"Scheiden van een narcist"

085 130 18 11
Afspraak maken
Blog overzicht

Scheiden van een narcist
Je mediator zorgt voor gelijkwaardigheid aan de gesprekstafel

Else van Malland

Ik kom het regelmatig tegen; in een kennismakingsgesprek met twee partners die willen scheiden, vertoont één van de partners duidelijk narcistische kenmerken. Ik merk dat aan de manier waarop de ander heel voorzichtig reageert en angstig is. Ieder woord dat wordt gezegd, wordt eerst gewogen en hij of zij durft zich niet duidelijk uit te spreken.

En dat vind ik nogal wat. Dat je niet durft te zeggen wat je vindt, voelt en wilt in gesprekken over je kinderen, je woning en je eigen toekomst. Dit is precies wat scheiden van een narcist zo lastig maakt voor de partner en eventuele kinderen.

Het is mijn taak als scheidingsbemiddelaar om in de gesprekken te zorgen dat beide partijen zich kunnen uitspreken en zich gehoord voelen.

Scheidingsbemiddeling gaat over gelijkwaardigheid aan de gesprekstafel. Dat is echt niet altijd gemakkelijk bij het scheiden van een narcist. Maar deze gesprekken gaan over de toekomst van het hele gezin. Beide ouders moeten zich kunnen uitspreken.

Heb je vragen of zoek je hulp bij het scheiden van een narcist?

Neem contact op

In dit artikel vind je informatie over:

Lees verder onder de introductievideo

Scheiden van een narcist | Gespecialiseerde hulp bij scheiden van een narcist - Zorgzaam Scheiden

Scheiden van een narcist
Doorbreek de negatieve dynamiek

Wanneer één van de partners narcistische trekken heeft, valt het vaak op dat deze persoon zichzelf erg belangrijk vindt. Hij of zij is bovendien gewend om binnen de relatie ook zo behandeld te worden. De andere partij is vaak iemand die zichzelf veel heeft weggecijferd in de relatie.

Ga je scheiden van een narcist, dan is het belangrijk dat beide partijen inzicht krijgen in de dynamiek die er in hun relatie bestaat. Tijdens het scheidingstraject willen we die oude patronen doorbreken, zodat de negatieve dynamiek van omgaan met elkaar na de scheiding niet meer voortduurt.

Hulp bij scheiden van een narcist
Omdat het niet langer gaat

Vaak hebben zowel de kinderen als de partner van een narcist het gevoel dat ze nooit goed genoeg zijn. Dit is hun namelijk jarenlang verteld. Een ex-partner die ervan overtuigd is dat ze lelijk of te dik is. Omdat dit jarenlang tegen haar is gezegd. Vaak heeft deze partner haar kledingstijl aangepast en allerlei diëten gevolgd. Maar wat ze ook doet, het is nog steeds niet goed genoeg.

In gesprekken met de kinderen hoor ik vaak enorm veel onzekerheid. Over of het kind een bepaald niveau op school wel zal halen, omdat het jarenlang te horen heeft gekregen dat dit er toch niet in zit.

Leven met een narcist breekt je vroeg of laat op. Je loopt erop leeg en je raakt erdoor beschadigd. Uiteindelijk komen veel partners tot de conclusie dat het niet meer gaat. Ze zijn op en kunnen het niet meer aan. Ben je de uitputting nabij en heb je alle moed bij elkaar geraapt om tegen je partner te zeggen dat je wilt scheiden. Dan kun je daar vaak wel wat hulp bij gebruiken.

Zoek je professionele hulp bij het scheiden van een narcist?

Plan een kennismaking
Of lees meer over narcisme en scheiding

Scheiden van een verborgen narcist
Verborgen narcisme is moeilijker te herkennen

De term narcisme is tegenwoordig wel bekend. De meeste mensen weten dat een narcist vooral te herkennen is aan manipulatief gedrag, zelfingenomenheid of zelfs ronduit arrogant gedrag. Hij of zij kan slecht omgaan met kritiek, afwijzing of falen. Dat komt omdat ze zich diep van binnen juist leeg, eenzaam en vaak sterk minderwaardig voelen. Om dit te compenseren, hebben ze voortdurend de aandacht, bevestiging en goedkeuring van hun omgeving nodig.

Een verborgen narcist uit zich anders

Ga je scheiden van een verborgen narcist, dan is het narcisme een stuk moeilijker te herkennen. Voor jezelf én je omgeving. Een verborgen narcist uit zich anders en laat soms zelfs tegenovergesteld gedrag zien.

In plaats van zelfverzekerd of arrogant, lijkt een verborgen narcist zich juist onzeker en kwetsbaar te voelen. Hij of zij voorziet in de behoefte aan erkenning en waardering door in te spelen op de gevoelens en compassie van de mensen om hen heen.

