"Wanneer maak je de keuze om te scheiden?"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

Scheiden of blijven?
Wanneer maak je de keuze om te scheiden?

Petra van der Brugge

Scheiden of bij elkaar blijven. Misschien loop je al langer met deze gedachte rond en kom je er niet uit. Niet zo raar. Scheiden of blijven is een van de allermoeilijkste beslissingen die je kunt nemen.

Hoe weet je zeker dat jullie huwelijk voorbij is? Wat zijn goede redenen om te scheiden? Is scheiden vaak beter dan blijven? Of kun je beter zo lang mogelijk bij elkaar blijven?

In dit artikel neem ik jullie mee in een aantal overwegingen die kunnen helpen bij het nemen van een goede beslissing voor jou en je gezin.

Lees verder onder de introductievideo

Scheiden of blijven | Hoe weet je dat je huwelijk voorbij is? - Zorgzaam Scheiden

Scheiden of blijven

Wat is een goede reden om te scheiden?

Overweeg je een scheiding omdat er geen liefde meer is. Omdat je simpelweg niet gelukkig bent. Of omdat het ontzettend moeilijk is geworden met elkaar te communiceren en jullie veel ruzie hebben? 

Misschien ben je jezelf kwijtgeraakt, zijn jullie uit elkaar gegroeid of hebben jullie heel andere verwachtingen van elkaar of jullie gezamenlijke leven. Is een van jullie verliefd op een ander of is er sprake van ernstige financiële onverantwoordelijkheid, intimidatie of zelfs mishandeling. Allemaal situaties waarin het begrijpelijk is dat je een nadenkt over scheiden of blijven, omdat je op dit moment geen andere oplossing meer ziet.

Wat zijn redenen om te blijven?

Misschien gaat het al heel lang niet goed en is er zoveel ruzie, dat je soms denkt: hoe moeten we verder? Komt dit ooit goed? Kunnen we niet beter uit elkaar gaan? Maar je houdt nog wel van je partner. En je wilt de kinderen geen verdriet doen. Je wilt nog niet opgeven. Je wilt vechten. Omdat je elkaar trouw hebt beloofd. Of gewoon omdat je het niet precies weet.

Jullie hebben problemen en die houden je dag en nacht bezig. Je zou er graag over praten met vrienden, maar dat is ook niet zo makkelijk. Je schaamt je ervoor. Met je partner praten is lastig zonder dat er weer ruzie ontstaat. Wat moet je doen, scheiden of blijven?

Scheiden of blijven?

Wil je met iemand praten over jouw situatie, twijfels en zorgen?

Plan een vrijblijvende kennismaking

Hoe weet je dat je huwelijk voorbij is?

Iedere relatie kent zijn ups en downs. Hoe weet je nu of een moeilijke periode weer voorbijgaat of dat het echt over is tussen jullie? Daarvoor kun je jezelf een aantal vragen stellen:

Is het mijn partner of zijn het de omstandigheden die het moeilijk maken?

Stress doet wat met een mens. Zijn jullie bijvoorbeeld al langere tijd erg druk? Is er veel stress op het werk, financiële stress of ziekte van een familielid of een van de kinderen? Dan zijn dit externe omstandigheden die zorgen dat je sneller vermoeid, prikkelbaar of angstig bent. Was dat anders toen er geen stress was? Is het wel fijn en gezellig als het bijvoorbeeld vakantie is? Of lopen de irritaties en spanningen dan juist op? Kom je tot de conclusie dat het veel met externe omstandigheden te maken heeft? Dan is er een goede kans dat je huwelijk te redden is wanneer het jullie samen lukt om anders met externe omstandigheden om te gaan.

Is er nog behoefte aan fysiek contact en intimiteit?

Kruip je ’s avonds nog steeds graag naast je partner in bed? Vind je het prettig om nog aangeraakt te worden? Mis je het contact met je partner? Zie je het wel voor je dat jullie de vlam weer aanwakkeren en weer net als vroeger vaker vrijen?

Of vind je het steeds onprettiger om tijd met elkaar door te brengen, elkaar aan te raken of intiem te zijn? Denk je misschien steeds vaker aan contacten en intimiteit met anderen dan met je partner? En hoe is dat voor je partner? Als je hierover kunt praten met elkaar, wordt het wellicht duidelijker of wilt scheiden of blijven.

Groeien jullie met elkaar mee?

