"Piepjonge kinderen en toch uit elkaar?"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

Scheiden met jonge kinderen
Piepjonge kinderen en toch uit elkaar?

Else van Malland

Scheiden met jonge kinderen komt best vaak voor. Soms zijn mensen echt net ouders geworden en komen ze erachter dat de relatie niet lekker loopt. Heeft één van jullie echt al besloten te willen scheiden met jonge kinderen, dan geeft dat veel verdriet voor alle partijen.

Een zwangerschap en het ouderschap met jonge kinderen vraagt enorm veel van ouders. Mogelijk is de zwangerschap lastig geweest? Waren er complicaties? Is een van jullie verliefd geworden op iemand anders? Er kunnen duizend en een redenen zijn om te scheiden met jonge kinderen en iedere reden maakt het niet minder lastig of verdrietig.

Lees verder onder de introductievideo

Scheiden met jonge kinderen - Zorgzaam Scheiden

Beste leeftijd kind scheiden

Wanneer een van jullie heeft besloten de relatie te beëindigen, dan heeft de ander helaas geen keuze. Je moet wel mee, ook al wil je dat niet. Je kunt nu eenmaal simpelweg niet alleen getrouwd blijven. Of de ander dwingen om tegen zijn of haar zin bij je te blijven.

Soms wordt er gedacht dat jonge kinderen niet zo veel meekrijgen van een scheiding. Helaas klopt dat niet. Een scheiding heeft wel degelijk impact op jonge kinderen. Net zo goed als een scheiding impact heeft op pubers.

Hoe hou je rekening met de leeftijd van je kind bij je scheiding

Eigenlijk is een scheiding voor iedere leeftijd impactvol. Er is niet echt een beste leeftijd voor een kind om te scheiden. Wel kun je rekening houden met wat je kind nodig heeft. Ga je scheiden, wat kun je dan het beste doen voor je baby, je peuter, kleuter of beginnende tiener? Je mediator van Zorgzaam Scheiden kan je adviseren en meedenken over praktische oplossingen die passen bij de leeftijd van jouw kinderen.

Zoek je hulp om de scheiding met jonge kinderen soepel te laten verlopen?

Neem contact op

Scheiden met jonge kinderen
Wat is de impact voor hen?

Denk onder meer aan het verbinden en hechten van jonge kinderen onder de 2 jaar aan beide ouders. Wanneer je gaat scheiden met jonge kinderen of een baby, krijgt dat een andere vorm dan je misschien had gedacht en gewild. Je wilt er als ouder immers voor zorgen dat je jonge kind zich zo veilig mogelijk kan hechten.

Je probeert te voelen en begrijpen wat je jonge kind nodig heeft en komt daarmee tegemoet aan de behoeftes van je baby of peuter. Zo leren jonge kinderen zich vrij te voelen en vrij en blij nieuwe dingen ontdekken.

Positieve ervaringen maken het makkelijker om nieuwe situaties aan te gaan. Zonder angst en zonder belemmeringen. Zelfs als deze nieuwe situaties uitdagend zijn, voelen kinderen zich veilig en zijn ze nieuwsgierig als ze goed gehecht zijn aan de ouders.

Extra spanningen bij scheiden met jonge kinderen
Hoe voorkom je spanningen?

Scheiden met jonge kinderen geeft veel spanningen. Jullie zijn in rouw over het verlies van de relatie en het verlies van jullie jonge gezin. Jullie baby of jonge peuter verliest de veiligheid van het jonge gezin en de vanzelfsprekende en regelmatige aanwezigheid van beide ouders.

Jonge kinderen begrijpen niet wat er gebeurt, maar voelen het wel degelijk. Ze reageren op jullie gedrag en wat er gezegd wordt door jullie. Jullie gevoelens en ervaringen hebben wel degelijk invloed op het gevoel van welbevinden van een baby of jong kind.

6 tips om de impact van de scheiding op jonge kinderen te verkleinen

Spanningen zijn niet te voorkomen bij een scheiding. De scheiding brengt immers veel verdriet, zorgen en onzekerheid met zich mee. Hoe kun je als jonge ouders samen jullie baby zo goed mogelijk begeleiden in deze lastige periode? 6 tips om de impact van de scheiding op jonge kinderen te verkleinen:

