"De liefde is over, maar jullie verwachten nog wel een kindje"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

Scheiden tijdens zwangerschap
De liefde is over, maar jullie verwachten nog wel een kindje

Myrthe van der Zanden

Iedere scheiding brengt veel emoties en vragen met zich mee. Maar wat als je wilt scheiden tijdens de zwangerschap? Het komt steeds vaker voor dat we worden gebeld door zwangere vrouwen die willen scheiden. Ze zoeken hulp om alles goed te regelen voor hun ongeboren kindje.

Het intense verdriet is al hoorbaar bij het eerste telefonische contact. Want een scheiding tijdens de zwangerschap was natuurlijk het laatste waar je aan dacht toen de zwangerschap uit liefde ontstond.

Meer weten over scheiden tijdens de zwangerschap?

Neem contact op
Of lees eerst verder.

De vader wil scheiden tijdens de zwangerschap

In de meeste gevallen die wij tegenkomen, is het de vader die niet meer verder wil met de relatie. Dit kan verschillende redenen hebben. De vader geeft aan dat de relatie al niet goed was en dat het kindje niet was gepland. Door alle zwangerschapshormonen is de relatie er niet beter op geworden.

Soms geven vaders aan dat de moeder niet meer voor rede vatbaar is. In dat geval proberen wij altijd eerst een gesprek te voeren, om te kijken of er echt geen hoop meer is om elkaar weer terug te vinden. Af en toe lukt dat. Helaas in de meeste gevallen niet. Toch willen we het altijd wel proberen, ook al weten we dat de kans klein is. Ieder stel dat toch bij elkaar blijft, ook al is het maar de eerste maanden na de geboorte van het kind, is meegenomen. Echter blijven we hier niet op doorgaan of aandringen. Nee is dan ook nee. 

Scheiden tijdens zwangerschap een traumatische ervaring

Soms wil de vader scheiden tijdens de zwangerschap, omdat hij vindt dat de moeder wel heel erg dik is geworden gedurende de zwangerschap. Waardoor hij zich niet meer aangetrokken voelt tot zijn vrouw. Dat is zeer pijnlijk om te horen voor de vrouw. Dit onderwerp zullen we natuurlijk ook bespreken. Hierin lukt het ons meestal om het in perspectief te plaatsen. Vaak blijken er toch ook andere factoren te spelen, waardoor de vader wil scheiden tijdens de zwangerschap.

Voor de vader is het vaak ook een grote stap om uit elkaar te gaan tijdens de zwangerschap. Over het algemeen wordt er door zijn omgeving negatief op gereageerd. Deze vaders vertellen dat ze hier veel verdriet oM hebben. Dat ze het zelf graag anders hadden willen zien. Voor de moeder geeft het vaak rust om de reden te weten, ook al doet dit enorm veel pijn. Voor sommige vrouwen is het scheiden tijdens de zwangerschap echt een traumatische ervaring.  

Wil je partner scheiden tijdens de zwangerschap?
Zoek je hulp en begeleiding daarbij?

Neem contact op
Wij helpen je graag

De moeder wil scheiden tijdens de zwangerschap

Soms vertellen vrouwen dat zij in hun zwangerschap de scheiding willen inzetten. Ook dit kan verschillende redenen hebben. Soms zijn ze zwanger van een andere man. Als je getrouwd bent of een Geregistreerd Partnerschap hebt, wordt je man automatisch juridisch de vader van het kindje. Die vrouwen willen dan op korte termijn gescheiden zijn, zodat de biologische vader het gezag kan krijgen over het kindje en dus juridisch de vader wordt.

Deze situaties brengen veel verdriet met zich mee voor de man. De man hoort in één klap dat zijn partner een ander heeft en wil scheiden tijdens de zwangerschap.

Rollercoaster van emoties

Maar meestal is het meest heftige voor de man om te horen dat het kindje niet van hem blijkt te zijn. Een enorm verlies. Dit vergt heel veel van beiden. Het vraagt geduld van de vrouw. Zij zit immers op een ander niveau als het gaat om het rouwproces. En acceptatie vanuit de man, terwijl er vaak veel verdriet en boosheid aanwezig zijn bij hem. De uitdaging is om het proces voor beide partijen goed te laten verlopen. Terwijl er een duidelijke tijdslimiet is; de geboorte van het kindje. Daarbij moeten we ook rekening houden met het juridische proces bij de rechtbank. Het is namelijk pas geregeld als de scheiding staat ingeschreven bij de gemeente. 