Niet alleen jonge mensen ontwikkelen zich voortdurend. Ook als volwassen man of vrouw blijf je groeien en jezelf ontwikkelen. In je werk en op persoonlijk vlak. Misschien heb je snel carrière gemaakt, waardoor je leven er totaal anders uitziet dan een paar jaar geleden. Of heb je nieuwe dingen over jezelf geleerd die maken dat je anders naar jezelf en de wereld kijkt en andere prioriteiten stelt dan vroeger. Als je partner zich niet ontwikkelt of zich heel anders ontwikkelt, kan het zijn dat jullie op den duur uit elkaar groeien. Dit zorgt voor hele andere verhoudingen en verwachtingen in het huwelijk en kan uiteindelijk leiden tot een scheiding.

Kan ik mezelf zijn in dit huwelijk?

Voel je je vrij en ben je krachtig jezelf in de relatie met je partner? Ben je vrij om je uit te spreken en je gevoelens te uiten. Durf je ‘nee’ te zeggen of ben je bang voor de gevolgen daarvan. Hou je je partner graag tevreden, voor de lieve vrede. Heb je nog voldoende invloed op je eigen leven of is je partner zo sturend, dat je jezelf kwijtraakt? Kijk eens terug op je leven? Heb je gedaan wat je wilde? Als dat niet zo is, bespreek het met je partner. Hou je het gevoel dat je té weinig invloed hebt op je eigen leven, dan is het de vraag of je op deze manier door wilt gaan met je leven en je huwelijk.

Is scheiden altijd beter?

Scheiden of blijven, het is altijd een moeilijke keuze, waarvan je pas later kan zeggen of het een goede keuze was. Scheiden is zeker niet altijd beter. Je zit in een lastige tussenfase, die je nooit hebt gewild. Hoe mooi zou het zijn om hierover te kunnen praten. In alle rust, zonder dat gesprekken in ruzie eindigen. Samen de overwegingen doornemen en samen de beslissing nemen of jullie willen scheiden of blijven. Een mediator is neutraal en doortastend en helpt jullie om dit met minder oplopende emoties samen te bespreken.

We hebben alles geprobeerd

Misschien kom je tot de conclusie dat je het nog een keer wilt proberen, zodat je later kan zeggen; we hebben alles geprobeerd. Een mediator kan jullie helpen bij het doorbreken van oude patronen, waardoor het makkelijker is om weer naar elkaar te luisteren, afspraken te maken voor een nieuwe start en waar nodig compromissen te sluiten.

Blijven of scheiden; een onzekere tijd

Wat je ook kiest, de toekomst blijft nog even onzeker. Als je blijft, heb je geen garanties over hoe het verder gaat. Wel kun je duidelijke afspraken maken. Bijvoorbeeld over het inschakelen van hulp om de moeilijke dingen in jullie huwelijk stap voor stap op te lossen. Misschien willen jullie beter leren communiceren en naar elkaar luisteren. En spreek ook af hoe lang jullie het willen proberen.

Ook als je besluit om te scheiden is de toekomst onzeker. Wat betekent de scheiding voor de kinderen? Wat zijn de financiële gevolgen van een scheiding, wie gaat waar wonen, kan je kopen of moet je huren? Hoeveel geld heb je nodig, hoe verdelen jullie de zorg voor de kinderen? 

Je bent emotioneel en je moet belangrijke beslissingen voor de toekomst maken, dat is niet makkelijk. Zet je scheidingsbemiddeling in, dan maak je het jezelf en je partner een stuk makkelijker. In de praktijk zien we dat er daardoor betere afspraken voor de toekomst worden gemaakt en partners na de scheiding op meer neutrale voet staan met elkaar.

Wel of niet scheiden, de keuze is aan jou

Als scheidingsbemiddelaar krijg ik stellen aan mijn tafel die gaandeweg onze gesprekken toch besluiten het nog een keer te proberen. Het betekent dus niet dat alles al definitief is besloten wanneer je een scheidingsbemiddelaar inschakelt. Net zo goed kun je later alsnog besluiten om te scheiden. Een huwelijk of relatie is niet niks, net als een scheiding ook niet niks is. Besluiten jullie om een scheiding aan te vragen, dan begeleiden wij jullie hierin.

Wil je scheidingsbemiddeling inzetten om de scheiding goed te regelen en soepel te laten verlopen?

Plan een vrijblijvende kennismaking
Wij beantwoorden graag je vragen en helpen je op weg.

Scheiden of blijven | Hoe weet je dat je huwelijk voorbij is?
"Hoor jij de kinderstem tijdens jullie scheiding?"