  1. Het helpt al enorm als jullie in het bijzijn van jullie baby of peuter geen ruzie maken.
  2. Bij scheiden met jonge kinderen of een baby is het belangrijk dat je hen je liefde, warmte en aandacht blijft geven.
  3. Voor de jonge kinderen is het ondersteunend en belangrijk om in de scheidingsperiode vaker korte, kwalitatieve contactmomenten met beide ouders te hebben.
  4. Als het dagritme en bed- en voedingsritueel bij beide ouders hetzelfde is, geeft dit veel rust en veiligheid.
  5. Bij scheiden met een baby is het belangrijk voor de hechting dat beide ouders de baby voldoende vaak zien. Een baby kan de moeder niet zo lang missen, maar de vader ook niet. Ook de vader moet een veilig hechtingsfiguur worden voor de baby.
  6. Hebben jullie meerdere jonge kinderen, dan zijn hun behoeftes niet te vergelijken met die van de baby. Oudere kinderen kunnen best een paar dagen bij de ene en vervolgens een paar dagen bij de andere ouder zijn. Dit vraagt flexibiliteit van jullie allebei.

Ga je scheiden met een baby of jonge kinderen, dan is het belangrijk dat jullie duidelijke afspraken maken. Niet alleen voor na de scheiding, maar ook tijdens het scheidingstraject. Maak afspraken die voor een langere periode goed vol te houden zijn en voor de baby en jonge kinderen goed werken. Het is in hun belang dat de afspraken een langere periode hetzelfde blijven. Dat geeft hen veel rust en veiligheid.

Scheiden… en de baby dan?

Laatst heb ik een jong ouderpaar begeleid bij hun scheiding. In het kennismakingsgesprek liepen de emoties hoog op. Niet verwonderlijk, want het is nogal wat om te besluiten uit elkaar te gaan als je net een paar weken geleden voor het eerst ouders bent geworden. Dan spat er toch een ‘droombeeld’ uit elkaar. Maar in ieder daaropvolgend gesprek kwam er meer rust. Simpelweg omdat het toekomstbeeld ook voor de ouders steeds duidelijker werd.

Omdat de baby echt nog maar een paar weken oud was, besloten deze ouders om het kindje veel bij de moeder te laten zijn. De vader was er elke paar dagen om een dagdeel met de baby door te brengen. Dit gaf de baby rust en de ouders ook. En dat is uiteindelijk waar het om gaat. De rust doet iedereen in het gezin goed.

Scheiden… en de peuter dan?

Een paar maanden geleden begeleidde ik ouders van een peuter van 3 jaar bij hun scheiding. De peuter was onrustig en vaak boos. Wat zich uitte in woedeaanvallen, gevolgd door een enorme, ontroostbare huilbui. Dit was voor de ouders zwaar. Hun peuter leed duidelijk onder de spanningen tussen hen.

Maar vanaf het moment dat de ouders tot goede afspraken kwamen over de verdeling van zorgtaken en andere zaken in de opvoeding van hun peuter, werd het mannetje steeds rustiger. Hij ging beter slapen en eten en lachte weer steeds meer. Simpelweg omdat zijn ouders rustiger werden. Kinderen laten het vaak heel duidelijk zien; de rust is het allerbelangrijkste voor hen en het hele gezin.

Begeleiding vanuit Zorgzaam Scheiden

De scheidingsbemiddelaars van Zorgzaam Scheiden hebben de kennis en ervaring om je zorgvuldig te begeleiden bij je scheiding met jonge kinderen of een baby.

We ondersteunen jullie in de communicatie en het maken van goede afspraken over de zorgverdeling.

Wellicht zelfs in verschillende leeftijdsfases, omdat iedere leeftijd weer een andere aanpak vraagt. Dit wordt allemaal vastgelegd in een ouderschapsplan.

Op zoek naar hulp om de scheiding met jonge kinderen goed te regelen en soepel te laten verlopen?

Plan een kennismaking
Wij beantwoorden graag je vragen en helpen je op weg.

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Meer artikelen over "Kinderen"