Een verborgen narcist is een kameleon; hij past zijn gedrag aan zijn omgeving aan, zodanig dat hij de macht houdt over zijn omgeving en zorgt dat je doet wat hij/zij wil. Ook als dat niet goed of in het belang is van jou of je kinderen.

Wil je weten of je te maken hebt met een verborgen narcist?

Als je met een verborgen narcist te maken hebt, is dat nog lastiger te herkennen. Voor jezelf en voor je omgeving. Wil je scheiden van een verborgen narcist, omdat je helemaal vastloopt in jullie relatie en er zelf emotioneel aan onderdoor gaat. Dan kun je ertegenaan lopen dat je in eerste instantie de steun en het begrip uit je omgeving mist.

Twijfel je aan jezelf en wil je zeker weten of je te maken hebt met een verborgen narcist? Wil je met iemand van praten over scheiden van een verborgen narcist?

Neem contact op
Ik beantwoord al je vragen en denk graag met je mee.

Scheiden van een narcist met kind

In de gesprekken over de kinderen zullen jullie samen keuzes moeten maken. Keuzes waarin de kinderen centraal staan, niet de ouders. Voor de ouder die narcistisch gedrag laat zien, is het vaak lastig zich in de kinderen te verplaatsen. Dat maakt scheiden van een narcist met kinderen nog eens extra lastig.

Uit mijn praktijk
Kinderen die zichzelf wegcijferen

Een tijdje geleden sprak ik een jongentje van 9 jaar. Zijn ouders gingen scheiden en hij verlangde ontzettend naar rust. Hij wilde na de scheiding graag doordeweeks bij zijn moeder wonen. Zij gaf hem rust en regelmaat. Precies wat hij nodig had. Hij wilde zijn vader zeker blijven zien. Een weekend in de 2 weken. Maar hij durfde het niet tegen zijn vader te zeggen. Hij was doodsbang voor zijn reactie.

Toen hij toch zijn wens kenbaar maakte, gebeurde precies datgene waar hij bang voor was; een vervelende reactie. Zijn vader probeerde hem te manipuleren; de jongen zou hem veel verdriet aan doen als hij zijn zoon niet minimaal de helft van de tijd kon zien. Dus schoot de jongen in ‘pleasegedrag’ en vertelde hij zijn moeder dat hij toch om de week een week bij zijn vader wilde zijn.

In het gesprek met mij was hij heel duidelijk geweest over zijn wensen. Maar het patroon van zichzelf wegcijferen en pleasen om zijn vader gunstig te stemmen, werd ook nu weer opgepakt. Ten koste van zichzelf. Dat is nogal wat. Elke keer als dit gebeurt, schrik ik weer daarvan.

Kinderen in een loyaliteits-spagaat
Het ergste wat kinderen kunnen meemaken

Kinderen die onder hoge druk zijn opgegroeid, hebben het gevoel er alleen te mogen zijn als ze voldoen aan de verwachtingen van de narcistische ouder. Alleen dan verdienen ze liefde en aandacht. En zoals in het net genoemde voorbeeld komen deze kinderen vaak terecht in een loyaliteitsconflict. Ze hebben het gevoel te moeten kiezen voor één van beide ouders. Een verschrikkelijke loyaliteitsspagaat, noem ik dat. Ik denk dat dit één van de ergste dingen is die kinderen kunnen meemaken. Het is traumatisch en beschadigt hen. En deze kinderen moeten zich nog ontwikkelen tot gezonde volwassenen? 

Vechtscheiding en narcist
Angst voor een vechtscheiding met een narcist

Feitelijk zijn kinderen en partners van narcisten vaak erg bang voor de reactie van de narcist. Veel narcisten hebben een kort lontje. Ze zijn snel beledigd of ervaren een gekrenkt ego. De kinderen of de partner krijgen dan de schuld, wat leidt tot grote spanningen. Veel partners die willen scheiden van een narcist zijn dan ook vooral bang om terecht te komen in een vechtscheiding. En dat zorgt opnieuw voor veel pijn, verdriet en spanningen. Daar hebben ze de energie helemaal niet meer voor.

Bovendien is een vechtscheiding voor de kinderen extra belastend. Uit ervaring weten we dat kinderen langer last hebben van een scheiding waarbij de spanning tussen de ouders hoog oploopt, zoals in een vechtscheiding vaak gebeurt. Daarom wil je te allen tijde graag een vechtscheiding voorkomen.

Wil je meer informatie of hulp bij scheiden van een narcist?

Neem contact op
Of lees meer over narcisme en scheiding en scheiden met kinderen.

Hoe reageert een narcist op een scheiding?
De meest voorkomende reacties

Een relatie met een narcist is helaas op langere termijn altijd destructief voor de partner. Tegelijkertijd is scheiden van een narcist niet makkelijk. Je voelt al aankomen dat hij of zij daar niet zomaar mee instemt. Hoe reageert een narcist op een scheiding? Doorgaans niet positief en dat is in veel gevallen zacht uitgedrukt. Want het druist helemaal in tegen datgene wat de narcist nodig heeft: aandacht en bevestiging van jou en controle over jullie relatie.

