het veilige nest niet meer nodig.

Tot welke leeftijd is birdnesting wenselijk?

De vraag rijst vervolgens; wanneer zijn de kinderen groot genoeg om uit te vliegen? Of ex-partners nu beiden hun eigen huis inrichten, na de scheiding samen in huis blijven wonen of kiezen voor birdnesting, dit onderwerp geeft voor veel ouders discussie. Wanneer is jullie kind zelfstandig genoeg om zelf uit te vliegen?

Wanneer is een kind oud genoeg om uit te vliegen?

De wetgeving helpt daar in ieder geval niet erg bij. Immers, een ouderschapsplan loopt tot 18 jaar en de kinderen mogen vanaf 16 jaar zelf beslissen waar ze willen wonen. Zijn ze dan met 18 jaar of met 16 jaar oud genoeg om zelf te vliegen? Uiteraard is dat ook nog eens voor ieder kind anders, want het gemiddelde kind bestaat niet. Een pasklaar antwoord is er niet op deze vraag. Toch is het in de praktijk goed om het vooraf met elkaar hierover te hebben, als je na de scheiding kiest voor birdnesting.

Meer weten over birdnesting?

Neem contact op
Snel antwoord op je vragen

Wat betekent birdnesting in het dagelijks leven?

Birdnesting betekent dat de kinderen in het huis blijven wonen en de ouders om de beurt in- en uitvliegen op voor de kinderen te zorgen. De ouders hebben in deze situatie een tweede appartement of huis waar ze om de beurt verblijven, als ze niet voor de kinderen zorgen. Dit kan een gezamenlijke woning zijn of ze wonen ieder in een eigen appartement of huis.

Net als na de scheiding samen in huis blijven wonen, vraagt ook birdnesting vooraf om goede afspraken. In de praktijk zie ik ex-partners namelijk regelmatig tegen dezelfde dingen aanlopen als voor de scheiding. Ik zal de dingen die ik zie hieronder verder toelichten.

Waarover wil je vooraf afspraken maken?

De definitie van birdnestig zei dat het een veilige plek betreft voor de ouders om hun kinderen groot te brengen. Maar hoe ziet dat veilige nest eruit na de scheiding? Ofwel, jullie echtelijke woning is nu van jullie samen. Hoe willen jullie dat in de toekomst regelen? En voor hoe lang wil je dat zo regelen? Tot één van jullie het huis overneemt? Of laten jullie het huis onverdeeld? En voor welke periode laat je de woning dan onverdeeld?

Hoe gaan jullie het praktisch regelen? Komen jullie eventuele nieuwe partners ook parttime in het ‘birdnest’ of is dat huis alleen voor jullie en de kinderen? En hoe regelen jullie het onderhoud, het huishouden, de schoonmaak, opruimen en de was? Hoe ziet het huis eruit op een wisseldag? Doe je dan samen de schoonmaak, was en boodschappen? Of laat je ‘iets achter’ voor de ander.

Birdnesting vraagt veel van iedereen

Birdnesting kan heel goed werken én het vraagt veel overleg en geregel. Als je niet oppast ga je scheiden en blijf je, naast dat je via de kinderen verbonden blijft, ook met elkaar verbonden via het huis, de huisregels, de woonplaats, de mogelijkheden zelf een ander huis te vinden, de toeslagen, fiscale verbinding, de hypotheek etc. Het regelen van birdnesting kost tijd, vraagt inspanning van beide partijen en geeft geen garantie voor succes voor de kinderen. En dat is wel waarvoor je het doet, toch?

Is birdnesting een goede woonoplossing voor jullie na de scheiding?
Bespreek het met een onafhankelijke mediator.

Plan een kennismaking

Dé beste woonoplossing na scheiding!

Helaas. Er is niet één beste oplossing voor huisvesting na de scheiding. De oplossing voor een huisvestigingsprobleem moeten jullie echt zoeken in creativiteit en flexibiliteit naar elkaar toe. Bij vrienden of familie, in een stacaravan, het is allemaal niet ideaal. Het is vooral voor jullie als ouders een tijdje behelpen. Je zult allemaal een tijdje moeten dealen met de situatie, om het voor de kinderen zo soepel mogelijk te laten verlopen.   

De beste oplossing is er wel voor iedereen, maar is voor iedereen anders. Wil je samen met een mediator onderzoeken of na scheiding samen in huis blijven wonen een goede optie is? Wil je onderzoeken of in jullie situatie birdnesting een reële optie is? Je mediator van Zorgzaam Scheiden helpt je daar graag. Wij bieden informatie en structuur, zodat je de mogelijkheden en voor- en nadelen kent. We vragen uitgebreid door en kijken ook naar de toekomst. Net zo lang tot de situatie duidelijk is en jullie weloverwogen kiezen voor de beste woonoplossing in jullie situatie. Dat vraagt tijd en aandacht, maar levert in de toekomst tijd, rust en woonplezier op voor iedereen.

Heb je vragen over de scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?
Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt
We nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Neem contact op

Na de scheiding samen in huis blijven wonen?
"Is birdnesting een reële optie?"

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Meer artikelen over "Woning"

Afspraak maken