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Meer artikelen over "Zorgzaam"

Regelmatig heb ik de laatste tijd aan mijn mediation-tafel mensen die al lange tijd getrouwd zijn en wat ouder zijn. Na een heel leven samen veel te hebben meegemaakt, besluiten ze te gaan...
lees verder
En ze leefde nog lang en gelukkig. Was het leven maar altijd zo romantisch als het in sprookjes en films eindigt. Helaas is dit heel vaak niet zo in het echte leven. De hoop was er wel maar helaas...
lees verder
Ik heb van die dagen dat ik me besef dat wat ik doe er ook echt toe doet. Ik was bij een stel die het super heeft getroffen in het leven. Intelligent, goede kansen gehad om dat om te zetten in...
lees verder
“Ik zou graag de paar jaar die ik nog hoop te hebben gelukkig willen zijn”. Dit is iets wat ik laatst heb meegemaakt en wat mij enorm heeft geraakt. Het huwelijk was in dit al langer...
lees verder
Wat gaat er soms toch mis wanneer mensen gaan scheiden? Hoe kan het toch dat mensen soms  zo met elkaar in strijd raken, dat zij zelfs (onbewust) ten koste van de kinderen elkaar kwetsen en...
lees verder
Ik wil scheiden maar mijn partner niet. Wat moet ik doen? Heel regelmatig word ik gebeld met deze vraag. Ook tijdens een kennismakingsgesprek gebeurt het regelmatig dat we aan tafel zitten en er...
lees verder
Ik hoor heel vaak in een kennismakingsgesprek de meest vreselijke verhalen van stellen die uit elkaar gaan en vertellen hoe het bij andere familie, vrienden en buren helemaal verkeerd is gegaan....
lees verder
Cultuur wordt ons met de paplepel ingegoten. Het raakt onze diepste waarden en normen. Ik kan mij dus goed voorstellen dat een relatie tussen 2 mensen met een verschillende culturele achtergrond...
lees verder
Samen één visie; in het scheidingsproces moet het om het kind gaan. De stem van het kind moet gehoord worden. Kinderen mogen niet de dupe worden van de strijd tussen ouders....
lees verder
Zorgeloos scheiden. Kan dat? Op het moment dat je een van de grootste beslissingen in je leven neemt, die grote impact heeft? Ik vrees van niet. Helemaal zorgeloos scheiden is niet reëel....
lees verder
Met de meeste mensen die ik heb geholpen bij hun scheiding heb ik ook daarna wel eens contact. Meestal is men blij dat alles in goed overleg is afgerond. Soms merk ik dat de communicatie...
lees verder
Hoe zou je willen omgaan met je ex-partner na de scheiding? Wil je samen de ouderavonden van de kinderen bezoeken? Af en toe een kop koffiedrinken om even bij te praten? Of wil je samen dingen...
lees verder
Wat gaat er vaak toch mis wanneer mensen gaan scheiden? Hoe kan het toch dat mensen soms zo met elkaar in strijd raken, dat zij zelfs (onbewust) ten koste van de kinderen elkaar kwetsen en pijn...
lees verder
Een scheiding is vaak extra emotioneel als er kinderen bij betrokken zijn. Dan heb ik als scheidingsbemiddelaar extra aandacht voor de toekomstige relatie tussen de ex-partners die voor de rest...
lees verder
Je had je verheugd op je oude dag samen maar dan komt de mededeling dat je echtgenoot van je wil scheiden. En dan zit je na 30, 40 of zelfs 50 jaar huwelijk bij een mediator aan tafel om je...
lees verder
Over het algemeen kiezen mensen niet zomaar voor een scheiding. Veel mensen doen er 3 tot 5 jaar over om tot deze definitieve beslissing te komen, zeker als er kinderen in het spel zijn. De...
lees verder
Mensen vragen mij weleens waarom ik dit werk doe en ook of het niet enorm zwaar is. Ja natuurlijk word ik regelmatig geraakt in de gesprekken, ik ben ook maar een mens. Echter wordt er aan tafel...
lees verder
‘Papa wil ons even niet meer zien!’ Het scheidingspercentage bij Nederlandse huwelijken ligt hoog. Maar liefst veertig procent van de trouwbeloften strandt tussentijds. Veelal...
lees verder
De zomerkampen waren volgens de kinderen een groot succes! Omdat er in Nederland steeds meer kinderen met gescheiden ouders zijn en we uit ervaring weten dat kinderen hier veel last van hebben,...
lees verder
Afspraak maken