Nog niet zo lang geleden zat ik aan tafel me twee jonge ouders, beiden begin 30. Ze hebben 1 kind van 2 jaar en hadden besloten om uit elkaar te gaan. Los van het feit dat ze nog maar 5 jaar...
lees verder
Vakantie, dat is altijd waar iedereen naar uitkijkt. Heerlijk vrij en doen waar je zelf zin in hebt. Misschien ben je zelfs wel lekker op vakantie geweest. Na deze tijd van genieten en...
lees verder
Stel je voor: jullie zijn straks gescheiden en je kind geeft op een dag aan dat hij of zij liever bij de andere ouder wil wonen. Voor de meeste ouders is dat schrikken. Mijn kind wil bij de...
lees verder
Als scheidingsbemiddelaar leg ik heldere afspraken vast, welke de ouders in het belang van de kinderen samen hebben gemaakt. Omdat ieder kind recht heeft op het uiten van zijn of haar gevoel en...
lees verder
Als jullie hebben besloten om te gaan scheiden is dat al een hele grote beslissing. Op het moment dat jullie tijdens een scheiding kinderen hebben, waarvan een kindje nog een baby is of nog een...
lees verder
Dit is een beslissing die niet makkelijk is en veel zorgen en vragen met zich meebrengt. De afgelopen tijd heb ik meerdere stellen geholpen waarbij dit het geval was. De grootste zorgvraag die ik...
lees verder
Opa’s en oma’s spelen een grote rol in het leven van hun kleinkinderen. Ze passen bijvoorbeeld een vaste dag per week op, de kleinkinderen komen logeren tijdens schoolvakanties, ze...
lees verder
Iedere scheiding brengt veel emoties en vragen met zich mee. Maar wat als je wilt scheiden tijdens de zwangerschap? Het komt steeds vaker voor dat we worden gebeld door zwangere vrouwen die willen...
lees verder
Dit hoorde ik laatst van Sofie, de dochter van mensen die ik begeleid in hun scheiding. Er was ruzie geweest en die ruzie was uit de hand gelopen. Met als gevolg dat de buren de politie hebben...
lees verder
De impact van de boodschap voor een kind. Ik was 9 jaar, mijn vader wilde even met mij praten. Hij zei dat hij wegging. Hij zal vast nog meer hebben verteld op dat moment, maar tot op de...
lees verder
Uit elkaar, en nu? Een vraag die ik vaak krijg is: Hoe gaan we alles zo goed mogelijk regelen voor de kinderen? Er moeten natuurlijk afspraken gemaakt worden over de omgangsregeling en over hoe de...
lees verder
Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat het de laatste tijd niet zo goed ging tussen je ouders. Wellicht maakten ze wat vaker ruzie? Je zult de spanning tussen je ouders vast gevoeld hebben. Jij...
lees verder
Er is sprake van ouderverstoting als een van de ouders de andere ouder afwijst. Soms gebeurt dit zelfs onbewust. Vanuit een innerlijke houding die misschien wel gevoed wordt door de pijn van de...
lees verder
“ Opa en oma zijn heel boos op mijn papa, mag ik hem nog wel leuk vinden? Praten over papa doe ik ook niet meer met opa en oma. ” Zomaar een zin die ik een kind pas geleden hoorde...
lees verder
Hoe het begon De vader van Sem is verliefd op iemand anders. Zijn ouders gaan scheiden. Sem ziet zijn moeder vaak boos en verdrietig. Hij maakt zich zorgen om haar en hij is boos op zijn...
lees verder
Vorig jaar hebben er alleen voor het VMBO/HAVO en VWO al 199.697 jongeren examen gedaan en waren er al 18.178 scheidingen met kinderen. Je kan je voorstellen dat veel van deze kinderen te maken...
lees verder
Wat zullen kinderen soms moe van ons worden. Wat wordt er toch vaak gezegd dat iets ‘in het belang van het kind’ is. Steeds vaker hoor ik mensen zeggen dat een kind iets anders...
lees verder
Elk gezin heeft zijn uitdagingen. Tijdens het huwelijk, tijdens een scheiding en ook in de periode na de scheiding. Bijvoorbeeld als er nieuwe partners in beeld komen en er samengestelde gezinnen...
lees verder
In een scheiding denken sommige ouders een leven zonder kinderen niet aan te kunnen. Dat wordt in de gesprekken vaak duidelijk. Op zich is het voelen van verantwoordelijkheid voor je kinderen...
lees verder
Vaak wordt er gezegd, dat ouders moeten praten met hun kinderen. Dit met uiteraard het doel, dat de ouders van de kinderen vernemen, hoe het met de kinderen gaat. Wat gaat er in hun om, waar...
lees verder
Stel je voor, je hebt een samengesteld gezin. Twee kinderen van jezelf, je nieuwe partner heeft een kind uit een eerdere relatie én misschien hebben jullie ook een kind van jullie samen. De...
lees verder
Het maakt niet uit hoe oud een kind is. Voor ieder kind is het horen dat zijn of haar ouders uit elkaar gaan even schrikken. Wat ons opvalt, wanneer we lezen en spreken over scheidingen, is dat...
lees verder
Veel kinderen krijgen te horen dat hun ouders gaan scheiden. In 2017 waren dit er ruim 70.000. Dit moment zal veel kinderen de rest van hun leven bij blijven.  Echter betekent dit niet dat je...
lees verder
Afspraak maken