"Eenzaamheid en gemis aan contact"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

Scheiden van een Asperger
Als je geen uitweg meer ziet

Daphne Prins

In een huwelijk waar een van de partners het syndroom van Asperger heeft, zie je vaak dezelfde patronen tussen partners ontstaan. Problemen waarvan wij zien dat ze helaas regelmatig leiden tot een scheiding.

In dit artikel vertellen we uitgebreid over scheiden van een Asperger. Je krijgt antwoord op vragen als: hoe herken ik het syndroom van Asperger bij volwassen mannen en vrouwen? Wat kan het effect van Asperger zijn op je relatie en huwelijk? En tenslotte; waar moet je rekening mee houden wanneer je gaat scheiden van een Asperger?

Lees verder onder de introductievideo

Scheiden van een Asperger - Zorgzaam Scheiden

Wat is het syndroom van Asperger?
En hoe herken je het?

Asperger is een vorm van autisme en heeft vergelijkbare kenmerken. Mensen met Asperger vinden het lastiger om sociale contacten te leggen en/of te onderhouden en om zich in te leven in andere mensen. Ze hebben de neiging om zich terug te trekken of af te sluiten van de buitenwereld en pikken moeizaam verbale- en non-verbale signalen op uit hun omgeving. Daardoor ontstaat gemakkelijk wrijving en miscommunicatie.

Mensen met het syndroom van Asperger kunnen ook motorisch ‘onhandiger’ zijn. Ze stoten vaker dingen om, laten dingen vallen of hebben kleine ongelukjes. Ook zijn ze gevoeliger voor geluiden, smaken, geuren en aanrakingen. Sommige mensen met het syndroom van Asperger vinden het überhaupt niet prettig om aangeraakt te worden.

Een ander herkenbare eigenschap is de neiging van een Asperger om dingen letterlijk te nemen. Wat is bedoeld als grap, sarcastische opmerking, spreekwoord of gezegde, wordt letterlijk geïnterpreteerd. Een ander aspect van deze eigenschap is dat ze vaak heel eerlijk een antwoord of hun mening geven. Zonder zich af te vragen of het tactisch is, kwetsend kan zijn of voor problemen of ongemakkelijke situaties kan zorgen.  

Wil je scheiden van een partner met Asperger?
Zoek je professionele hulp om dit soepel te laten verlopen?

Neem contact op
Wij helpen graag.

Scheiden van een Asperger
Omdat je partner erg veranderd is

Asperger is een vorm van autisme die voor de buitenwereld niet erg opvallend aanwezig hoeft te zijn. Ook in een relatie kan het een tijd duren voordat je tegen de moeilijke kanten van Asperger aanloopt. We krijgen regelmatig te horen dat een van beide partners wil scheiden, omdat de partner zo veranderd is. De Asperger was in het begin ‘onzichtbaar’. Dit is ook de reden waarom het syndroom van Asperger vaak pas op volwassen leeftijd wordt vastgesteld.

Asperger minder zichtbaar dan klassiek autisme

Asperger hoeft geen belemmering te zijn in het leven. Mannen en vrouwen met het syndroom van Asperger zijn vaak intelligent, goed opgeleid en hebben een goede baan. Allemaal redenen waarom het minder opvalt dan klassiek autisme.

Maar als je mensen langer kent, herken je Asperger op een gegeven moment wel. Volwassenen met Asperger hebben vaak maar een beperkt aantal interesses bijvoorbeeld. Dingen waar ze alles van weten of sterk in uitblinken. Maar van heel ‘normale, andere zaken’ weten ze niets af. Vaak verlopen op den duur de sociale contacten ook moeizaam en voelen mensen in de omgeving van een Asperger zich niet gezien en begrepen.

Beperkt inlevingsvermogen

Dat komt omdat bij een Asperger emoties anders binnen komen. Of beter gezegd, niet altijd binnen komen. Ze hebben moeite zich in te leven in hun partner. Praten moeilijk over hun eigen en andermans emoties en pikken zowel verbale als non-verbale emoties moeizaam op. Kort gezegd; een Asperger kan zich niet goed inleven in zijn of haar partner. Dit onvermogen om je in te leven in de ander, wordt wel als het belangrijkste kenmerk van Asperger gezien.  

Lees meer over:
Scheiden en Autisme / ADHD

De belangrijkste reden om te scheiden van een Asperger
Eenzaamheid en gemis aan contact,

Doordat een Asperger zich niet kan inleven in een ander, blijft de relatie emotioneel oppervlakkig. Voor de andere partner is het moeilijk om emoties te delen, erover te praten en de bevestiging te krijgen dat hij of zij gesteund wordt op emotionele momenten of in moeilijke tijden. Dat maakt het leven in je relatie steeds eenzamer. Deze eenzaamheid en het gemis aan écht contact worden in gesprekken regelmatig genoemd als hoofdreden om te scheiden van een Asperger.

