"Scheiden van een narcist"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

Scheiden van een narcist
Je mediator zorgt voor gelijkwaardigheid aan de gesprekstafel

Else van Malland

Ik kom het regelmatig tegen; in een kennismakingsgesprek met twee partners die willen scheiden, vertoont één van de partners duidelijk narcistische kenmerken. Ik merk dat aan de manier waarop de ander heel voorzichtig reageert en angstig is. Ieder woord dat wordt gezegd, wordt eerst gewogen en hij of zij durft zich niet duidelijk uit te spreken. En dat vind ik nogal wat. Dat je niet durft te zeggen wat je vindt, voelt en wilt in gesprekken over je kinderen, je woning en je eigen toekomst. Dit is precies wat scheiden van een narcist zo lastig maakt voor de partner en eventuele kinderen.

Het is mijn taak als mediator om in de gesprekken te zorgen dat beide partijen zich kunnen uitspreken en zich gehoord voelen. Scheidingsbemiddeling gaat over gelijkwaardigheid aan de gesprekstafel. Dat is echt niet altijd gemakkelijk bij het scheiden van een narcist. Maar deze gesprekken gaan over de toekomst van het hele gezin. Beide ouders moeten zich kunnen uitspreken.

Lees verder onder de introductievideo

Scheiden van een narcist
Doorbreek de negatieve dynamiek

Wanneer één van de partners narcistische trekken heeft, valt het vaak op dat deze persoon zichzelf erg belangrijk vindt. Hij of zij is bovendien gewend om binnen de relatie ook zo behandeld te worden. De andere partij is vaak iemand die zichzelf veel heeft weggecijferd in de relatie. Ga je scheiden van een narcist, dan is het belangrijk dat beide partijen inzicht krijgen in de dynamiek die er in hun relatie bestaat. Tijdens het scheidingstraject willen we die oude patronen doorbreken, zodat de negatieve dynamiek van omgaan met elkaar na het scheiden niet meer voortduurt.

Hulp bij scheiden van een narcist
Omdat het niet langer gaat

Vaak hebben zowel de kinderen als de partner van een narcist het gevoel dat ze nooit goed genoeg zijn. Dit is hun namelijk jarenlang verteld. Een ex-partner die ervan overtuigd is dat ze lelijk of te dik is. Omdat dit jarenlang tegen haar is gezegd. Vaak heeft deze partner haar kledingstijl aangepast en allerlei diëten gevolgd. Maar wat ze ook doet, het is nog steeds niet goed genoeg.

In gesprekken met de kinderen hoor ik vaak enorm veel onzekerheid. Over of het kind een bepaald niveau op school wel zal halen, omdat het jarenlang te horen heeft gekregen dat dit er toch niet in zit.

Leven met een narcist breekt je vroeg of laat op. Je loopt erop leeg en je raakt erdoor beschadigd. Uiteindelijk komen veel partners tot de conclusie dat het niet meer gaat. Ze zijn op en kunnen het niet meer aan. Ben je de uitputting nabij en heb je alle moed bij elkaar geraapt om tegen je partner te zeggen dat je wilt scheiden. Dan kun je daar vaak wel wat hulp bij gebruiken.

Zoek je professionele hulp bij het scheiden van een narcist?

Plan een kennismaking
Of lees meer over scheiden van een narcist

Scheiden van een narcist met kind

In de gesprekken over de kinderen zullen jullie samen keuzes moeten maken. Keuzes waarin de kinderen centraal staan, niet de ouders. Voor de ouder die narcistisch gedrag laat zien, is het vaak lastig zich in de kinderen te verplaatsen. Dat maakt scheiden van een narcist met kinderen nog eens extra lastig. 

Uit mijn praktijk
Kinderen die zichzelf wegcijferen

Een tijdje geleden sprak ik een jongetje van 9 jaar. Zijn ouders gingen scheiden en hij verlangde ontzettend naar rust. Hij wilde na het scheiden graag doordeweeks bij zijn moeder wonen. Zij gaf hem rust en regelmaat. Precies wat hij nodig had. Hij wilde zijn vader zeker blijven zien. Een weekend in de 2 weken. Maar hij durfde het niet tegen zijn vader te zeggen. Hij was doodsbang voor zijn reactie.

Toen hij toch zijn wens kenbaar maakte, gebeurde precies datgene waar hij bang voor was; een vervelende reactie. Zijn vader probeerde hem te manipuleren; de jongen zou hem veel verdriet aan doen als hij zijn zoon niet minimaal de helft van de tijd kon zien. Dus schoot de jongen in ‘pleasegedrag’ en vertelde hij zijn moeder dat hij toch om de week een week bij zijn vader wilde zijn.