Net zoals de man dat kan aangeven, kan ook de vrouw aangeven dat de relatie al niet goed was en dat het kindje niet was gepland. De ene vrouw geeft de relatie nog een kans, de ander kiest er toch voor om uit elkaar te gaan tijdens de zwangerschap. Voor de man een heftige periode, maar ook voor de vrouw om tot die beslissing te komen.

Bij een scheiding tijdens de zwangerschap zie je vaak dat zowel de man als de vrouw in een enorme rollercoaster van emoties terechtkomen. Hier helpen wij mee. We doen er alles aan om de verstandhouding goed te houden en op een neutrale manier uit elkaar te gaan. Allemaal in het belang van de ongeboren baby.

Wil je partner scheiden tijdens de zwangerschap?
Zoek je hulp en begeleiding daarbij?

Neem contact op
Wij helpen je graag

Scheiden tijdens zwangerschap; wat zegt de islam?

Wat zegt de islam over scheiden tijdens de zwangerschap? Zowel de man als de vrouw kan scheiden van zijn of haar partner als de vrouw zwanger is. De islamitische regels rondom scheiden tijdens de zwangerschap voor de islam zijn omschreven in de sharia, het islamitische recht. Er zijn verschillende opvattingen over hoe je deze moet interpreteren. Omdat moslims die in Nederland wonen tevens gehouden zijn aan de Nederlandse wet, kun je ook uit elkaar gaan tijdens de zwangerschap volgens het Nederlandse recht. Is de scheiding uitgesproken volgens de Nederlandse wet, dan kan deze daarna worden ingeschreven in het land waar het huwelijk is voltrokken.

Een kanttekening daarbij: in ieder land geldt andere wetgeving. Ben je getrouwd in het buitenland en wil je scheiden tijdens de zwangerschap, kijk dan wat er in dat land geldt voor de islam. Ben je bijvoorbeeld in Marokko getrouwd, dan moet je ook voor de Marokkaanse wet scheiden. Ook als je al gescheiden bent voor de Nederlandse wet.

Islamitisch gehuwd of voor de Nederlandse wet?

Wil je scheiden tijdens de zwangerschap en rekening houden met de islam, dan kunnen we afspraken maken in het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan die afgestemd zijn op de islamitische uitgangspunten. Bijvoorbeeld met betrekking tot de opvoeding van de kinderen. 

Heb je alleen een islamitisch huwelijk gesloten en wil je goede afspraken maken over de scheiding? Dan kunnen we jullie begeleiden en ondersteunen bij het maken van passende afspraken waar jullie beiden 100% achter staan. Ben je islamitisch gehuwd én voor de Nederlandse wet getrouwd, dan ondersteunen we je bij het regelen van de scheiding volgens de Nederlands wet.

Ook hierbij geldt dat we jullie van begin tot einde begeleiden bij alle aspecten van het scheidingstraject. Bij de afspraken die jullie maken, kunnen we de uitgangspunten van de islam bij scheiden tijdens de zwangerschap als uitgangspunt nemen.

Heb je vragen over scheiden tijdens de zwangerschap en islam?

Neem contact met ons op
Wij helpen jullie graag

Babygetrappel in je buik, maar met je gedachten bij de scheiding

Kan je het je voorstellen? Je voelt het getrappel van je baby in de buik. Misschien heb je al een dreumes die naar je lacht, terwijl hij heerlijk in de zandbak aan het spelen is. Alle reden om te genieten en gelukkig te zijn. En toch kun je er niet van genieten. Omdat je gedachten bij de scheiding zijn. Wat komt er op je af?

De liefde tussen hun vader en jou mag dan over zijn. Je weet dat ze wel hun vader nodig hebben. Daarom wil je goede afspraken maken, zodat je kinderen er zo min mogelijk hinder door ervaren en hun vader niet hoeven te missen in hun leven.

Oplossingen waar je nog niet aan hebt gedacht

Soms gebeurt het zelfs dat een vader aangeeft naar de andere kant van Nederland te verhuizen of zelfs naar een ander land te emigreren. Je hoort jezelf al zeggen tegen je vrolijke dreumes; papa zei gister dat hij niet meer verder wil met ons. Maar jij, de baby en ik redden ons wel. En daar gaan je tranen. Hoe dan? Een kind heeft natuurlijk recht op een vader.

We zullen jullie helpen om ervoor te zorgen dat er dan toch contact zal zijn met de vader van het kindje. Er zijn vaak oplossingen waar jezelf nog niet aan gedacht hebt.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor de vader. Gisteren voelde je het getrappel van je baby nog in de buik van je vrouw. Jullie waren aan het praten over de naam die jullie kindje zou krijgen. Je was al aan het fantaseren over wat jullie samen allemaal zouden gaan ondernemen. En vanmorgen kreeg je te horen dat je vrouw jullie relatie wil beëindigen. Uit elkaar tijdens de zwangerschap, dat was het laatste waar je aan dacht. Je voelde gelijk al afstand.