Iemand met Asperger praat niet of nauwelijks over zijn eigen gevoelens. Hij of zij lijkt daar in eerste instantie geen behoefte aan te hebben. In werkelijkheid is er meer sprake van onvermogen om over eigen emoties en gevoelens te praten.

Niet gezien en begrepen

Naarmate partners langer bij elkaar zijn, wordt het gemis aan emotioneel contact voor de ander steeds groter. De partner voelt zich niet gezien en begrepen, mist het contact en voelt zich regelmatig afgewezen. De Asperger is emotioneel onbereikbaar, waardoor jullie relatie niet kan groeien en zich kan ontwikkelen zoals je zou willen.

Lukt het niet om dit samen op te lossen of te doorbreken – bijvoorbeeld met professionele begeleiding van buiten - dan zien we vaak dat er in het dagelijkse leven steeds meer ruzies en conflicten ontstaan. Waardoor je relatie vastloopt en je misschien geen andere uitweg ziet dan te scheiden van je partner met Asperger.

Heb je besloten te scheiden van je partner met Asperger?
Zoek je professionele hulp om dit soepel te laten verlopen?

Neem contact met ons op
En plan een vrijblijvende kennismaking

Scheiden van een Asperger
Als je alles hebt geprobeerd

Scheiden doe je niet zomaar. Vaak zien we dat de partner al van alles heeft geprobeerd. Zich heeft aangepast, zaken heeft opgevangen voor de kinderen, zich heeft weggecijferd en steeds minder sociale contacten had, omdat de partner daar geen behoefte aan had bijvoorbeeld. Maar wat je ook doet, de relatie lijkt alleen maar moeizamer te worden.

Wanneer je geen andere uitweg ziet dan scheiden van je partner met Asperger, is dat een grote en moeilijke beslissing. Ook omdat je je wellicht afvraagt hoe je dit goed gaat aanpakken. Hoe ga je voorkomen dat de scheiding opnieuw voor oplopende emoties en conflicten zorgt?

Rekening houden met Asperger in scheidingstraject

Je scheidingsbemiddelaar van Zorgzaam Scheiden is gespecialiseerd in het begeleiden van echtscheidingen waarbij een van de partners te maken heeft met ASS, autisme of Asperger. Om de scheiding soepel te laten verlopen, besteden we extra aandacht aan een aantal zaken. In de gesprekken en aanpak zorgen we onder meer voor:

Professionele scheidingsbemiddeling

Onze scheidingsbemiddelaars herkennen de signalen van autisme en Asperger en spelen daar direct op in. Daarmee creëren ze rust, overzicht een houvast voor jou, je gezin en je ex-partner. Met de juiste begeleiding zorgen we ook dat er ruimte en aandacht is voor emoties. Van jou, je partner en de kinderen. Ook als een van de kinderen te maken heeft met autisme, passen we het scheidingstraject daarop aan, zodat je kind goed door de scheiding komt.

Heb je besloten te scheiden van je partner met Asperger?
Zoek je professionele hulp om dit soepel te laten verlopen?

Maak kennis met ons
Wij helpen je graag

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Meer artikelen over "Autisme-ADHD"

Als één van jullie gezin autisme/ADD of ADHD heeft dan helpt het jullie allemaal om duidelijkheid en structuur te creëren. Terwijl scheiden zorgt voor onduidelijkheid. Degene...
lees verder
Een hoofd vol met gedachten die je niet wilt hebben. Dat is precies hoe ik mij heb gevoeld toen papa en mama vertelde dat ze uit elkaar gingen. De ‘liefdesbatterij’ is op zei mama. Dan...
lees verder
Wanneer je autisme hebt vind je het fijn als je weet waar je aan toe bent. Je vindt het fijn om te weten wat er gaat gebeuren en hoe dat er dan uit gaat zien. Ook vind je het fijn wanneer je de...
lees verder
Vertellen aan de kinderen dat jullie gaan scheiden. Wanneer je Autisme hebt, heb je vaak het idee anders te zijn dan anderen. Wanneer je Autisme hebt, vind je het vaak fijn wanneer er...
lees verder
Een scheiding is voor partners al een impactvolle gebeurtenis. Als jullie kinderen hebben maakt dit de scheiding vaak nog complexer. En als jullie kinderen hebben met ADHD is de impact nog...
lees verder
Een kind opvoeden met ADHD, PDD-NOS, ADD, ODD of een andere vorm van Autisme is niet niks. Het vraagt om een andere manier van opvoeden. Voor scheiden met een kind met Autisme geldt hetzelfde: er...
lees verder
Afspraak maken