De meest voorkomende manieren waarop een narcist reageert op een scheiding

1. Met boosheid en dreigementen

Je partner kan in woede uitbarsten. Veelgehoorde dreigementen zijn onder meer dat hij of zij ervoor gaat zorgen dat je de kinderen nooit meer ziet, dat hij je financieel uitkleedt of dat hij de rechter zal overtuigen hoe slecht jij wel niet bent geweest als partner en ouder voor de kinderen.

2. Emotioneel geweld en chantage

Emotionele chantage is kenmerkend voor een narcist. Ze spelen graag en slim in op je emoties om je bang te maken, te overtuigen, de schuld te geven of aan het twijfelen te brengen. Alles om hun zin te krijgen. Regelmatig horen we dat bij het scheiden van een narcist de narcistische partner aangeeft niet verder te kunnen leven zonder zijn of haar partner. Ze dreigen met zelfmoord. Of tonen ineens berouw en willen het graag goedmaken en beloven hun partner een betere toekomst.

3. Fysiek geweld

Als je partner met narcisme al langer fysiek geweld gebruikt om jou op de knieën te krijgen of zijn frustraties te uiten, doe je er goed aan eerst te verhuizen, voordat je aangeeft dat je wilt scheiden van je narcistische partner. De kans dat het fysieke geweld verergerd is namelijk reëel.

Hoe kun je het beste scheiden van een narcist?
Stappenplan scheiden van een narcist

Hoe kun je het beste scheiden van een narcist? Door goed voorbereid te zijn. Een stappenplan helpt daarbij. Uiteraard is iedere situatie anders. Pas je stappenplan om te scheiden van een narcist daarom aan jouw situatie aan.

Logische stappen om te nemen

  • Stap 1: Praat er nog niet over met anderen.
  • Stap 2: Denk na over wat je nodig hebt om na de scheiding zelf goed verder te kunnen.
  • Stap 3: Zorg goed voor jezelf. Zorg dat je energie op doet, emotioneel sterker wordt en financieel onafhankelijk.
  • Stap 4: Neem meer afstand van je huidige situatie en je partner. Focus je op de dingen die voor jou en je toekomst belangrijk zijn.
  • Stap 5: Als je zover bent, breng de boodschap kort en bondig. Ga niet in discussie maar herhaal kort de boodschap.
  • Stap 6: Laat je niet overhalen door je narcistische partner of je omgeving.

Wil je met iemand sparren over een goed doordacht stappenplan dat volledig is afgestemd op jouw situatie?

Neem contact op

Het is genoeg, je wilt scheiden

Dan komt het moment dat je besluit dat het genoeg is en dat je wilt scheiden. Dit is vaak een heel verdrietig en pijnlijk proces. Je hebt immers jarenlang met veel toewijding alle energie in je partner geïnvesteerd. Daarmee stoppen doet zeer. Ik hoorde laatst letterlijk van een cliënt dat ondanks jarenlange fysieke en mentale mishandeling, dit een hele heftige en pijnlijke keuze was.

Ze had jarenlang gehoopt dat hij zou veranderen, dat het beter zou worden. Toen ook haar oudere kinderen in de weerstand gingen tegen hun vader, zag ze in dat het nooit zou stoppen. En dat scheiden van haar narcistische partner de enige oplossing was om los te komen en een eigen leven, zonder onderdrukking en manipulatie, op te bouwen. 

Hulp bij scheiden van een narcist

Hoe kan Zorgzaam Scheiden helpen bij het scheiden van een narcist? De scheidingsbemiddelaars van Zorgzaam Scheiden herkennen een narcist en laten zich niet beïnvloeden of manipuleren. Zodra ze dit tegenkomen, passen ze de scheidingsbemiddeling en het scheidingstraject daarop aan. Essentieel is dat zij een neutrale en onpartijdige positie innemen. 

Je scheidingsbemiddelaar bewaakt zorgvuldig dat alle betrokkenen hun wensen en behoeften kunnen inbrengen en dat de belangen van beide ex-partners even zwaar worden meegewogen. Om ervoor te zorgen dat er rechtvaardige en eerlijke keuzes gemaakt worden. Zijn er kinderen betrokken bij de scheiding? Dan staan de belangen van de kinderen altijd voorop bij Zorgzaam Scheiden.

Wil je scheidingsbemiddeling inzetten om de scheiding goed en soepel te laten verlopen?

Plan een kennismaking
We beantwoorden al je vragen en helpen je op weg

Scheiden van een narcist
"Scheiden van een narcist is complex"

Heb je vragen over je scheiding of ben je op zoek naar een mediator die bij je past?

Kom in contact met een scheidingsbemiddelaar bij jou in de buurt

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op en helpen je graag verder.

Afspraak maken