Wat gaat dit betekenen voor de rest van de zwangerschap? Zou je nog mee mogen naar de verloskundige? De bevalling? En daarna? Hoe vaak zal jij je kind zien? Voldoende om een band met je kind op te bouwen? Zo had jij je het niet voorgesteld. Hoe moet je dit aanpakken?

 

Wil jullie scheiden tijdens de zwangerschap en zoeken jullie hulp en begeleiding daarbij?

Neem contact met ons op
En plan een vrijblijvende kennismaking

Zwanger en scheiden
Wat kan je mediator voor je doen?

Iedereen weet dat stress bij de moeder niet goed is voor de ongeboren baby. Om die reden zorgen wij ervoor dat je binnen een week bij één van onze mediators terecht kunt. Geen wachtlijsten dus. Jullie scheiding krijgt bij ons prioriteit. Het maken van afspraken geeft overzicht en duidelijkheid. Dit is in het belang van de ongeboren baby én van jullie allebei. 

Blijf je bij elkaar wonen tot het einde van de zwangerschap?

Veel moeders geven aan dat zij het prettig vinden als de vader van de baby in ieder geval tot en met de kraamweek bij ze blijft wonen. Dit omdat je als zwangere steeds minder mobiel bent en het ook een spannende periode is. Zeker als er nog oudere kinderen zijn, die zorg nodig hebben, is het pittig als je daar alleen voor staat.

Maak haalbare afspraken voor allebei

Er zijn ook zwangere vrouwen die dit juist niet willen en de vader niet bij de geboorte willen hebben. In beide situaties moeten haalbare afspraken gemaakt worden. Afspraken over de periode tot aan de bevalling, afspraken over de bevalling zelf en afspraken over de tijd daarna. Totdat er een definitief ouderschapsplan is opgesteld. Wij helpen bij het maken van afspraken over al die tijdsperiodes en alle zaken die daarin spelen. We ondersteunen jullie bij alles wat er op je afkomt in het scheidingstraject en weten welke onderwerpen besproken moeten worden. Wij kijken ook bijvoorbeeld hoe jullie netwerk jullie kan helpen. Alles in het belang van de kinderen en de ongeboren baby.

Afspraken over de oudere kinderen maken

Samen zetten we de afspraken hierover op papier. Zijn er al oudere kinderen betrokken? Dan stellen we samen met jullie een ouderschapsplan op, waarin we alle afspraken inzake de kinderen op papier zetten en laten bekrachtigen door de rechter. Is de ongeboren baby jullie eerste kindje, dan kunnen we geen ouderschapsplan laten bekrachtigen bij de rechter. De ongeboren baby heeft namelijk nog geen BSN-nummer. In dat geval maken we de afspraak dat we een ouderschapsplan definitief opstellen als de baby vier weken oud is. Of in overleg op een ander moment. Dit kan bijvoorbeeld ook drie maanden na de bevalling zijn.

De ene ouder vindt het prettig om die duidelijkheid te hebben, voordat het verlof erop zit. En de andere ouder vindt het prettig om gedurende het verlof te genieten van het nieuwe kindje en daar nog geen energie in te hoeven steken. Kortom; veel om over na te denken. Het is niet niks en wij snappen dat je hierin begeleid wilt worden. Wij zullen jullie zorgvuldig helpen en ondersteunen.

Meer informatie?

Op onze website lees je alles over scheidingsbemiddeling en mediation en wat ons anders maakt dan andere scheidingsbemiddelaars.
Heb je vragen of wil je vrijblijvend kennismaken?

Neem contact met ons op

Scheiden tijdens zwangerschap | Hoe regel je het goed voor je kindje
"Maak haalbare afspraken voor allebei"

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Meer artikelen over "Kinderen"