In het gesprek met mij was hij heel duidelijk geweest over zijn wensen. Maar het patroon van zichzelf wegcijferen en pleasen om zijn vader gunstig te stemmen, werd ook nu weer opgepakt. Ten koste van zichzelf. Dat is nogal wat. Elke keer als dit gebeurt, schrik ik weer daarvan.

Wij willen helpen

Wil je scheidingsbemiddeling inzetten om het hele traject goed te regelen en soepel te laten verlopen?

Plan een vrijblijvende kennismaking
Wij beantwoorden graag je vragen en helpen je op weg.

Kinderen in een loyaliteits-spagaat
Het ergste wat kinderen kunnen meemaken

Kinderen die onder hoge druk zijn opgegroeid, hebben het gevoel er alleen te mogen zijn als ze voldoen aan de verwachtingen van de narcistische ouder. Alleen dan verdienen ze liefde en aandacht. En zoals in het net genoemde voorbeeld komen deze kinderen vaak terecht in een loyaliteitsconflict. Ze hebben het gevoel te moeten kiezen voor één van beide ouders. Een verschrikkelijke loyaliteitsspagaat, noem ik dat. Ik denk dat dit één van de ergste dingen is die kinderen kunnen meemaken. Het is traumatisch en beschadigt hen. En deze kinderen moeten zich nog ontwikkelen tot gezonde volwassenen? 

Angst voor een vechtscheiding met een narcist

Feitelijk zijn kinderen en partners van narcisten vaak erg bang voor de reactie van de narcist. Veel narcisten hebben een kort lontje. En zijn snel beledigd of ervaren een gekrenkt ego. De kinderen of de partner krijgen dan de schuld, wat leidt tot grote spanningen. Veel partners die willen scheiden van een narcist zijn dan ook vooral bang om terecht te komen in een vechtscheiding. En dat zorgt opnieuw voor veel pijn, verdriet en spanningen. Daar hebben ze de energie helemaal niet meer voor.

Wil je meer informatie of hulp bij scheiden van een narcist?

Neem contact op
Of lees meer over narcisme en scheiding en scheiden met kinderen.

Het is genoeg, je wilt scheiden

Dan komt het moment dat je besluit dat het genoeg is en dat je wilt scheiden. Dit is vaak een heel verdrietig en pijnlijk proces. Je hebt immers jarenlang met veel toewijding alle energie in je partner geïnvesteerd. Daarmee stoppen doet zeer. Ik hoorde laatst letterlijk van een cliënt dat ondanks jarenlange fysieke en mentale mishandeling, dit een hele heftige en pijnlijke keuze was.

Ze had jarenlang gehoopt dat hij zou veranderen, dat het beter zou worden. Toen ook haar oudere kinderen in de weerstand gingen tegen hun vader, zag ze in dat het nooit zou stoppen. En dat scheiden van haar narcistische partner de enige oplossing was om los te komen en een eigen leven, zonder onderdrukking en manipulatie, op te bouwen. 

Wij willen helpen

Wil je scheidingsbemiddeling inzetten om de scheiding goed te regelen en soepel te laten verlopen?

Plan een vrijblijvende kennismaking
Wij beantwoorden graag je vragen en helpen je op weg.

Hulp bij scheiden van een narcist

Hoe kan Zorgzaam Scheiden helpen bij het scheiden van een narcist? De scheidingsbemiddelaars van Zorgzaam Scheiden herkennen een narcist en laten zich niet beïnvloeden of manipuleren. Zodra ze dit tegenkomen, passen ze de scheidingsbemiddeling en het scheidingstraject daarop aan. Essentieel is dat zij een neutrale en onpartijdige positie innemen. 

Je scheidingsbemiddelaar bewaakt zorgvuldig dat alle betrokkenen hun wensen en behoeften kunnen inbrengen en dat de belangen van beide ex-partners even zwaar worden meegewogen. Om ervoor te zorgen dat er rechtvaardige en eerlijke keuzes gemaakt worden. Zijn er kinderen betrokken? Dan staan de belangen van de kinderen altijd voorop bij Zorgzaam Scheiden.

Wil je scheidingsbemiddeling inzetten om de scheiding goed en soepel te laten verlopen?

Plan een kennismaking
We beantwoorden al je vragen en helpen je op weg

Scheiden van een narcist
"Scheiden van een narcist is complex"

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Afspraak maken