Nog niet zo lang geleden zat ik aan tafel me twee jonge ouders, beiden begin 30. Ze hebben 1 kind van 2 jaar en hadden besloten om uit elkaar te gaan. Los van het feit dat ze nog maar 5 jaar...
lees verder
Vakantie, dat is altijd waar iedereen naar uitkijkt. Heerlijk vrij en doen waar je zelf zin in hebt. Misschien ben je zelfs wel lekker op vakantie geweest. Na deze tijd van genieten en...
lees verder
Stel je voor: jullie zijn straks gescheiden en je kind geeft op een dag aan dat hij of zij liever bij de andere ouder wil wonen. Voor de meeste ouders is dat schrikken. Mijn kind wil bij de...
lees verder
Als scheidingsbemiddelaar leg ik heldere afspraken vast, welke de ouders in het belang van de kinderen samen hebben gemaakt. Omdat ieder kind recht heeft op het uiten van zijn of haar gevoel en...
lees verder
Als jullie hebben besloten om te gaan scheiden is dat al een hele grote beslissing. Op het moment dat jullie tijdens een scheiding kinderen hebben, waarvan een kindje nog een baby is of nog een...
lees verder
Dit is een beslissing die niet makkelijk is en veel zorgen en vragen met zich meebrengt. De afgelopen tijd heb ik meerdere stellen geholpen waarbij dit het geval was. De grootste zorgvraag die ik...
lees verder
Scheiden met jonge kinderen komt best vaak voor. Soms zijn mensen echt net ouders geworden en komen ze erachter dat de relatie niet lekker loopt. Heeft één van jullie echt al...
lees verder
Opa’s en oma’s spelen een grote rol in het leven van hun kleinkinderen. Ze passen bijvoorbeeld een vaste dag per week op, de kleinkinderen komen logeren tijdens schoolvakanties, ze...
lees verder
Dit hoorde ik laatst van Sofie, de dochter van mensen die ik begeleid in hun scheiding. Er was ruzie geweest en die ruzie was uit de hand gelopen. Met als gevolg dat de buren de politie hebben...
lees verder
De impact van de boodschap voor een kind. Ik was 9 jaar, mijn vader wilde even met mij praten. Hij zei dat hij wegging. Hij zal vast nog meer hebben verteld op dat moment, maar tot op de...
lees verder
Uit elkaar, en nu? Een vraag die ik vaak krijg is: Hoe gaan we alles zo goed mogelijk regelen voor de kinderen? Er moeten natuurlijk afspraken gemaakt worden over de omgangsregeling en over hoe de...
lees verder
Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat het de laatste tijd niet zo goed ging tussen je ouders. Wellicht maakten ze wat vaker ruzie? Je zult de spanning tussen je ouders vast gevoeld hebben. Jij...
lees verder
Er is sprake van ouderverstoting als een van de ouders de andere ouder afwijst. Soms gebeurt dit zelfs onbewust. Vanuit een innerlijke houding die misschien wel gevoed wordt door de pijn van de...
lees verder
“ Opa en oma zijn heel boos op mijn papa, mag ik hem nog wel leuk vinden? Praten over papa doe ik ook niet meer met opa en oma. ” Zomaar een zin die ik een kind pas geleden hoorde...
lees verder
Hoe het begon De vader van Sem is verliefd op iemand anders. Zijn ouders gaan scheiden. Sem ziet zijn moeder vaak boos en verdrietig. Hij maakt zich zorgen om haar en hij is boos op zijn...
lees verder
Vorig jaar hebben er alleen voor het VMBO/HAVO en VWO al 199.697 jongeren examen gedaan en waren er al 18.178 scheidingen met kinderen. Je kan je voorstellen dat veel van deze kinderen te maken...
lees verder
Wat zullen kinderen soms moe van ons worden. Wat wordt er toch vaak gezegd dat iets ‘in het belang van het kind’ is. Steeds vaker hoor ik mensen zeggen dat een kind iets anders...
lees verder
Elk gezin heeft zijn uitdagingen. Tijdens het huwelijk, tijdens een scheiding en ook in de periode na de scheiding. Bijvoorbeeld als er nieuwe partners in beeld komen en er samengestelde gezinnen...
lees verder
In een scheiding denken sommige ouders een leven zonder kinderen niet aan te kunnen. Dat wordt in de gesprekken vaak duidelijk. Op zich is het voelen van verantwoordelijkheid voor je kinderen...
lees verder
Vaak wordt er gezegd, dat ouders moeten praten met hun kinderen. Dit met uiteraard het doel, dat de ouders van de kinderen vernemen, hoe het met de kinderen gaat. Wat gaat er in hun om, waar...
lees verder
Stel je voor, je hebt een samengesteld gezin. Twee kinderen van jezelf, je nieuwe partner heeft een kind uit een eerdere relatie én misschien hebben jullie ook een kind van jullie samen. De...
lees verder
Het maakt niet uit hoe oud een kind is. Voor ieder kind is het horen dat zijn of haar ouders uit elkaar gaan even schrikken. Wat ons opvalt, wanneer we lezen en spreken over scheidingen, is dat...
lees verder
Veel kinderen krijgen te horen dat hun ouders gaan scheiden. In 2017 waren dit er ruim 70.000. Dit moment zal veel kinderen de rest van hun leven bij blijven.  Echter betekent dit niet dat je...
lees verder
Afspraak maken